Την άποψη ότι η Τουρκία δεν πληροί ακόμα τις προϋποθέσεις για να αναγνωριστεί ως «ασφαλής τρίτη χώρα», εξέφρασε η Κάτι Πίρι, Ολλανδή ευρωβουλευτής και εισηγήτρια στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, για την έκθεση προόδου της Τουρκίας σχετικά με την ένταξή της στην ΕΕ.
Η τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο και συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής. Αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον προσεχή Απρίλιο.
Όπως ανέφερε η Κ. Πίρι σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συζήτηση, η Τουρκία έχει κάνει «βήματα» προς την κατεύθυνση της αναγνώρισής της ως ασφαλούς χώρας για πρόσφυγες, ωστόσο προτού καταστεί δυνατή η επιστροφή αιτούντων άσυλο εκεί, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. «Ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνει εφικτή και η πραγματοποίηση μιας επιχείρησης «μεγάλης κλίμακας» νόμιμης προώθησηςπροσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία προς την Ευρώπη.
Η ίδια υπογράμμισε πως στόχος δεν είναι το Ευρωκοινοβούλιο να σταθεί εμπόδιο στην υπό εφαρμογή συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ωστόσο «δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλό» ως προς τα επί μέρους στοιχεία στα οποία η Τουρκία δεν έχει σημειώσει πρόοδο.
Η Κ. Πίρι αναφέρθηκε επίσης στις ανησυχίες του Ευρωκοινοβουλίου για τα ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, τις φυλακίσεις δημοσιογράφων αλλά και για το Κουρδικό και το Κυπριακό. «Την περασμένη χρονιά ελάχιστες ήταν οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, ενώ σημειώθηκε και οπισθοδρόμηση στην ελευθέρια της έκφρασης και στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας», τόνισε η εισηγήτρια.