Βισάλ Γκαργκ: Ποιος είναι ο CEO που απέλυσε ταυτόχρονα 900 άτομα μέσω Zoom

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

Tο αφεντικό της εταιρείας στεγαστικών δανείων που μετατραπηκε εν μία νυκτί σε ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα του πλανήτη είχε δείξει παρόμοια δείγματα γραφής και στο παρελθόν – Στη φόρα προσβλητικά email και αναρτήσεις όπου κατηγορούσε τους απολυθέντες ότι «έκλεβαν» όντας αντιπαραγωγικοί
Ούτε έναν, ούτε δύο, ούτε τρείς, αλλά 900 υπαλλήλους απέλυσε ο Βισάλ Γκαργκ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας Better.com έσπασε κάθε ρεκόρ εργασιακού κυνισμού, διώχνοντάς τους ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια μίας κλήσης Zoom. «Αν συμμετέχετε σε αυτήν την κλήση, είστε μέρος της άτυχης ομάδας που απολύεται», δήλωσε δίχως να δείχνει να πτοείται και ιδιαίτερα. Όταν η βιντεοκλήση αναρτήθηκε στα σόσιαλ μίντια και έγινε viral, το αφεντικό της εταιρείας στεγαστικών δανείων μετατραπηκε εν μία νυκτί σε ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα του πλανήτη.

Όπως ήταν φυσικό, η κίνησή του αυτή προκάλεσε κύμα αντιδράσεων. Ακόμα και όταν δήλωνε θεατρικά ότι «την προηγούμενη φορά που ήμουν σε παρόμοια θέση έκλαψα», δεν φάνηκε να χάνει την αυτοκυριαρχία του. Για την ακρίβεια, έμοιαζε αποστασιοποιημένος και ψυχρός. Η επικεφαλής του εργασιακού Ινστιτούτου του Ηνωμένου Βασιλείου επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο απολύθηκε το προσωπικό της εταιρείας. «Οι κακοί μάνατζερ θα απολύουν άσχημα τους ανθρώπους είτε εικονικά είτε αυτοπροσώπως», σχολίασε. «Αλλά ο σκληρός τρόπος με τον οποίο διεξήχθη αυτό μεγεθύνθηκε από το γεγονός ότι έγινε μέσω βιντεοκλήσης και, μάλιστα, μόνο μίας για 900 άτομα». Συμπλήρωσε ότι «η ενσυναίσθηση ή η απουσία αυτής μετράει».

-Advertisement-


Η συγκεκριμένη εταιρεία διαφημίζει ότι χρησιμοποιεί την τεχνολογία, ώστε να κάνει τη διαδικασία της αγοράς κατοικίας «γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική». Παρά τις απολύσεις επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να εισέλθει σύντομα στο χρηματιστήριο. Η εταιρεία, την οποία ίδρυσε ο Γκάργκ το 2015 σήμερα αποτιμάται στα 6,9 δισεκατομμυρία δολάρια. Κατά πολλούς, όμως, η δημοσιότητα που έλαβε εξαιτίας της μαζικής απόλυσης ενδέχεται να επηρεάσει τόσο το μέλλον της, όσο και της φήμης του ίδιου του Γκαργκ που πλέον έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «heartless boss» (άκαρδο αφεντικό).

Πρόκειται για μία επιχείρηση που έρχεται σε άμεση επαφή με πελάτες, προσπαθώντας να τους πουλήσει στεγαστικά δάνεια. Πολλοί από αυτούς έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με αυτήν. «Θεέ μου, αν συμπεριφέρονται στους υπαλλήλους τους με αυτόν τον τρόπο, αναρωτιέμαι πώς αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους πίσω από την πλάτη τους», σχολίασε μία γυναίκα που είχε στο παρελθόν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της better.com, αλλά πλέον δεν θέλει να έχει καμία σχέση. Μετά την απόλυση, το περιοδικό Fortune είπε ότι ο Γκαργκ έχει δείξει παρόμοια δείγματα γραφής και στο παρελθόν.

- Advertisement -
=Advertisement=
-Advertisement-

Αποδείχθηκε ότι ήταν ο συντάκτης μιας ανώνυμης ανάρτησης, στην οποία κατηγορούσε το απολυμένο προσωπικό της εταιρείας του ότι ουσιαστικά «έκλεβε» από τους συναδέλφους τους, αλλά και τους ίδιους τους πελάτες εξαιτίας της αντιπαραγωγικότητάς τους. Είχε προχωρήσει και σε άλλες προσβολές, υποστηρίζοντας ότι οι λιγότερο παραγωγικοί υπάλληλοι θα έπρεπε να πληρώνονται για μοναχα δύο ώρες δουλειάς και όχι για οκτώ. Το «αφεντικό βγαλμένο από την κόλαση» είχε γίνει γνωστός για τη συμπεριφορά του και στο παρελθόν. Ένας πρώην υπάλληλός του, είχε διοχετεύσει ένα υπερησιακό μέηλ του προς όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας. «Είστε ΠΟΛΥ ΑΡΓΟΙ. Είστε ένα μάτσο άχρηστοι. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΤΩΡΑ. ΜΕ ΝΤΡΟΠΙΑΖΕΤΕ». Το Business Insider ανέφερε ότι μετά την απόλυση 900 υπαλλήλων, ο Γκαργκ πραγματοποίησε μία συνάντηση με το προσωπικό που παρέμεινε στη θέση του. Εξάλλου, η εταιρεία Better.com είχε προσλάβει μεγάλο αριθμό ατόμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Σήμερα, αναγνωρίζουμε ότι υπερπροσλάβαμε και προσλάβαμε λάθος ανθρώπους, και κάνοντάς το αυτό, αποτύχαμε. Απέτυχα. Δεν ήμουν πειθαρχημένος τους τελευταίους 18 μήνες», είπε στους αποσβολωμένους από τις εξελίξεις υπαλλήλους.

fire_zoom

Ο γεννημένος το 1979 εργοδότης είναι ινδικής καταγωγής, αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετακόμισε εκεί όταν ήταν μόλις επτά ετών με την οικογένειά του. Παρά το γεγονός ότι οι γονείς του δυσκολεύονταν οικονομικά, μάζευαν όλες τους τις οικονομίες για να τον στείλουν σε ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία του Μανχάτταν. Αναγκάζονταν να τον συνοδεύουν εκεί με το τρένο. Η διαδρομή τους ξεπερνούσε τη μία ώρα για να τον πάνε στο σχολείο και μία ώρα για να επιστρέψουν στο Κουίνς, όπου εργάζονταν τουλάχιστον 12 ώρες. Ο πατέρας του έβγαζε τα προς το ζην ως οικοδόμος και η μητέρα του ως καθαρίστρια σε καταστήματα. Μετά την αποφοίτησή του, σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Εκεί γνώρισε ένα επίσης παιδί Ινδών μεταναστών. Μαζί ίδρυσαν την πρώτη τους εταιρεία την οποία ονόμασαν myrichuncle (ο πλούσιος θείος μου). Μέσω αυτής οι φοιτητές εξασφάλιζαν φοιτητικά δάνεια από τις τράπεζες, δίχως να ασχοληθούν οι ίδιοι με την τεράστια γραφειοκρατία. Κάποια στιγμή οι συνέταιροι αναγκάστηκαν εν μέσω κρίσης να κηρύξουν πτώχευση. Αν και κολλητοί μέχρι τότε, απομακρύνθηκαν και αλληλοκατηγορήθηκαν. Ο Γκαργκ βρέθηκε αντιμέτωπος με μήνυση, στην οποία ο συνέταιρός του τον κατηγορούσε για κατάχρηση εταιρικών πόρων. Εντέλει, υπήρξε εξωδικαστικός συμβιβασμός. Παρόλα αυτά, ο αλλοτινός του συνεργάτης σχολίασε μέσω σόσιαλ μίντια ότι «δεν αιφνιδιάστηκε» από την «απάνθρωπη» πράξη του Γκαργκ. «Πάντα κάτι δεν πήγαινε καλά σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργούσε», αρκέστηκε να πει.

πηγη-protothema.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *