Το ειδικό λογισμικό «Child Protection System» της ΕΛ.ΑΣ. ήταν αυτό που αποκάλυψε την κινήσεις του συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου μέσα στο σκοτεινό διαδίκτυο – Τι φέρεται να είπε ο ίδιος στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή
Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, στο αρχείο του συγγραφέα, κατά τις έρευνες στο σπίτι του από τις Αρχές, βρέθηκαν περισσότερα από 100 «σκληρά» βίντεο με παιδική πορνογραφία. Σε όλα τα βίντεο που βρέθηκαν στην κατοχή του Παπαθεοδώρου η ηλικία των παιδιών ήταν 10-12 ετών και το περιεχόμενο είναι ανατριχιαστικό! Ο 55χρονος συνελήφθη στο σπίτι του, στην περιοχή της Γλυφάδας, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Το «θαυματουργό» ειδικό λογισμικό «Child Protection System» της ΕΛ.ΑΣ.
Για τη συγκεκριμένη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (όπως και για όλες τις άλλες με σχετικό περιεχόμενο) χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Child Protection System, που εντοπίζει τα πρόσωπα που διαχειρίζονται υλικό παιδικής πορνογραφίας. Κάθε ημέρα το σύστημα αυτό ανιχνεύει χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις απλά εστιάζει στα πλέον σοβαρά από τα περιστατικά.
Επί της ουσίας πρόκειται για έναν ειδικό σαρωτή που «μαρκάρει» είδους βίντεο κατά τη διαδικασία download από τους χρήστες του διαδικτύου ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα ίχνη τους στη συνέχεια. Η όλη διαδικασία γίνεται σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή τα ηλεκτρονικά ίχνη του ατόμου που διαχειρίζεται (είτε «κατεβάζει», είτε διαμοιράζει) τέτοιου είδους αρχεία, καταγράφονται την ώρα ακριβώς που προχωράει στη συγκεκριμένη ενέργεια.
Αυτό ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του Παπαθεοδώρου με τις Αρχές να φτάνουν στα ίχνη του μετά από στοιχεία που ήρθαν από το εξωτερικό. Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έρευνας αυτής, και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές, ακολούθησε και η έρευνα στο σπίτι του. Το Child Protection System έφτασε στην Ελλάδα και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το 2012 από τις ΗΠΑ και μάλιστα δωρεάν (η αξία του υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ), μετά από ενέργειες του τότε διευθυντή της υπηρεσίας, Μανώλη Σφακιανάκη.
Απανωτά είναι τα «χτυπήματα» που δέχεται η Ελληνική κοινωνία σε ότι αφορά τα σεξουαλικά εγκλήματα με θύματα μικρά παιδιά. Έτσι μετά τις πολλές και φρικτές υποθέσεις (με πρώτη αυτή των Σεπολίων) που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, μια ακόμα ήρθε να προστεθεί σε αυτόν τον ανίερο κατάλογο. Η τελευταία, μάλιστα, έχει αρνητικό πρωταγωνιστή τον βραβευμένο συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Βασίλη Παπαθεοδώρου, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή σκληρού υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω Διαδικτύου, κατηγορία για την οποία έχει ήδη κριθεί προφυλακιστέος και, πλέον, βρίσκεται στις φυλακές της Τρίπολης.
Τι είπε στην απολογία του ο Παπαθεοδώρου
Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου υποστήριξε στο υπόμνημά του ότι κατέβαζε το υλικό επειδή ήθελε να γράψει ένα βιβλίο σχετικά με την παιδική πορνογραφία και τους παιδόφιλους, ενώ ο δικηγόρος του Σταύρος Γεωργόπουλος, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς αναφέρει ότι «δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία, υπόνοια ή νύξη ότι έχει εξωτερικεύσει σε οποιαδήποτε στιγμή έστω ένα βλέμμα σε ανήλικο παιδί». Ο κατηγορούμενος στο πολυσέλιδο υπόμνημά του αυτοσυστήνεται αναφέροντας: «Θεωρούμαι από τους κριτικούς ως ο κορυφαίος συγγραφέας στην Ελλάδα στην Εφηβική Λογοτεχνία, το 2020 και 2021 ήμουν υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Παιδικής-Εφηβικής Λογοτεχνίας ALMA (Νόμπελ Λογοτεχνίας) που απονέμεται στη Σουηδία» υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «πάντοτε οι ιστορίες που αφηγούμαι σχετίζονται με τον πρωτογενή πυρήνα της ελληνικής κοινωνικής παθογένειας. Η θεματολογία μου προσεγγίζει τα προβλήματα κομβικής κοινωνικής σημασίας και απαξίας».
Αφού πρώτα απαριθμεί τα λογοτεχνικά του συγγράμματα που αποτυπώνουν, όπως αναφέρει ο ίδιος, κοινωνικά μηνύματα μέσω των μυθιστορημάτων και σχετίζονται με τον πρωτογενή πυρήνα της ελληνικής-κοινωνικής παθογένειας, ο ίδιος μέσω του απολογητικού του υπομνήματος επισημαίνει ότι «για όλα τα βιβλία που συγγράφω υπάρχει μία πηγή έμπνευσης. Πάντοτε αναζητώ πηγές, αρθρογραφία, βίντεο, σειρές και ταινίες. Για παράδειγμα, για το θέμα του ρατσισμού και του bullying έχω προβεί σε έρευνα χιλιάδων βίντεο, εκπομπών και ταινιών με ρατσιστικές επιθέσεις (κατά κύριο λόγο στη Γερμανία) προκειμένου να κατορθώσω να πλάσω το χαρακτήρα του πρωταγωνιστή μου για να το διαμορφώσω και να το αποτυπώσω με αμεσότητα.
Για το θέμα των ακροδεξιών οργανώσεων προέβαινα σε αναζητήσεις αντίστοιχων οργανώσεων στην Ευρώπη. Στο βιβλίο μου “Η νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια” έπρεπε να αποτυπώσω σκηνή βιασμού. Συνεπώς, μεταξύ άλλων παρακολούθησα τη σειρά “13 Reasons Why” και την ταινία “Οι κατηγορούμενοι”. Όλες τις πληροφορίες που έβρισκα από την έρευνά μου –βίντεο, άρθρα, σειρές- τα αποθήκευσα σε σκληρό δίσκο καθώς αποτελούσαν τη βασική πρώτη ύλη του συγγραφικού μου έργου ώστε όσα περιγράφω να είναι ρεαλιστικά. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνω υλικό και για τα προσεχή βιβλία μου».
Ακόμη, φέρεται να ισχυρίζεται ότι «το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε (υλικό που δεν έχει απομονωθεί-έχει ιδωθεί αποσπασματικά και όχι στο σύνολό του) αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου με θεματική το Internet, τους κινδύνους που ελλοχεύει υπό το πρίσμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων. Ουσιαστικά πρόκειται για συνέχιση του βιβλίου μου “9 Καίσαρες”, στο οποίο ομοίως πραγματευόμουν το θέμα των κινδύνων από την ανεξέλεγκτη -από τον ενήλικα γονέα- χρησιμοποίηση του διαδικτύου από τους νεαρούς εφήβους μέσω –κατά βάση- των PC games. Στο βιβλίο που θα έγραφα θα είχα ως κεντρικό άξονα την επικινδυνότητα του διαδικτύου για την κακοποίηση και την σεξουαλική εκμετάλλευση ενός νεαρού εφήβου».
reader.gr