Πρόστιμα ύψους έως και 5000 ευρώ προβλέπει ο νόμος 4465/2017 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, για όσα καταστήματα «αμελήσουν» να κόψουν αποδείξεις. Στόχος να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.
Ο νόμος αυτός που έχει τεθεί σε ισχύ από την δημοσίευσή του στις 4 Απριλίου θέτει υπό της «Δαμοκλείου Σπάθης» μια σειρά επαγγελματικών εγκαταστάσεων, από γηροκομεία και φροντιστήρια έως ξενοδοχεία και ιατρεία.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές θα πρέπει να αναμένεται και η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή οι προβλέψεις του νόμου.
Με βάση το άρθρο 47, παράγραφος 8 του νόμου, σε ορισμένες κατηγορίες που δεν μπορεί να μπει λουκέτο, μπορεί αντί της αναστολής λειτουργίας να επιβάλλεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται για την επιβολή λουκέτου σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων, ειδικές χρηματικές κυρώσεις και συγκεκριμένα:
Σε περίπτωση ανακριβούς έκδοσης δέκα αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ πρόστιμο από 1.000 έως 2.500 ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους, ακόμα και για τρεις αποδείξεις χωρίς όριο αξίας πρόστιμο από 2.501 έως και 5.000 ευρώ.
Σε κάθε επόμενη διαπίστωση αντίστοιχης παράβασης πρόστιμο 5.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, παραμένουν σε ισχύ οι προβλέψεις επιβολής λουκέτου για 48 ώρες σε περίπτωση ανακριβούς έκδοσης δέκα αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ, 96 ώρες σε περίπτωση υποτροπής εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους ακόμα και για τρεις αποδείξεις χωρίς όριο αξίας και έως δέκα ημέρες σε κάθε επόμενη διαπίστωση αντίστοιχης παράβασης
Από τον σχετικό νόμο προβλέπεται επίσης πως αν υπάρξει νέα υποτροπή μέσα σε 2 χρόνια θα επιβάλλεται λουκέτο 10 ημερών.
Σε περίπτωση δε παρεμπόδισης του ελέγχου θα επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας 1 μήνα. Αν κάποιος αποτολμήσει να παραβιάσει την μολύβδινη σφραγίδα «λουκέτο» που έχει μπει για αναστολή λειτουργείας, θα επιβάλλεται επιπλέον 10ήμερο «λουκέτο».