Με τις 153 ψήφους που έλαβε η συνθήκη των Πρεσπών ξεκλείδωσαν οι προϋποθέσεις για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ σε «βόρεια Μακεδονία» και την υλοποίηση της αναθεώρησης του Συντάγματος στη γειτονική χώρα.
Ηδη, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος, το μεσημέρι υπέγραψε τον κυρωτικό νόμο+ της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ωστόσο μένει ένα ακόμα βήμα για να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της έντασης μεταξύ των δυο χωρών που άνοιξε το 1991 μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Και αυτό το βήμα είναι η κύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Τυπικά, για να αρχίσουν στα κρατικά έγγραφα και κτίρια της γείτονος να αναγράφεται το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», πρέπει να κυρωθεί το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, όπως προβλέπει η συνθήκη των Πρεσπών. Παρά ταύτα, ένα-ένα τα κράτη αρχίζουν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα με πρώτο το Ισραήλ.
Μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, η ονομασία της πΓΔΜ άρχισε ήδη να αλλάζει από «Macedonia» σε «North Macedonia».
Στη σελίδα όπου παρουσιάζονται τα βιογραφικά του νυν και των πρώην Ισραηλινών πρεσβευτών στα Σκόπια, η ονομασία της χώρας έχει αλλαχθεί σε “North Macedonia” και η χώρα καταχωρήθηκε υπό το γράμμα «N» (=North Macedonia).
Στόλτεμπεργκ: «Σύντομα η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ»
Αλλωστε, ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρετίζοντας την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ενταχθεί σύντομα στη Συμμαχία.
«Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Γ. Στόλτεμπεργκ.
Τα βήματα από εδώ και πέρα
Ο οδικός χάρτης που απαιτείται να ακολουθηθεί έχει αρκετά στάδια και δείχνει η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει μέσα στις επόμενες 15 μέρες.
Τα τυπικά αλλά αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν από δω και πέρα είναι τα ακόλουθα:
- Υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως .
- Ανακοίνωση στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ ότι κυρώθηκε η Συμφωνία από τη Βουλή.
- Υπογραφή από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 29 χωρών του ΝΑΤΟ του Πρωτοκόλλου Εισδοχής και αποστολή του στις πρωτεύουσες των κρατών μελών.
- Κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής από τη βουλή των Ελλήνων,
- Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια με την οποία θα ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου.
- Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ .
- Αποστολή από Σκόπια επιστολής προς τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα λέγεται πλέον Βόρεια Μακεδονία
- Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του στην Ουάσιγκτον.
Σε επίπεδο κοινοβουλευτικής διαδικασίας από την στιγμή που η κυβέρνηση πέρασε τον σκόπελο της ψήφισης της συμφωνίας τα πράγματα θα είναι πιο απλά.
Το πρωτόκολλο κύρωσης θα χρειαστεί πιθανότητα μια συνεδρίαση στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και μία στην Ολομέλεια ενώ το άθροισμα των τουλάχιστον 153 ψήφων αναμένεται να επαναληφθεί και σε αυτή την ψηφοφορία.