Τσίπρας στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Στη συμφωνία υπάρχουν μέτρα που δεν θα επιλέγαμε

lamianow
By lamianow Add a Comment
6 Min Read

Το πρώτο crash test για τη συμφωνία της Μάλτας περνά σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας καθώς καλείται να υπερασπιστεί τη συμφωνία στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε με καθυστέρηση λίγο μετά τις 11.30 το πρωί. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αλλά και στις παρεμβάσεις κεντρικών στελεχών.

-Advertisement-

Δείτε live την ομιλία του.

Η ομιλία Τσίπρα

- Advertisement -

Δεν θέλουμε το σημείο εξόδου από την κρίση να σημάνει την αρχή μιας άλλης. Σε αυτό είμαστε κάθετοι. Επιλέξαμε να κρατήσουμε μία στάση που δεν θα επιτρέπει τη ναρκοθέτηση της εξόδου από την κρίση.

Το αποτέλεσμα στη Μάλτα δικαίωσε την επιμονή μας. Αυτά που αποφασίστηκαν καθιστούν πλέον ορατό τον ορίζοντα εξόδου από την οικονομική επιτροπεία.

Κατά συνέπεια καθίσταται ορατός και ο διαρκής στόχος μας, που αποτέλεσε και εντολή του ελληνικού λαού. Να δοθεί δηλαδή ένα σαφές τέλος στην περιπέτεια.

Δεν θέλουμε να κρύψουμε ότι υπάρχουν μέτρα για το 2019-2020 που δεν επιλέγαμε ποτέ εμείς.

Τα θετικά μέτρα θα αφορούν την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους που δεν οικοδομήθηκαν τα χρόνια της Ολυμπιάδας, τα χρόνια του χρηματιστηρίου και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Υπάρχει πολιτική συμφωνία. Αγωνιστήκαμε για να είναι κοινωνικά βιώσιμη η υλοποίηση της συμφωνίας. Υπάρχουν μέτρα που δεν θα παίρναμε ποτέ. Ωστόσο ο συμβιβασμός προβλέπει και αντίμετρα που θα δημιουργούν μηδενικό ισοζύγιο και θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα.

Πετύχαμε να επιστρέψει η χώρα στην εργασιακή κανονικότητα, αποκρούσαμε τις σφοδρές πιέσεις που είχαν για στήριγμα τις εργοδοτικές οργανώσεις στο εσωτερικό. Λαμβάνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, της στήριξης των νέων ανθρώπων, της ενίσχυσης της αναπτυξιακής πολιτικής.

Καταφέραμε και ένα βασικό στόχο. πετύχαμε να διασφαλίσουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για να έχουν ξανά ισχύ τα 2 κρισιμότερα στοιχεία: Η αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

To βασικό αιτούμενο για την ελληνική οικονομία είναι η αναπτυξιακή πολιτική.

Η διαπραγμάτευση δεν διεξάγεται μόνο σε κλειστές αίθουσες, αλλά για πρώτη φορά διεξάγεται και στο πολιτικό επίπεδο. Μετά τη Μάλτα, ανοίγει ο δρόμος πέραν της συμφωνίας για τα μέτρα του 2019 και του 2020, ανοίγει και η ρύθμιση των μέτρων για το χρέος. Αυτό στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι η αβεβαιότητα τελείωσε, ότι η κρίση είναι πίσω, ότι τα καταστροφικά σενάρια είναι παρελθόν.

Μπαίνουμε συζήτησης για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το τέλος του προγράμματος. Πρέπει να μην διαιωνίζει τη λιτότητα κι αυτή είναι η επόμενη και μάλλον τελευταία διαπραγματευτική μάχη που έχουμε μπροστά μας. Η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, από πολλούς για μία δεκαετία, είναι τουλάχιστον άτοπη.

«Επιχείρηση πειθούς»

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν σκεπτικός καθώς εξακολουθεί όπως και τον περασμένο Φεβρουάριο να μην συμμερίζεται τα χαμογέλα της ομάδας Τσίπρα. «Υπάρχουν πράγματα που θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις συμφωνίες συμβιβασμού» είπε, ενώ μιλώντας για τα εργασιακά και σε αντίθεση με το Μαξίμου έκανε λόγο για επιστροφή σε συνθήκες «που προσεγγίζουν την κανονικότητα».

Στην παραδοχή ότι τα μέτρα θα έχουν επιπτώσεις σε κάποιες κοινωνικές ομάδες προχώρησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μιλώντας στο «Ε» ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι κανένας δεν ισχυρίζεται ότι τα αρνητικά μέτρα δεν θα έχουν επιπτώσεις σε κοινωνικές ομάδες, όμως τόνισε ότι όταν παρουσιαστεί το σύνολο του πακέτου της συμφωνίας και με τα αντίμετρα, η εικόνα θα αλλάξει. Τόνισε την εκτίμηση του πως το γεγονός και μόνο ότι θα υπάρξουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης (αντίμετρα) που θα αφορούν στη στήριξη του κοινωνικού κράτους, των νέων, προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, εξισορροπούν την εικόνα και δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια κεντρική εξαγγελία της, που είναι η οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι όλοι, και στο κόμμα και στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, συνειδητοποιούν ότι γίνεται μια επιλογή που ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από την επιτροπεία. Πρόσθεσε ότι προφανώς και θα ακουστούν απόψεις και θα υπάρξουν προβληματισμοί, ωστόσο τόνισε πως έχει τη βαθιά πεποίθηση ότι το σύνολο της ΚΟ και του χώρου θα είναι συμπαγής.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα αποτελέσει μια «σφυγμομέτρηση» για το τί θα ακολουθήσει τις προσεχείς εβδομάδες, όταν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα κληθούν να ψηφίσουν τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας της Μάλτας.

Με το κλίμα να είναι ήδη βαρύ, κάτι που εισπράττουν και στελέχη του κόμματος στις δημόσιες εμφανίσεις τους, Τσίπρας και Τσακαλώτος θα προσπαθήσουν να εστιάζουν κυρίως στα αντισταθμιστικά μέτρα της συμφωνίας, δηλαδή στις παρεμβάσεις που θα ψηφιστούν μαζί με τα επώδυνα μέτρα αλλά θα ισχύσουν μόνον εάν υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα επώδυνα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, αλλά και τα αντισταθμιστικά μέτρα θα νομοθετηθούν από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου και η ψήφισή αναμένεται να αποτελέσει προαπαιτούμενο προκειμένου να διεξαχθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου η συζήτηση για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους και τα μεγέθη των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2021.

Πηγή: thetoc.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *