Τζουμέρκα: Υποχώρηση της στάθμης κατά 10 μέτρα στο φράγμα Πουρναρίου – Ξαναεμφανίστηκαν τα σπίτια του βυθισμένου οικισμού

Η λίμνη Πουρναρίου, καλύπτει μια επιφάνεια 18,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι αποτέλεσμα της κατασκευής του ομώνυμου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άραχθο ποταμό, κοντά στο Πέτα.

Lamianow.gr By Lamianow.gr
3 Min Read

Πριν από 43 χρόνια, το φράγμα Πουρναρίου δημιουργήθηκε στην Άρτα, κατακλύζοντας με τα νερά του ποταμού Άραχθου τον οικισμό Φάγκος του χωριού Κάτω Καλεντίνη. Σήμερα, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, η στάθμη της τεχνητής λίμνης έχει υποχωρήσει, φέρνοντας στην επιφάνεια τα σπίτια που άλλοτε είχαν βυθιστεί.

Κατά μήκος της εθνικής οδού Άρτας – Τρικάλων, μετά το χωριό Μελάτες στα κεντρικά Τζουμέρκα, ξεπροβάλλει ξανά ο πρώην οικισμός Φάγκος, προσφέροντας ένα μαγευτικό αλλά συνάμα μελαγχολικό θέαμα. Η σημαντική πτώση της στάθμης είναι εμφανής, καθώς τα ερείπια των πέτρινων σπιτιών και του σχολείου αναδύονται μέσα από τη λάσπη. Κορμοί και ρίζες δέντρων, που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου και την επίδραση των υδάτων, θυμίζουν απολιθώματα σε έναν πλέον στεγνό βυθό.

Η στάθμη της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου, λόγω της ανομβρίας, έχει πέσει τουλάχιστον 10 μέτρα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικοι στο καφενείο της περιοχής. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, λένε και επισημαίνουν πως έχει να βρέξει πολλούς μήνες, από τον περασμένα Απρίλιο. Μάλιστα ο κ. Θωμάς μας εξηγεί, πως τα νερά κάλυπταν το διθέσιο σχολείο, το οποίο τώρα, εμφανίστηκε και πάλι, για να τους θυμίζει νοσταλγικά τα παιδικά χρόνια, τότε που τις αίθουσες του πλημμύριζαν 120 μαθητές.

Οι μεγαλύτεροι αγναντεύουν τα γκρεμισμένα σπίτια τους μέσα στα λασπόνερα και οι αναμνήσεις ζωντανεύουν.

Η κ. Αθηνά ζει πάνω ακριβώς από τον δρόμο και κάθε μέρα, αγναντεύει από ψηλά τη γειτονιά της, τον τόπο που μεγάλωσε. Όπως αναφέρει στον οικισμό λειτουργούσαν επτά μαγαζιά, υπήρχε ζωή, ζούσαν πολλές οικογένειες. Θυμάται τις μέρες που άφησαν τα σπίτια τους στις αρχές της δεκαετίας του 1980, για να ξαναρχίσουν την ζωή τους σε ψηλότερα σημεία. Τα νερά του φράγματος αφάνισαν τότε, τον τόπο τους.

Η λίμνη Πουρναρίου, καλύπτει μια επιφάνεια 18,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι αποτέλεσμα της κατασκευής του ομώνυμου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άραχθο ποταμό, κοντά στο Πέτα.

Η λίμνη δημιούργησε ένα υπέροχο τεχνητό οικοσύστημα στην περιοχή, με σπουδαία ιχθυοπανίδα και ορνιθοπανίδα. Στα νερά της λίμνης συναντάμε μεταξύ άλλων, κυπρίνους, στρωσίδια, άγριες πέστροφες, χέλια. Η περιοχή είναι καταφύγιο για πλήθος πτηνών, όπως νυχτοκόρακες, πρασινοκέφαλες πάπιες, αλκυόνες, φαλαρίδες, καστανοκέφαλοι γλάροι και ποταμοσφυριχτές. Η περιήγηση στην περιοχή εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, όλες τις εποχές. Η Κάτω Καλεντίνη, είναι ένα γραφικό παραλίμνιο χωριό βυθισμένο στο πράσινο της φύσης, μέσα σε πλατάνια και κουτσουπιές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *