Κυβέρνηση και Ευρωπαίοι θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο εκκαθάρισης του παλιού πολιτικού συστήματος
Με δύο… βραχιολάκια που θα φορέσουν πρώην υπουργοί -ένας της Ν.Δ. και ένας του ΠΑΣΟΚ-, η κυβέρνηση βάζει σε πλήρη εφαρμογή το… παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αφορά την απόδοση δικαιοσύνης για όσους έβαλαν «το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι» και καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα.
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, που ενδιαφέρονται άμεσα για την εκκαθάριση του παλαιού πολιτικού συστήματος και το «σπάσιμο» των σχέσεων διαπλοκής, κινητοποιεί -πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι σχετικές κινήσεις θα γίνουν προ των εορτών- τις διαδικασίες για έρευνες σε βάθος, ποινικές διώξεις και συλλήψεις πρώην υπουργών και κρατικών λειτουργών που εμπλέκονται σε υποθέσεις διασπάθισης κρατικού χρήματος με προσωπικό όφελος.
Παράλληλα με τα πολιτικά στελέχη και τις συμβάσεις του Δημοσίου, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στα ανοικτά μέτωπα που έχει ήδη η Δικαιοσύνη με τα θαλασσοδάνεια των μεγάλων εκδοτικών επιχειρήσεων και την εμπλοκή τραπεζών στις δανειοδοτήσεις, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα διεμήνυσε για ακόμη μία φορά ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση ρεβανσισμού από την πλευρά της κυβέρνησης εναντίον συγκεκριμένων καναλαρχών, αλλά, όπως είπε στους βουλευτές που συνάντησε πριν από μερικές ώρες, «έχουμε αποφασίσει να κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής χωρίς να μας νοιάζει ποιον υπερασπίζει κάθε κανάλι. Δεν αντιμετωπίζουμε τα κανάλια με όρους πολιτικούς. Δεν μας απασχολούν οι πολιτικές τους πεποιθήσεις. Αν κάποιος κατέχει νόμιμα το δικαίωμα να εκπέμπει κι αν έχει να πληρώσει όσα οφείλει στο Δημόσιο, τότε δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται».
ΑΔΕΙΕΣ
Ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε πάντως ότι, με αφορμή το θέμα του ΕΣΡ και τις αλλαγές που σκέπτεται να κάνει για να προχωρήσει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, η κυβέρνηση θα δεχτεί μεγάλη επίθεση από τα ΜΜΕ, αν και πληροφορίες της τελευταίας στιγμής λένε ότι, ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών στη Ν.Δ. δεν αποκλείεται να μη χρειαστεί να γίνει νομοθετική ρύθμιση. Η ολοκλήρωση των ερευνών με τις συλλήψεις δύο πρώην υπουργών, σε πρώτη φάση, και οι προφυλακίσεις σημαντικών παραγόντων των ΜΜΕ αποτελούν για την κυβέρνηση προτεραιότητες ηθικής τάξης, καθώς και οι Ευρωπαίοι εταίροι ενδιαφέρονται να ισχύσουν στην Ελλάδα κανόνες και να σπάσει το σύστημα της διαπλοκής μεταξύ ΜΜΕ, τραπεζών και πολιτικών.
Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η γερμανική πλευρά έδειξε ότι είναι πρόθυμη να συνδράμει την ελληνική κυβέρνηση, στέλνοντας τον κατάλογο των 10.000 Ελλήνων καταθετών σε γερμανικές τράπεζες.
Ταυτόχρονα, στους ευρωπαϊκούς κύκλους δεν έχει περάσει απαρατήρητη η είδηση που εμπλέκει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε σκάνδαλο με γνωστό καναλάρχη. Οπως έγραψαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., λίγο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, με προσωπική του παρέμβαση προς την Εθνική Τράπεζα, κατάφερε να ανταλλάξει γνωστός καναλάρχης προσωπικές εγγυήσεις -cash collateral- με την ταινιοθήκη του καναλιού!
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι -ακόμα και αυτοί που στο παρελθόν στήριζαν τον κ. Σαμαρά- εμφανίζονται σήμερα ιδιαίτερα αρνητικοί όταν αναφέρονται στην εποχή της διακυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Οπως υποστηρίζουν, εκείνα τα χρόνια δεν έγινε καμία ενέργεια κατά της διαπλοκής, ενώ, αντίθετα, υπήρξαν και υποθέσεις που μπήκαν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες που υπήρξαν από μια μερίδα του Τύπου για επαφές που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με υψηλόβαθμο στέλεχος της Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα άλλες υποθέσεις να πηγαίνουν σε βάθος χρόνου και να εξαφανίζονται από το προσκήνιο, ενώ άλλες να προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς -προφανώς με εκδικητικές διαθέσεις-, είναι σε γνώση στελεχών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το τελευταίο εμφανίζεται μάλιστα να κρατά αποστάσεις από την εποχή Σαμαρά. Να θυμίσουμε ότι ο ανώτατος δικαστικός, στενός φίλος του κ. Σαμαρά, έχει χαρακτηριστεί από τον
Τύπο «άνθρωπος ειδικών αποστολών», ο οποίος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν κατονομάστηκε ως ο «Παναθηναϊκάκιας» στο ηχητικό ντοκουμέντο των συνομιλιών που είχε ο κ. Σαμαράς με τον Τάκη Μπαλτάκο και το οποίο παρουσίασε η Χρυσή Αυγή.
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Οπως είναι λογικό, η απραξία και η προστασία που παρείχε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στη διαπλοκή και τους μιντιάρχες έχουν παίξει τον ρόλο τους στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και στο να πειστούν οι σκληροί της Ευρώπης ότι η κυβέρνηση Τσίπρα και θέλει και μπορεί να προχωρήσει αυτό το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας.
Ο πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι το επόμενο θέμα είναι η πάταξη της διαπλοκής και η απόδοση ευθυνών προς όλες τις πλευρές. Μάλιστα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διεμήνυσε από το Λονδίνο όπου βρισκόταν πριν από μερικές ημέρες ότι, μόλις κλείσει η διαπραγμάτευση, ξεκινάει η εκκαθάριση στο μεγάλο θέμα της διαπλοκής.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι συλλήψεις των δύο πρώην υπουργών, οι οποίες θα έρθουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού οι δικαστικές Αρχές εμφανίζονται να έχουν δέσει τις σχετικές υποθέσεις, ώστε να μην υπάρχουν θέματα που θα μπορέσουν να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα των αποφάσεων.
Η επίσπευση και τα «πραξικοπήματα» Παπαγγελόπουλου
Πριν από περίπου έναν μήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, είχε κάνει λόγο για «πραξικοπήματα» που γίνονται στη Δικαιοσύνη. Η δήλωση αυτή προκάλεσε -όπως ήταν αναμενόμενο- αντιδράσεις. Σήμερα, όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι «λειτούργησε προς την κατεύθυνση της επίσπευσης υποθέσεων που επί χρόνια βρίσκονταν στα συρτάρια των ανακριτικών Αρχών». Και για να το υποστηρίζουν, κάτι περισσότερο θα γνωρίζουν. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαγγελόπουλος στην κριτική που δέχεται από μερίδα πρώην συναδέλφων του ότι παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης σπεύδει να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση: «Εκείνο που με απασχολεί είναι να δοθεί τέλος στις μουχλιασμένες δικογραφίες». Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν θα διστάσει να συγκρουστεί ακόμα και με δικαστικούς λειτουργούς που τα προηγούμενα χρόνια είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο της Θέμιδος.
Ποινικές διώξεις και για τα ελικόπτερα
Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της απιστίας, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών, ασκήθηκαν χθες για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα της σύμβασης για την προμήθεια 12 ελικοπτέρων τύπου Apache, συνολικού κόστους 594 εκατομμυρίων ευρώ. Οι διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων, Σπύρου Τραυλού, και επτά ακόμη υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ενώ ο ήδη προφυλακισμένος επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος διώκεται για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία. Η εν λόγω σύμβαση υπεγράφη το 2003, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου (φωτ.), με τους εισαγγελείς να στέλνουν αντίγραφα της δικογραφίας στη Βουλή, προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και του πρώην υπουργού για την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης.
Πέρα από αυτή την υπόθεση, οι πληροφορίες επιμένουν ακόμα ότι ο κατάλογος των πρώην κυβερνητικών στελεχών που εμπλέκονται σε υποθέσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος ή χρηματισμού περιλαμβάνει πολιτικούς υπεράνω πάσης υποψίας, οι οποίοι συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή του τόπου. Τα στοιχεία που έχουν προκύψει για κάποιες υποθέσεις θα προκαλέσουν μεγάλη αίσθηση στην ελληνική κοινή γνώμη, αφού αφορούν υποθέσεις που έχουν συζητηθεί, έχουν χαρακτηριστεί ύποπτες, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να μένει αμέτοχη σε όλη αυτή τη διαδικασία, με τον τρόπο της ωστόσο άναψε το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση «Καθαρά χέρια», η οποία θα πάρει σάρκα και οστά τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.
Παράλληλο πρόγραμμα η «ομπρέλα» προστασίας
Παράλληλα με την επιχείρηση «Καθαρά χέρια», η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από τις διαδικασίες της Βουλής να επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα θέματα όπως το σκάνδαλο της Siemens, για το οποίο αναμένεται να κληθεί και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, και οι γερμανικές αποζημιώσεις. Επίσης, συγκροτείται επιτροπή που θα ασχοληθεί με όλες τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών από το 2008 και μετά.
Η επαναφορά θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη γερμανική κυβέρνηση και ιδιαίτερα με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εντάσσεται στον γενικότερο επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο οποίος στόχο έχει να αφυπνίσει το θυμικό των Ελλήνων μέσα από την κόντρα που έχει προκύψει με τον Αλέξη Τσίπρα. Η υπενθύμιση του «κακού λύκου» από το Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει πρώτιστα με τις δημοσκοπήσεις που πήραν στα χέρια τους οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και οι οποίες έδειχναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει πολύ από το αριστερό του προφίλ, μετά το έντονο «φλερτ» με την Αγκελα Μέρκελ και μετά από άλλες ατυχείς κινήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα, και δευτερευόντως με τα μέτρα που πρέπει να περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που έγινε πριν από λίγο καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε να γίνει μπαράζ κινήσεων που εντάσσονται στο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να πάρει επάνω του το δύσκολο κομμάτι της επικοινωνίας των προαπαιτούμενων και του Ασφαλιστικού.
Στη σύσκεψη αυτή εκτιμήθηκε, μάλιστα, ότι ακόμα και κάποιες θετικές αποφάσεις, όπως η εξέλιξη στα «κόκκινα» δάνεια και η αλλαγή του καθεστώτος για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, δεν πέρασαν με θετικό πρόσημο στην ελληνική κοινωνία, γεγονός που θα έπρεπε να διορθωθεί. Μάλιστα, το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, σε συνεργασία με τους επικοινωνιολόγους Βασίλη Δασκαλόπουλο και Γιάννη Λούλη, κατέληξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ανεβάσει τη ρητορική του έναντι του Βερολίνου, προκειμένου οι Ελληνες πολίτες να ξαναθυμηθούν το σύνθημα «πρώτη φορά Αριστερά».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Παράλληλα, η επικοινωνιακή αντεπίθεση θα λειτουργήσει και ως «ομπρέλα» στις αντιδράσεις που θα υπάρξουν τόσο στην κοινωνία όσο και στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από το δύσκολο κομμάτι της ψήφισης των προαπαιτούμενων του τρίτου Μνημονίου και του Ασφαλιστικού. Ετσι, η κυβέρνηση επανήλθε στην παλιά της ρητορική, περί διαπλοκής, σκανδάλων και ανυποχώρητης τακτικής έναντι των εταίρων.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτό τον σχεδιασμό έπαιξε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του έχουν θορυβηθεί γιατί έχουν αντιληφθεί ότι τόσο στην κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και σε ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας υπάρχει η αίσθηση ότι τα περί κοινωνικής δικαιοσύνης, πάταξης της διαπλοκής και απόδοσης ευθυνών σε όσους εμπλέκονται σε σκάνδαλα είναι λόγια του αέρα, αφού μέχρι σήμερα το Μαξίμου εμφανίζεται να μην έχει κάνει καμία αξιόλογη κίνηση για αυτά τα θέματα.
Καταγγέλλουν την ταύτιση
Σε εσωκομματικό επίπεδο, υπάρχει η άποψη ότι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς κινδυνεύει να ταυτιστεί με τις προηγούμενες, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες κατήγγειλαν μεν τους «νταβατζήδες» του δημόσιου βίου, αλλά δεν έκαναν καμία κίνηση στην πραγματικότητα για να απεμπλακούν από αυτούς.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε την πρώτη κίνηση για την πολιτική του επανεμφάνιση μέσα από συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ. Εκεί πήρε πάνω του το ζήτημα του Ασφαλιστικού και προσπάθησε να αναδείξει όσο περισσότερο μπορούσε αυτά των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι πήρε το θέμα από μηδενική βάση και το έφτασε στο 60% της προστασίας της πρώτης κατοικίας.Ταυτόχρονα με όλα αυτά, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει στην Κ.Ε. και τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνησή του, προκειμένου να θυμίσει κάτι από τον παλιό, καλό καιρό…