Τσίπρας: «Το «ναι» γίνεται νόμος και δρομολογώ εξελίξεις»

Lamianow.gr
By Lamianow.gr
8 Min Read

«Με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε συνεντευξή του στην ΕΡΤ, εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιουλίου.

-Advertisement-

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τους εταίρους ότι υπέβαλαν στην Ελλάδα πρόταση-τελεσίγραφο, επί της οποίας ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει.

«Σε καλούμε να την απορρίψεις με όλη τη δύναμη της ψυχής σου» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαο και αναφερόμενος στη συμφωνία που προτείνουν οι Θεσμοί, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι βιώσιμη.

«Δεν πιστεύω ότι θέλουν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ και δεν θα το κάνουν» εκτίμησε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το κόστος ενός Grexit είναι τεράστιο.

- Advertisement -

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι ακόμα και οι εταίροι είναι «μπερδεμένοι» μετά την απόφαση της Ελλάδας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει το «ΟΧΙ» ως διαπραγματευτικό όπλο.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα επιβιώσουν χωρίς πρόγραμμα και θα πάνε στην κάλπη της Κυριακής. Σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ενταφιάσουμε τη Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε, επειδή τελειώνει ένα πρόγραμμα», ενώ υπογράμμισε ότι οι τράπεζες έκλεισαν, επειδή οι Θεσμοί αποφάσισαν να μην δώσουν παράταση του προγράμματος.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ακόμη ότι στο Eurogroup δεν υπήρξε άλλο κείμενο και την επόμεηνη μέρα, αφότου η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το αίτημα γα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι Θεσμοί παρουσίασαν μία πρόταση, η οποία ήταν διαφορετική μόνο στο σημείο του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρόταση της Κομισιόν στην ουσία δεν ήταν δική της, αλλά του ΔΝΤ, ενώ επισήμανε ότι καθόλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, οι τρεις Θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), είχαν διαφωνίες μεταξύ τους, αλλά υπερίσχυσαν οι προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, ο ίδιος ενημέρωσε τους Θεσμούς για την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει σε δημοψήφισμα την πρόταση των δανειστών.

Δεν θέλησε, ωστόσο, να αποκαλύψει ποια ήταν η απάντηση των δανειστών εκείνη τη νύχτα, αρκούμενος να δηλώσει ότι «δεν ήταν αρνητική» και ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα. Αποκάλυψε ακόμη ότι τότε ζήτησε και την παράταση του προγράμματος και ότι αποτέλεσε αρνητική έκπληξη η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Σαββάτου να απορρίψει το ελληνικό αίτημα.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η επόμενη μέρα, εάν ο λαός ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες, ώστε η απόφαση των ψηφοφόρων να γίνει νόμος του κράτους.

Όσο για το δικό του πολιτικό μέλλον έπειτα από μια τέτοια εξέλιξη, αρκέστηκε να δηλώσει σιβυλλικά ότι δεν είναι «πρωθυπουργός παντός καιρού».

Παράλληλα, επέμεινε να καλεί τους εταίρους να προσχωρήσουν στη λογική του ρεαλισμού και εξήγησε ότι η Αθήνα κάλυψε τις απαιτήσεις τους με ισοδύναμα μέτρα, τα οποία παραδέχθηκε ότι είναι υφεσιακά, αλλά επιχειρηματολόγησε ότι η κυβέρνηση τα υιοθέτησε, επιδιώκοντας να φτάσει σε συμφωνία.

«Δεν θέλουν την κατάρρευση της ευρωζώνης, θέλουν την κατάρρευση της ελπίδας, θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε να αλλάξει τα πράγματα» εκτίμησε ακόμη ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση γιατί οι δανειστές ζητούσαν συνεχώς νέα μέτρα.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιλογή την έξοδο ή τη διάλυση της ευρωζώνης» τόνισε, «αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να διασφαλίσουμε την επιβίωση του ελληνικού λαού».

Παράλληλα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «δεν χρεοκοπούν οι λαοί ή η χώρα, αλλά χρεοκοπούν οι τράπεζες» και επέμεινε ότι ο λαός θα επιβιώσει.

«Αυτό που μας προτείνουν είναι κάτι άσχημο» είπε, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα μια ανεκδοτολογικού περιεχομένου στιχομυθία του Ουίνστον Τσόρτσιλ με Βρετανίδα βουλευτή.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η ψυχραιμία του κόσμου είναι παραδειγματική», αναφερόμενος σε όσα ακολούθησαν την απόφαση για τραπεζική αργία και στην επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις, μετά την κίνηση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Ακόμη, εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου, τις επόμενες ώρες μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η επιλογή της Ελλάδας είναι να παραμείνει στο ευρώ, τονίζοντας: «Ποιος μπορεί να ξεκόψει την Ελλάδα από την Ευρώπη;». Επέμεινε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης, εξηγώντας ότι ο ελληνικός λαός είναι ευρωπαϊκός και όχι… αφρικανικός.

Απάντηση στην αντιπολίτευση

«Πρωτοτυπήσαμε. Ό,τι υποσχεθήκαμε, το κάναμε» τόνισε, απαντώντας στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης και προέταξε ως επιχείρημα την σκληρή διαπραγμάτευση, την οποία η κυβέρνηση έκανε, όπως είχε υποσχεθεί. «Κάναμε πολλά απ’ όσα υποσχεθήκαμε» είπε, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης άρχισε να υλοποιείται, μολονότι η κυβέρνηση είχε το πιστόλι στον κρόταφο.

Βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, εξήγησε ακόμη, παραδεχόμενος ότι οι φορολογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δεν υλοποιήθηκαν.

Επέμεινε, δε, ότι με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, «θα γλιτώσουμε περισσότερα από οκτώ δισ. ευρώ απ’ ό,τι με την κυβέρνηση Σαμαρά», ενώ υποστήριξε ότι ο κ. Σαμαράς «δραπέτευσε» από ένα πρόγραμμα που δεν έβγαινε.

Παράλληλα, εμφανίστηκε ανοιχτός στη διεξαγωγή ντιμπέιτ με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών, ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη.

Παράλληλα, κάλυψε τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε: «Αν είχε απωλέσει την εμπιστοσύνη μου, δεν θα βρισκόταν στη θέση του». Υποστήριξε, δε, ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ στοχοποιήθηκε, αποδεχόμενος ωστόσο ότι ο κ. Βαρουφάκης έκανε λάθη.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα θα ενώσει και απέρριψε τις αιτιάσεις ότι βάζει το κόμμα πάνω από τη χώρα. «Αν ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό ταπεινωμένο και εξευτελισμένο, ας διαλέξει έναν. Υπάρχουν πολλοί, αλλά δεν είμαι εγώ» υπογράμμισε.

Παραδέχθηκε, δε, ότι περίμενε διαφορετική στάση από τους Ευρωπαίους ηγέτες, όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν έπεσε έξω στην εκτίμησή του ότι η Άνγκελα Μέρκελ «δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να πει όχι η Μέρκελ, γιατί θα επιδιώξει να καρπωθεί την έξοδο από την κρίση».

Τόνισε, δε, απευθυνόμενος στους εταίρους, ότι η Ελλάδα επιμένει να ζητάει μια βιώσιμη λύση. «Οι διαφορές μας στα δημοσιονομικα είναι ανύπαρκτες, στα υπόλοιπα θέματα είναι πολύ σημαντικές» είπε, για να καταλήξει, διαμηνύοντας στους δανειστές: «Εάν μας δοθεί λύση έστω και στο “και πέντε”, εμείς θα την πάρουμε».

Πηγή: protothema.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.