Βίκυ Σάφρα, η πλουσιότερη Ελληνίδα της λίστας Forbes – Ποιοι είναι οι άλλοι τρεις Έλληνες

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
8 Min Read

Την ώρα που η τριανδρία Μυστακίδης-Νιάρχος-Βαρδινογιάννης συνεχίζει να κυριαρχεί τουλάχιστον από την πλευρά της Ελλάδας και στη φετινή λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, μια γυναίκα, ωστόσο, το όνομα της οποίας έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του πέρυσι, προκαλώντας αίσθηση, κατάφερε να διατηρήσει τον τίτλο του πλουσιότερου Έλληνα στον κόσμο.

Ο λόγος για την Βίκυ Σάφρα, η περιουσία της οποίας ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 7,4 δισ. δολαρίων, γεγονός που την κατατάσσει στην 321η θέση με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Το όνομά της μπορεί να μην λέει κάτι στους περισσότερους Έλληνες καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της το πέρασε στην Βραζιλία ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει σαν τόπο διαμονής την Ελβετία, ωστόσο είναι ευρέως γνωστή στους διεθνείς τραπεζικούς κύκλους καθώς επί δεκαετίες στάθηκε στο πλευρό ενός από τους ισχυρότερους άνδρες παγκοσμίως, ούσα σύζυγος του Λιβανο-Βραζιλιάνου δισεκατομμυριούχου τραπεζίτη και επιχειρηματία Τζότζεφ Σάφρα.

Όταν τον Δεκέμβριο του 2020 ο Σάφρα άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών, η τεράστια περιουσία του, η οποία “χτίστηκε” στη διάρκεια 180 ετών από 3 γενιές και σε 4 ηπείρους, πέρασε στα χέρια της 69 ετών συζύγου του Βίκυς καθώς και των 4 παιδιών τους, που από κοινού αξίζουν κάτι περισσότερο από 16 δισ. δολάρια.

- Advertisement -

Ανάμεσα στα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησε η ίδια και τα παιδιά της συγκαταλέγονται η ελβετική J. Safra Sarasin και η βραζιλιάνικη Banco Safra, δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με ενεργητικό που αγγίζει τα 90 δισ. δολάρια καθώς και εταιρείες real estate, οι οποίες συνδέονται με ακίνητα της οικογένειας, μεταξύ των οποίων, ο πύργος Gherkin στο City του Λονδίνου και το κτίριο γραφείων και κατοικιών 660 Madison Avenue στην καρδιά του Μανχάταν στην Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, η μεταβίβαση της περιουσίας του Σάφρα στους κληρονόμους του μετά τον θάνατό του αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μεταφορές πλούτου στην ιστορία ενώ συμβαδίζει με την διαρκώς ανοδική τάση κατά την οποία πάμπλουτες οικογένειες μεταβιβάζουν περιουσιακά στοιχεία, η αξία των οποίων ισούται με την αξία μιας μεγάλης επιχείρησης.

Η ιστορία της πλουσιότερης Ελληνίδας στον κόσμο ξεκίνησε όταν η Βίκυ Σαφράτη-όπως είναι το πατρικό της όνομα-γνώρισε στην Βραζιλία και παντρεύτηκε σε ηλικία 17 ετών τον Τζότζεφ Σάφρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια της έφυγε από την Ελλάδα και μετανάστευσε στην χώρα της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1950 ενόσω ακόμη εκείνη ήταν παιδί. Κατά τη διάρκεια της κοινής τους πορείας στην ζωή, ο Τζόσεφ και η Βίκυ Σάφρα διατήρησαν χαμηλό προφίλ ενώ η κ. Σάφρα έχει να επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια μια αξιοσημείωτη φιλανθρωπική δράση μέσα από το Safra Foundation.

Ο “βασιλιάς του χαλκού” Τέλης Μυστακίδης

Εκτός, όμως, από την Βίκυ Σάφρα, στην λίστα του Forbes βρίσκεται και ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο οποίος αποτελεί τον 822ο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου με περιουσία, η οποία φθάνει τα 3,6 δισ. δολάρια αυξημένη κατά σε σχέση με το 2021.

Ο αποκαλούμενος και “βασιλιάς του χαλκού” καθώς το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του οφείλεται στη θητεία του ως κορυφαίο στέλεχος στην Glencore, “έχει αγοράσει και πουλήσει αρκετό χαλκό για να προμηθεύσει τουλάχιστον επί δύο φορές κάθε εργοστάσιο στις ΗΠΑ με το συγκεκριμένο μέταλλο”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο παρελθόν ο αμερικανικός τύπος.

Ο Μυστακίδης ή απλώς Τέλης όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, διετέλεσε για πολλά χρόνια επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων χαλκού στην Glencore ενώ υπήρξε ένα από τα ανώτερα στελέχη της που έγιναν δισεκατομμυριούχοι εν μία νυκτί χάρη στην εισαγωγή του βρετανο-ελβετικού ομίλου στο χρηματιστήριο το 2011.

Επτά χρόνια αργότερα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την διοίκηση της Glencore, διατηρώντας, ωστόσο, ποσοστό της τάξεως του 3,1%, το οποίο έχει πλέον υποχωρήσει κάτω του 3% καθώς πρόσφατα προχώρησε στην πώληση μετοχών που κατείχε στον όμιλο και αυτό γιατί η τιμή της μετοχής άγγιξε υψηλό δεκαετίας, ωθούμενη από το ανοδικό ράλι στις τιμές των commodities.

Μια κίνηση, η οποία αποδείχθηκε ιδιαίτερα επικερδής για την προσωπική του περιουσία, η οποία εκτινάχθηκε φέτος στα 3,6 δισ. δολάρια έναντι 2,3 δισ. δολαρίων που είχε διαμορφωθεί το 2021.

Η δράση του 60χρονου Έλληνα δισεκατομμυριούχο, τον οποίο οι συνεργάτες και ανταγωνιστές του έχουν περιγράψει σαν δραστήριο και εύθυμο αλλά και σαν αδίστακτο διαπραγματευτή, έχει επεκταθεί και στον κλάδο της ναυτιλίας και του real estate, διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο με αξιοζήλευτα ακίνητα.

Στο επενδυτικό του στόχαστρο έχει ενταχθεί και η Ελλάδα καθώς έχει αποκτήσει ποσοστό μειοψηφίας στην Τράπεζα Πειραιώς ενώ έχει επενδύσει σε ακίνητα σε Αθήνα καθώς και τον τόπο καταγωγής του την Θεσσαλονίκη.

Ο συλλέκτης Νιάρχος και ο πολυπράγμων Βαρδής

Στην θέση 1096 της λίστας του Forbes βρίσκεται ο εφοπλιστής και γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης, Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία η οποία υπολογίζεται στα 2,8 δισ. δολάρια.

Ο πρωτότοκος γιος του Σταύρου Νιάρχου και της Ευγενίας Λιβανού είναι από κοινού με τον αδερφό του Σπύρο, πρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επιπλέον, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και της Tate Gallery του Λονδίνου.

Ο Φίλιππος μαζί με τον Σπύρο κληρονόμησαν από τον πατέρα τους τον αείμνηστο Σταύρο Νιάρχο, μια τεράστια συλλογή έργων τέχνης, η οποία συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης παγκοσμίως καθώς περιλαμβάνει διάσημα έργα όπως η Αυτοπροσωπογραφία του Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, την οποία απέκτησε σε δημοπρασία το 1998 έναντι 71,5 εκατ. δολαρίων και η Red Marilyn του Άντι Γουόρχολ.

Ο Φίλιππος Νιάρχος αν και είναι γόνος μιας από τις γνωστότερες εφοπλιστικές οικογένειες της Ελλάδας, ο ίδιος προσπαθεί να κρατά τη ζωή του μακριά από τα φώτα της διασημότητας ενώ είναι ιδιαίτερα περιορισμένες οι πληροφορίες που αφορούν στην δράση του.

Στη θέση 2076 της λίστας φιγουράρει ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η οικογένεια Βαρδινογιάννη με την αξία των περιουσιακών της στοιχείων να εκτιμάται στα 1,5 δισ. δολάρια.

Ο όμιλος Βαρδινογιάννη θεωρείται μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις του εγχώριου επιχειρείν, έχοντας παρουσία σε ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων το οποίο εκτείνεται από τον κλάδο της ενέργειας και των πετρελαιοειδών με ναυαρχίδα την εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο Motor Oil, την ναυτιλία, των τροφίμων, της φιλοξενίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης (Star και Alpha).

Γεννημένος το 1933 στην Επισκοπή του Ρεθύμνου Κρήτης, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αρχικά ακολούθησε καριέρα αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, από το οποίο αποστρατεύθηκε το 1967 ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του αδελφού Νίκου και το και από το 1972 ανέλαβε τη διοίκησή τους μετά τον πρόωρο θάνατο εκείνου. Να σημειωθεί ότι η περιουσία του κ. Βαρδινογιάννη το 2022 διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά παραμένοντας σταθερή.

Πηγή: capital.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *