Κεραυνός εν αιθρία έπεσε η πληροφορία για σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕ, αφαιρώντας τα από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους Δήμους και υπάγοντάς τα απευθείας στο Υπουργείο.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και αναστάτωση στους αυτοδιοικητικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους, καθώς –όπως επισημαίνεται– οι σχετικές διεργασίες γίνονται χωρίς επίσημη ενημέρωση των Δήμων που στηρίζουν τα ΔΗΠΕΘΕ.
Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, Βίβιαν Αργύρη, μιλώντας στον Lamia Polis 87.7 και την Άννα Μπαμπέτα, έκανε λόγο για πλήρη έλλειψη ενημέρωσης και διαβούλευσης, τονίζοντας ότι οι πληροφορίες προέρχονται από ανεπίσημες πηγές.
«Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση και γι’ αυτό διαμαρτυρόμαστε. Έχει συσταθεί επιτροπή που μελετά το νέο θεσμικό πλαίσιο των ΔΗΠΕΘΕ, χωρίς να έχει ενημερωθεί κανείς από τα ίδια τα θέατρα σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια, η επιτροπή εξετάζει αλλαγές που ενδέχεται να οδηγήσουν στον πλήρη έλεγχο των ΔΗΠΕΘΕ από το Υπουργείο Πολιτισμού, ακόμη και σε αλλαγή της φυσιογνωμίας τους, με τη δημιουργία ενός τύπου «Εθνικών Περιφερειακών Θεάτρων».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι οι Δήμοι είναι αυτοί που στηρίζουν οικονομικά τα ΔΗΠΕΘΕ, καθώς η κύρια χρηματοδότηση δεν προέρχεται από το Υπουργείο.
«Οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα είναι αυτοί που κρατούν τα ΔΗΠΕΘΕ ζωντανά. Είναι αδιανόητο να επιχειρείται μια τέτοια αλλαγή χωρίς καν να ζητηθεί η άποψή τους», σημείωσε.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στην πολιτιστική παραγωγή όσο και στο τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό, αλλά και στην οικονομία και την επισκεψιμότητα των περιοχών.
Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Λαμιέων, σε συνεννόηση με άλλους δημάρχους της χώρας, έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού, προκειμένου να δοθούν σαφείς απαντήσεις για το περιεχόμενο και τις προθέσεις του σχεδιασμού.
«Κανένας δήμαρχος και κανένας πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ δεν το δέχεται. Ήδη υπάρχει κινητοποίηση για συνάντηση με την Υπουργό, ώστε να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς σχεδιάζεται», κατέληξε η κ. Αργύρη.
Αφήστε μια απάντηση
Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.
Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] για την άμεση αφαίρεσή του.
