Με καταιγισμό πυρών εναντίον της Έφης Αχτσιόγλου περί απόπειρας εξαπάτησης των εργαζομένων, κινήθηκαν οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την αδήλωτη εργασία στη Βουλή, επιχειρώντας να αποδομήσουν την κυβερνητική ρητορική περί προστατευτικών ρυθμίσεων.
«Κοροϊδεύετε πάλι με χάντρες το λαό και τους περνάτε για ιθαγενείς, αλλά δεν φέρνετε τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο για να μη χαλάσετε τη φιέστα της ΔΕΘ», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι: «πανηγυρίζετε ότι για πρώτη φορά θα μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα μέχρι και με απειλή της προσωπικής περιουσίας του εργοδότη, ενώ το μόνο που καταργείται είναι απλώς ένα στάδιο και επί της ουσίας αυξάνεται τη δικηγορική ύλη».
Κάλεσε, δε, την κα Αχτσιόγλου να παρουσιάσει τα ποσοστά για την αδήλωτη εργασία, ώστε να αποδειχτεί όπως είπε ότι αυτά αυξήθηκαν κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας δηκτικά: «γιατί από λόγια καλά τα πάτε αλλά στα αποτελέσματα είστε χάλια».
Εξίσου σφοδρή ήταν η κριτική που άσκησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, που επικαλούμενος τον κώδικα πολιτικής δικονομίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η ρύθμιση περί δυνατότητας των εργαζομένων για αυτοδίκαιη έκδοση διαταγής πληρωμής σε περίπτωση μη καταβολής των δεδουλευμένων τους είναι «αέρας κοπανιστός και συνιστά βάρβαρη εξαπάτηση των εργαζομένων».
Επιχειρώντας να αποκρούσει τις κατηγορίες η κα Αχτσιόγλου, υποστήριξε ότι η αδήλωτη εργασία το 2012 ήταν στο 36%, το καλοκαίρι του 2013 ανέβηκε στο 40%, ο ΣΥΡΙΖΑ την ανέλαβε στο 20% και με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αγγίζει το 13%. Σχετικά δε με όσα της καταλόγισε ο κος Δένδιας αρκέστηκε να πει ότι το νομοσχέδιο επιλύει τα άλυτα θέματα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που καθιστούσαν πολύ δύσκολο να εκτελεστεί διαταγή πληρωμής κατά του εργοδότη.