Τσούχτρα με πλοκάμια που φτάνουν τα 2 μέτρα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη (pics & vids)

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
3 Min Read

Η Pelagia noctiluca δεν είναι άγνωστη στη Μεσόγειο ούτε και στις ελληνικές θάλασσες, στην Κρήτη, ωστόσο, εμφανίζεται για πρώτη φορά και οι Αρχές ανησυχούν να μην επαναληφθεί η προ τριετίας… επέλασή τους στον Κορινθιακό Κόλπο!

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Κρήτη το γεγονός ότι κατά το τελευταίο 10ήμερο εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε παραλίες του νησιού τσούχτρες του είδους Pelagia noctiluca.

Το συγκεκριμένο είδος, βέβαια, δεν είναι άγνωστο στη Μεσόγειο, αλλά ούτε και στις ελληνικές θάλασσες, καθώς πριν από μία τριετία είχε κάνει την εμφάνισή του στον Κορινθιακό Κόλπο, όπου το πρόβλημα, τότε, που είχε δημιουργηθεί ήταν πολύ μεγάλο -και διήρκεσε, μάλιστα, μέχρι πρόσφατα! Ο λόγος είναι αφενός οι μεγάλοι πληθυσμοί που δημιουργήθηκαν, αλλά και το οδυνηρό τσίμπημα που προκαλεί το συγκεκριμένο είδος.

Πρόκειται για μια τσούχτρα που έχει το χαρακτηριστικό να αναπαράγεται στα ανοιχτά και να σχηματίζει κοπάδια, και να φτάνει ως τις ακτές, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τα συνηθισμένα είδη. Επιπλέον πρόβλημα δημιουργούν τα πλοκάμια της, τα οποία είναι διάφανα εντός του νερού και μπορεί να φτάσουν έως και δύο μέτρα! Έτσι, κάποιος μπορεί να έρθει σε επαφή και να τσιμπηθεί από μεγάλη απόσταση, σε σχέση με τις συνηθισμένες μέδουσες, με το τσίμπημα να προκαλεί έντονο πόνο.

- Advertisement -

Όπως είπε, εξάλλου, στο Ράδιο Λασίθι ο Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το είδος αυτό της τσούχτρας εμφανίζει εξάρσεις στον πληθυσμό του σε ένα 12ετή κύκλο, με τα αίτια της έξαρσης να μην έχουν ακόμα εξηγηθεί επιστημονικά. Τα αίτια της εμφάνισής του στην περιοχή εκτιμά πως έχουν να κάνουν κυρίως με τα θαλάσσια ρεύματα που επικρατούν το τελευταίο διάστημα και την άνοδο της θερμοκρασίας, χωρίς να θεωρείται πιθανό να οφείλεται σε φαινόμενα ρύπανσης και υπεραλίευσης.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Οι αναφορές για τις τσούχτρες, όπως σημειώνει το cretalive.gr, έρχονται από περιοχές που εκτείνονται από το Βάι, καλύπτουν όλη την ανατολική Κρήτη και συνεχίζουν νότια σε Μακρύ Γιαλό, Κουτσουνάρι, και αρκετά χιλιόμετρα δυτικά της Ιεράπετρας.

Να σημειώσουμε πως ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης σε περίπτωση τσιμπήματος από τσούχτρα είναι αρχικά το ξέπλυμα της περιοχής του τσιμπήματος με θαλασσινό νερό, και στη συνέχεια χρήση πάγου ή αν είναι εφικτό διαλύματος νερού και μαγειρικής σόδας με αναλογία 1 προς 1.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

πηγή: gazzetta.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *