Δεκάδες τμήματα που θα δεχτούν υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από τη βάση θα έχουμε φέτος στα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς με την κατάργηση της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης αναμένεται ότι θα «περάσουν» στα ΑΕΙ και οι βαθμολογίες υποψηφίων που γίνονταν ετησίως δεκτοί στην Ανώτατη Εκπαίδευση με γραπτά αρκετά κάτω από τα 10.000 μόρια.
Μεγάλα ήταν τα ποσοστά αποτυχίας στη Χημεία φέτος, όπως έχει ήδη επισημανθεί, ενώ μικρότερα ήταν τα ποσοστά των αριστούχων και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τη Βιολογία στην Ομάδα της Πληροφορικής και των Οικονομικών, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
«Πάντως αν ο στόχος είναι το να αιφνιδιάσουμε φέτος, για μια ακόμη φορά το πετύχαμε» λέει στα «Νέα» -σχολιάζοντας τα βαθμολογικά αποτελέσματα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων και τα μεγάλα ποσοστά γραπτών με χαμηλές βαθμολογίες- ο μαθηματικός Γιάννης Ζαμπέλης.
Όπως αναφέρει δε, το πρόβλημα της εξεταστικής διαδικασίας είναι ότι συχνά «οι κανόνες αλλάζουν ενώ το παιχνίδι έχει ξεκινήσει».
Φέτος λοιπόν…
Στην Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομικών Σπουδών, κάτω από τη βάση έγραψε φέτος στα Μαθηματικά το 73,96% των υποψηφίων που αποτελεί μεν τεράστιο ποσοστό αποτυχίας αλλά βελτιωμένο σε σχέση με το 83,17% που είχε καταγραφεί στο ίδιο μάθημα την περασμένη χρονιά. Στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας από την άλλη πλευρά, φέτος ήταν μεγαλύτερη η αποτυχία και έγραψε κάτω από τη βάση το 43,03%, ενώ πέρυσι στις ίδιες βαθμολογίες είχε καταγραφεί το 35,37%. Και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας όμως φέτος έγραψε «κάτω από τη βάση» το 71,92%, ενώ πέρυσι ήταν το 68,88%.
Στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών όπου τοποθετείται και η «αφρόκρεμα» των άριστων μαθητών στα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού πέρυσι έγραψε κάτω από τη βάση το 65,21% και φέτος το 46,59%, είχαμε δηλαδή φέτος καλύτερες επιδόσεις. Στη Φυσική και τη Βιολογία τα βαθμολογικά δεδομένα φέτος είναι περίπου τα ίδια με πέρυσι, ενώ στη Χημεία έγραψε κάτω από τη βάση φέτος το 42,12%, ενώ πέρυσι ήταν το 26,25%.
Στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έγραψε φέτος κάτω από τη βάση στη Βιολογία Γενικής Παιδείας το 62,72% (πέρυσι ήταν το 59,33%), και στα Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού το 31,72% (πέρυσι ήταν το 36,59%), ανεβάζοντας δηλαδή έτσι τις επιδόσεις των φετινών εξετασθέντων.
Στην Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού παρέδωσε γραπτά κάτω από την βαθμολογική βάση φέτος το 47,20%, ενώ πέρυσι στην αντίστοιχη κατηγορία ήταν το 46,21%.
Ανά πεδίο
Σχετικά με τα βαθμολογικά δεδομένα που δημιουργούνται, ο εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο Αντώνης Φλω-ρόπουλος σχολιάζει ότι από την εξέταση της κλιμάκωσης της βαθμολογίας μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι:
- Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι βάσεις στις πολύ χαμηλόβαθμες θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, γιατί οι επιδόσεις είναι σχεδόν ίδιες και οι σχολές είναι μόνο δώδεκα.
- Στο 2ο Επιστημονικά Πεδίο το 2018 υπήρχαν 82 τμήματα με βάση μικρότερη από 10.000 μόρια και τώρα περιμένουμε να χαμηλώσει κι άλλο, ίσως κάτω και από 8.000, αφού τα θέματα της Χημείας κυρίως, αλλά και της Φυσικής, τους δυσκόλεψαν.
- Στο 3ο Πεδίο είναι λίγοι οι υποψήφιοι με χαμηλές επιδόσεις, λιγότεροι από τα άλλα πεδία, και μόνο 9 τμήματα πέρυσι είχαν χαμηλή βάση. Η ίδια εικόνα αναμένεται και φέτος, με πτώση όμως μικρότερη από το 2ο Πεδίο.
- Στο 4ο Πεδίο των σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής υπάρχουν πολλές σχολές με μικρές απαιτήσεις και η μόνη διαφορά από πέρυσι είναι ότι φέτος θα λέγονται πανεπιστήμια, ενώ πριν τα λέγαμε ΤΕΙ. Με λίγα λόγια μπορούμε να πούμε ότι άλλαξε ο Μανωλιός και φόρεσε τα ρούχα του αλλιώς… Θα δούμε μικρές αυξομειώσεις και δεν θα έχουν μεγάλες αποκλίσεις. Φέτος όμως έχουμε και πολλά νέα τμήματα, τα περισσότερα στο 2ο και 4ο πεδίο και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε που θα ισορροπήσει η βάση τους.
Πηγή:CNN.gr