Σε σταθερή κατάσταση στην Εντατική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» εξακολουθεί να νοσηλεύεται η μικρούλα από τη Μακρυράχη, που τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, όταν ενώ έπαιζε με το ποδήλατό της στην αυλή του σπιτιού της έπεσε από ύψος δύο μέτρων και κατέληξε στην αυλή γειτονικού σπιτιού.
Το κοριτσάκι φαίνεται να έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ωστόσο παραμένει νοσηλευόμενο μέχρι να περάσουν τα πρώτα τρία 24ωρα που θεωρούνται τα πιο κρίσιμα για την εξέλιξη της υγείας του.
Στο πλευρό της έχει τους γονείς της, που μετέβησαν στην Αθήνα, όταν η 9χρονη, που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Βόλου, παρουσίασε επιπλοκή και υποβλήθηκε στις 03.00 τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης σε χειρουργική επέμβαση, πριν μεταφερθεί με ασθενοφόρο συνοδεία γιατρού και αναισθησιολόγου στο «Αγλαΐα Κυριακού».
Ο σοβαρός τραυματισμός της 9χρονης από τη Μακρυράχη έφερε για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, που εντοπίζονται στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας. Κι αυτό γιατί όταν το κοριτσάκι μεταφέρθηκε από γειτονόπουλο στο Κέντρο Υγείας για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο Νοσοκομείο, δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου.
Ο οδηγός της βάρδιας είχε αναρρωτική άδεια και η θέση του έμεινε ακάλυπτη. Η μικρούλα μεταφέρθηκε με ταξί και χωρίς συνοδεία γιατρού στο Αχιλλοπούλειο, ενώ έφερε σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση!
«Μιλάμε για ελλείψεις, που μπορεί να κοστίσουν σε ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς επί σειρά ετών εμείς τα λέμε, εμείς τα ακούμε. Τα Κέντρα Υγείας πρέπει να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό. Αυτή τη στιγμή οδηγούνται στον μαρασμό και στο κλείσιμο», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας, Γιάννης Γατής.
Ο «χάρτης» των τραγικών ελλείψεων
Στον «χάρτη» των τραγικών ελλείψεων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι οι ακάλυπτες θέσεις οδηγών ασθενοφόρων.
Στο Βελεστίνο από το σύνολο των έξι οργανικών θέσεων, μόνο οι δύο είναι καλυμμένες. Βάρδιες παραμένουν ακάλυπτες κυρίως τις καθημερινές. Μόλις δύο θέσεις από το σύνολο των έξι είναι καλυμμένες και στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου και αυτές από επικουρικούς. Στη Ζαγορά υπάρχουν τέσσερις οδηγοί, ωστόσο ο ένας έχει βγει σε αναρρωτική άδεια για έναν μήνα.
Τραγική είναι η κατάσταση και με τα μικροβιολογικά εργαστήρια στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας. Στο σύνολο των έξι Κέντρων Υγείας, μόνο δύο μικροβιολογικά εργαστήρια δουλεύουν σε Αλμυρό και Σκιάθο. Τα υπόλοιπα εδώ και τέσσερα χρόνια «σκουριάζουν».Μεγάλο πρόβλημα συνιστά και η έλλειψη παιδιάτρων. Χωρίς παιδίατρο λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας σε Βελεστίνο, Αλμυρό και Ζαγορά.
Ούτε οδοντίατροι υπάρχουν. Την «πολυτέλεια» του οδοντιάτρου έχουν μόνο το Κέντρο Υγείας Αλμυρού και το Βελεστίνο 2 φορές την εβδομάδα. Στα υπόλοιπα μολονότι υπάρχει σύγχρονος εξοπλισμός «σαπίζει» ανεκμετάλλευτος.
Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η περίπτωση υπερσύγχρονου οδοντιατρικού εξοπλισμού που βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς και η προμήθεια του οποίου έχει γίνει μέσω ΕΣΠΑ και εδώ και τρία χρόνια δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε μία φορά. Πέραν των παραπάνω ελλείψεων, ο κ. Γατής θέτει ζήτημα και συντήρησης των κτιρίων των Κέντρων Υγείας, που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 30 χρόνια ζωής και στα οποία δεν γίνονται συντηρήσεις.
Πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος Βόλου, taxydromos.gr