Βλέπετε volley στην ΕΡΤ με παραγωγή… made in… Αλβανία! Όσο απίστευτο κι αν σας φαίνεται αυτό που διαβάζετε είναι πραγματικό και άκρως… ελληνικό! Η δημόσια ραδιοτηλεόραση μεταδίδει εικόνα, ήχο και πρόγραμμα συγκεκριμένου αθλητικού γεγονότος όχι με τη βοήθεια και την εργασία δικών της τεχνικών υπαλλήλων αλλά με τη δουλειά που κάνει συνεργείο εξωτερικών μεταδόσεων και εταιρία παραγωγής αλβανικών συμφερόντων.
Η εν λόγω εταιρία μάλιστα, έλαβε για τις παραπάνω υπηρεσίες της το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 34.000 ευρώ για την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος έξι ημερών, την ώρα μάλιστα που η ανεργία στον κλάδο των ΜΜΕ στην Ελλάδα ξεπερνά το 50%. Σύμφωνα με καταγγελίες τεχνικών που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα KARFITSA πριν λίγες ημέρες και πιο συγκεκριμένα το τριήμερο 17, 18 και 19 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη τουρνουά volley γυναικών της World League 2016, η κορυφαία εκδήλωση volley στον κόσμο, το οποίο μεταδόθηκε από την δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αντίστοιχο τουρνουά βρίσκεται ήδη από την Παρασκευή 24 Ιουνίου σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη.
Το FIVB World League 2016 θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιουνίου, ενώ αγώνες αυτού θα μεταδοθούν και πάλι από την ΕΡΤ. Οι ιθύνοντες της διοργάνωσης μάλιστα, στελέχη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη και σχετική συνέντευξη τύπου.
Τι γίνεται όμως, όταν για τον… άρτο και το θέαμα που βλέπει ο τηλεθεατής από την τηλεόραση του σπιτιού του εργάζονται σε ελληνικό έδαφος (Κοζάνη και Θεσσαλονίκη) όχι Έλληνες τεχνικοί αλλά επαγγελματίες από την Αλβανία;
Ποιος είναι ο μισθός τους; Γιατί δεν επιλέχτηκαν για την δουλειά αυτή στελέχη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης; Σε ποια χώρα φορολογήθηκε η εταιρία που ανέλαβε την παραγωγή του τηλεοπτικού προϊόντος, το οποίο στην συνέχεια μεταδόθηκε από την ΕΡΤ; Είχαν οι εργαζόμενοι την σχετική άδεια εργασίας σε ελληνικό έδαφος, δεδομένου ότι η Αλβανία δεν είναι κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που γεννά η απόφαση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης να αναθέσει σε αλβανική εταιρία παραγωγής την τηλεοπτική κάλυψη των δυο παραπάνω αθλητικών γεγονότων.
«Δεν υπήρξαν προτάσεις»
Στις 25.05.2016 η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (Ε.Ο.ΠΕ) ανακοίνωσε την προκήρυξη πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού με κριτήριο κατακύρωσης τη συμφερότερη προσφορά σχετικά με την τηλεοπτική παραγωγή (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους εξοπλισμού, του προσωπικού και της δορυφορικής χωρητικότητας) των αγώνων των δυο τουρνουά του World League 2016. Σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσιεύτηκε «οι προσφορές δεν συμπεριλαμβάνουν το κόστος της μετακίνησης».
Όπως ανέφερε η ίδια πάντα προκήρυξη οι προδιαγραφές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να λάβουν υπόψην τους οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών συνεργείων ήταν υψηλές, αντίστοιχες μεγάλων παγκόσμιων αθλητικών γεγονότων. Ο παραπάνω διαγωνισμός μετά και την απόσυρση της μιας και μοναδικής υποψηφιότητας, σύμφωνα με τα στελέχη της Ε.Ο.ΠΕ. κηρύχτηκε άγονος. Οι μέρες περνούσαν και οι ιθύνοντες του κορυφαίου αγώνα volley δεν είχαν εξασφαλίσει το τηλεοπτικό συνεργείο που θα αναλάμβανε να «δώσει», σύμφωνα με τους όρους της τηλεόρασης, «εικόνα στην ΕΡΤ».
Για την αποφυγή του… φιάσκου και της ματαίωσης του event, κάτι που θα σήμαινε ότι η Ε.Ο.ΠΕ. θα πλήρωνε πρόστιμο στην Διεθνή Ομοσπονδία Πετοσφαίρσης η πρώτη αποφάσισε να ζητήσει προσφορές από τέσσερις εταιρίες παραγωγής εξωτερικών μεταδόσεων, μια εκ των οποίων αλβανική. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η παραγωγή του γεγονός δεν μπορούσε να γίνει από συνεργεία και υπαλλήλους της ΕΡΤ λόγω υψηλού κόστους. Αυτό άλλωστε είχε συμφωνηθεί προ μηνών μεταξύ της ηγεσίας της Ε.Ο.ΠΕ. και της διοίκησης της ΕΡΤ Α.Ε., ότι δηλαδή η πρώτη θα αναλάμβανε την παραγωγή και η δεύτερη την μετάδοση των αγώνων πετοσφαίρισης. Η ΕΡΤ μάλιστα, παρέχει στην Ομοσπονδία έναν παραγωγό, έναν δημοσιογράφο και έναν σκηνοθέτη για αρτιότερο αποτέλεσμα.
Έτσι έγινε και στην περίπτωση του τουρνουά volley γυναικών. Η Ε.Ο.ΠΕ. εξασφάλισε εικόνα από το αλβανικό τηλεοπτικό συνεργείο, η οποία στη συνέχεια μεταδόθηκε μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ με τη βοήθεια παραγωγού, σκηνοθέτη και δημοσιογράφου της ΕΡΤ που μετέβησαν στην Κοζάνη για το σκοπό αυτό. Όπως υποστηρίζει στην KARFITSA ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου της Ε.Ο.ΠΕ. «για τον διαγωνισμό που προκήρυξε η Ομοσπονδία δεν υπήρξε ενδιαφέρον με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να χαρακτηριστεί άγονος. Ζητήσαμε προσφορές από τέσσερις εταιρίες. Τρεις ελληνικές και μια αλβανική. Η πρώτη αν και έκανε πρόταση ύψους 39.000 ευρώ ανακοίνωσε τρεις ημέρες πριν την διοργάνωση πως αποχωρεί.
Η δεύτερη ελληνική εταιρία κοστολόγησε την εργασία περίπου στις 50.000 ευρώ και η αλβανική εταιρία έδωσε προσφορά ύψους 34.000 ευρώ.
Η τέταρτη προσφορά ήρθε την Πέμπτη, λίγες ώρες πριν την έναρξη του τουρνουά. Η πρόταση ωστόσο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για την κάλυψη του γεγονότος». Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός της Ομοσπονδίας ήταν να «μην γίνει διεθνώς ρεζίλι η χώρα και κληθεί να πληρώσει πρόστιμο για την μη μετάδοση των αγώνων κάτι για το οποίο είναι υποχρεωμένη». Ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου της Ε.Ο.ΠΕ. συμπληρώνει ότι τον ξάφνιασε το γεγονός πως ενώ υπάρχει διαθέσιμο κονδύλιο δεν υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον για την κάλυψη του αγώνα.
Τι λέει ο πρόεδρος;
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, Αχιλλέας Μαυρομάτης μιλώντας στην KARFITSA σημειώνει πως: «Η μετάδοση θα γίνει από την ΕΡΤ και στους αγώνες που ξεκίνησαν την Παρασκευή. Η Ομοσπονδία προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την παραγωγή των αγώνων.
Ο διαγωνισμός βγήκε άγονος. Δεν υπήρχε καμία προσφορά. Λάβαμε στη συνέχεια προσφορές και η καλύτερη ήταν της εταιρίας που επιλέχτηκε». Ο κ. Μαυρομάτης συμπληρώνει πως: «η Ομοσπονδία τήρησε την νομιμότητα. Δεν ήρθε καμία προσφορά και πήγαμε μόνοι μας στις εταιρίες. Υπάρχει κανείς που μας απαγορεύει να απευθυνθούμε σε εταιρίες του εξωτερικού. Αναζητήσαμε την οικονομικότερη προσφορά». «Πήγαμε στην ΕΡΤ και μας είπε ότι δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα της παραγωγής αλλά μας δίνει σήμα. Δεν είμαστε ειδικοί να κάνουμε παραγωγές» λέει.
Ο κ. Μαυρομάτης επιβεβαιώνει τις πληροφορίες της KARFITSA πως επιλέχτηκε εταιρία από το εξωτερικό που πληρούσε τις προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Στην ερώτηση της KARFITSA εάν οι εργαζόμενοι της εταιρίας παραγωγής είχαν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε ελληνικό έδαφος δεδομένου ότι η Αλβανία δεν ανήκει στην ΕΕ απάντησε: «Η Ομοσπονδία φρόντισε να είναι καλυμμένη και στην προηγούμενη και στην τρέχουσα διοργάνωση».
Σύμφωνα με πληροφορίες της KARFITSA από το ποσό των 34.000 ευρώ που δόθηκε στην αλβανική εταιρία παραγωγής, παρακρατήθηκε φόρος 20% και όταν η εταιρία παρουσιάσει τα σχετικά έγγραφα φορολογίας της στην Αλβανία τότε το παραπάνω ποσό θα επιστραφεί.
Αντιδράσεις από ιδιοκτήτες βαν και εργαζόμενους της ΕΡΤ
Από την πλευρά του, ιδιοκτήτης εταιρίας παραγωγής και βαν εξωτερικών μεταδόσεων αναφέρει πως το ελάχιστο κόστος μιας τέτοιας παραγωγής αγγίζει τις 6.000 ευρώ για επτά ώρες εργασίας και συνολικό προσωπικό του βαν δέκα άτομα.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν έλαβε μέρος στον συγκεκριμένο διαγωνισμό της Ε.Ο.ΠΕ. γιατί η δεύτερη του οφείλει χρήματα για υπηρεσίες που της παρείχε στο παρελθόν. «Υπάρχει ένα άνοιγμα της Ομοσπονδίας» επιβεβαιώνει από την πλευρά της η Ομοσπονδία. «Φτάσαμε Πέμπτη και δεν είχαμε πρόταση. Αναγκαστήκαμε να δούμε πως θα γίνουν οι μεταδόσεις» αναφέρει ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου της Ομοσπονδίας. «Η προσφορά της αλβανικής εταιρίας ήταν καλύτερη από τις υπόλοιπες. Επίσης η τηλεοπτική εικόνα ήταν πολύ καλή» λέει.
Έντονη είναι η αντίδραση για το περιστατικό και το προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη. Μιλώντας στην KARFITSA ο κ. Καλφαγιάννης σχολιάζει: «Η διοίκηση της ΕΡΤ έκανε ένα μητρώο προμηθευτών. Είχαμε ζητήσει από τον Λάμπη Ταγματάρχη τα βαν που δουλεύουν για την ΕΡΤ να είναι ελληνικά και να έχουν ελληνικές πινακίδες. Είχε συμφωνήσει. Έδωσε μάλιστα εντολή να μην νοικιάζεται αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες. Η διοίκηση της ΕΡΤ πρέπει να βάλει όρους την Ε.Ο.ΠΕ. να χρησιμοποιεί ελληνικά οχήματα. Η ΕΡΤ είναι ένας δημόσιος φορέας και πρέπει να τα ελέγχει όλα.
Οφείλει να ελέγχει και να μην καταπατά το νόμο. Να ελέγχει εάν υπάρχουν καταστάσεις του ΙΚΑ, τηρούνται τα ωράρια κτλ. Δεν μπορεί να λέει η ΕΡΤ δώστε μου υλικό και εγώ θα το παίζω, χωρίς να ελέγχει υπό ποιες συνθήκες παρήχθη το υλικό αυτό» καταλήγει ο κ. Καλφαγιάννης.
Σημειώνεται πως η KARFITSA απευθύνθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα και στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Α.Ε. Λάμπη Ταγματάρχη, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν επικοινώνησε μαζί μας! Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βόρειας Ελλάδας, Γιώργος Παπαδόπουλος αναφέρει πως «είναι κρίμα σε εποχές κρίσης και υψηλής ανεργίας να δίνονται χρήματα σε εταιρίες παραγωγής του εξωτερικό και να μην επιλέγεται εγχώριο εργατικό δυναμικό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έστω και λίγο η ανεργία που καλπάζει στον χώρο των ΜΜΕ».