Βόρεια Κορέα: Η επισιτιστική κατάσταση παραμένει επικίνδυνη

Η επισιτιστική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα παραμένει επικίνδυνη, σύμφωνα με αναλυτές και έναν ειδικό των Ηνωμένων Εθνών, που διατύπωσε αμφιβολίες για τη συγκομιδή της αυτή την εβδομάδα, και υπάρχουν ενδείξεις ότι λαμβάνει μεγάλα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κίνα.

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Η επισιτιστική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα παραμένει επικίνδυνη, σύμφωνα με αναλυτές και έναν ειδικό των Ηνωμένων Εθνών, που διατύπωσε αμφιβολίες για τη συγκομιδή της αυτή την εβδομάδα, και υπάρχουν ενδείξεις ότι λαμβάνει μεγάλα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κίνα.

Η Βόρεια Κορέα εδώ και καιρό υποφέρει από επισιτιστική ανασφάλεια, με τους παρατηρητές να λένε ότι η οικονομική κακοδιαχείριση της κυβέρνησης έχει επιταθεί από τις διεθνείς κυρώσεις, τις φυσικές καταστροφές, και τώρα την πανδημία της COVID-19, που έχει οδηγήσει σε πρωτόγνωρο κλείσιμο των συνόρων εκεί.

Η χώρα παραδοσιακά βασίζεται σε εισαγωγές και βοήθεια από την Κίνα για να αντισταθμίσει τη φτωχή συγκομιδή της, αλλά τα αυστηρά lockdown στα σύνορα που επέβαλε η ίδια με στόχο να αποτραπεί η έξαρση του κορωνοϊού επιβράδυναν το εμπόριο στο ελάχιστο και έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για την ικανότητά της να ξεπεράσει τις ελλείψεις τροφίμων.

Οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας προκαλούν επιπλέον εμπόδια και θα πρέπει να χαλαρώσουν για να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση, ανέφερε ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε έκθεση στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters αυτή την εβδομάδα.

- Advertisement -

Παρά τις οικονομικές της δυσκολίες, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αναπτύσσει τα πυρηνικά της όπλα και το οπλοστάσιο των βαλλιστικών πυραύλων της, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών μιας σειράς νέων πυραύλων μικρού βεληνεκούς τις τελευταίες εβδομάδες και της κατασκευής μιας σημαντικής προσθήκης στις εγκαταστάσεις του βασικού πυρηνικού της αντιδραστήρα με στόχο τον εμπλουτισμό περισσότερου ουρανίου για στρατιωτική χρήση.

Πολλά εξαρτώνται από τη σοδειά αυτής της χρονιάς αφού ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η επισιτιστική κατάσταση είναι «τεταμένη».

Τον Ιούλιο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι η καλλιεργητική περίοδος του 2021 φαίνεται να ξεκίνησε καλά αλλά νέα έκθεση αυτή την εβδομάδα από αμερικανικό ινστιτούτο ανέφερε ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από δορυφόρο καταδεικνύουν αποδόσεις που είναι χαμηλότερες μιας μέσης ή μιας καλής σοδειάς.

«Αν και ακόμα δεν είναι κρίση επισιτιστικών διαστάσεων, η αρνητική τάση, σε συνδυασμό με εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι χαμηλές αποδόσεις της προηγούμενης χρονιάς και οι καταστροφές από τις πλημμύρες στις βορειοανατολικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τις υποδομές μεταφοράς της σοδειάς, επιδεινώνουν την επισιτιστική ανασφάλεια στη χώρα», ανέφερε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Για πρώτη φορά εδώ και μήνες υπήρξαν ενδείξεις αυτή την εβδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα δέχεται διεθνή βοήθεια, με υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών να λένε ότι κάποια φορτία είχαν ήδη φθάσει στη χώρα και βρίσκονταν σε καθεστώς καραντίνας στα βορειοκορεατικά σύνορα.

Στη βοήθεια που έφθασε στη Βόρεια Κορέα περιλαμβάνονταν φάρμακα και τρόφιμα από τη UNICEF και ιατρικές προμήθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι αποστολές βοήθειας ήταν σε εκκρεμότητα για πολύ καιρό και δεν φαίνεται να υποδηλώνουν το ευρύτερο άνοιγμα των συνόρων καθώς η Βόρεια Κορέα επιτρέπει άλλα προϊόντα να εισέρχονται στο έδαφός της εδώ και μήνες, δήλωσε ο Τσαντ Ο’Κάρολ, επικεφαλής του Korea Risk Group, που παρακολουθεί τη Βόρεια Κορέα.

«Η Βόρεια Κορέα επιτρέπει άλλα προϊόντα στη χώρα από τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένης αυτού που φαίνεται να είναι μεγάλοι όγκοι ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κίνα», είπε.

Οι εξαγωγές της Κίνας προς τη Βόρεια Κορέα αυξήθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα τον Αύγουστο, στα 22,5 εκατ. δολάρια. Αυτό είναι μικρό μέρος μόνο των εξαγωγών ύψους 219 εκατ. δολαρίων τον Αύγουστο του 2019, πριν από τα lockdowns της πανδημίας.

Ο Ο’Κάρολ δήλωσε πως πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μεγάλες ελλείψεις τροφίμων μέσω βοήθειας και εισαγωγές από την Κίνα.

«Ωστόσο, η ποιότητα, η γκάμα και η διατροφική αξία αυτών των εφοδίων με τρόφιμα που προσφέρονται θα είναι χαμηλού επιπέδου», πρόσθεσε.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *