Τσίπρας στη Βουλή: Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε νέο μνημόνιο – Δεν θα δεχτούμε συμφωνία, χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους

Lamianow.gr
By Lamianow.gr
7 Min Read

– Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με δική του πρωτοβουλία ενημέρωσε τη Βουλή για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις
– Για τη συμφωνία δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας πως είναι περισσότερο κοντά από κάθε άλλη φορά
– “Χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Όριο για εμάς είναι η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού”
– Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι αναγκαία μία λύση που θα τελειώνει τα σενάρια για έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
– Ο Αντώνης Σαμαράς τον κατηγόρησε πως η κυβέρνηση έλεγε διαρκώς ψέματα για το email Χαρδούβελη

Λίγο πριν από τις 22.00 και αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ακολούθησε η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

-Advertisement-

Αρχικά, ο πρωθυπουργός είπε: “Είχα αποφασίσει να μιλήσω μόνο επί της ουσίας για να γίνει σαφής ενημέρωση του λαού και της Βουλής για τη διαπραγμάτευση. Επέλεξα να μην σηκώσω τους τόνους γιατί σημασία έχει η τοποθέτηση των κομμάτων και παρά τις εγκληματικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων που καθιστούν σήμερα εξαιρετικά δύσκολες τις διαπραγματεύσεις.

Διαπιστώνω ότι υπάρχει νήμα που συνδέει τις ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Σταύρου Θεοδωράκη: η ελπίδα ότι θα υπογράψει νέο μνημόνιο. Κατανοώ την προσδοκίας σας και τον κρυφόσας πόθο για να καταφέρετε να κρύψετε τις ευθύνες σας. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε νέο μνημόνιο. Κι αν δίνουμε μια σκληρή μάχη είναι γιατί δεν δεχόμαστε να υπογράψουμε ό,τι μας φέρνουν χωρίς να διαπραγματευτούμε, όπως κάνατε εσείς. Αυτή είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης που κάνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες περήφανους”.

Και συνέχισε απευθυνόμενος στο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Καταγράφω κ. Σαμαρά την άρνησή σας στην πρόταση των θεσμών ως έχει. Σήμερα είδαμε τον αντιμνημονιακό Σαμαρά. Σας είχαμε ξεχάσει έτσι… Όταν ο κύριος Χαρδούβελης έστειλε το e-mail δεν σας είχε ρωτήσει; Είναι άσκοπο να συγκρίνετε την πρόταση των δανειστών, με την πρόταση που εσείς κάνατε γιατί είναι σχεδόν ταυτόσημη. Συντάσσεστε με την εθνική γραμμή να μην γίνει δεκτό το κείμενο των δανειστών και αυτό βοηθάει την κυβέρνηση στη διαπραγματευτική της προσπάθεια”.

- Advertisement -

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός είπε: “Αυτήν την ώρα διαπραγματευόμαστε για να τελειώνουμε με τα μνημόνια. Δεν θα δεχτούμε συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό το διάστημα αντέχουμε και υλοποιούμε πολιτική. Περάσαμε νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, ψηφίσαμε το μέτρο των 100 δόσεων που έδωσε ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις…”.

Απαντώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη είπε: “Υιοθετείτε την άποψη ότι δεν θα υπάρχει επίπτωση στην Ευρωζώνη και μας βάλατε όριο στη διαπραγμάτευση την 14η ιουνίου. Προφανώς γιατί η γερμανική βουλή κλείνει για ολιγοήμερες διακοπές. Είναι δυνατόν; Αυτό το διαδικαστικό πρόβλημα δεν μου το έχει θέσει η Μέρκελ και το θέτετε εσείς; Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό, χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Όριο για εμάς είναι η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού”.

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης και την πιο κρίσιμη καμπή της και για αυτό ήθελε να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και τους Έλληνες πολίτες. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει κάτι και στόχος είναι να έρθει η καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Όπως σημείωσε πως από την αρχή η κυβέρνηση ήθελε μία ευρωπαϊκή λύση για το ελληνικό ζήτημα, μία λύση ουσιαστική μακριά από τη λιτότητα. O κ. Τσίπρας μίλησε για την ελληνική πρόταση που κατέθεσε το Μαξίμου στους δανειστές, μιλώντας πως αυτή η πρόταση δεν είχε τις ελληνικές θέσεις, αλλά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων του Brussels Group.

Σημείωσε πως η ελληνική πρόταση είναι η μόνη ρεαλιστική λύση και πως το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Παραδέχθηκε πως στην ελληνική πρόταση υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις, αλλά σημείωσε πως θα είναι δυνατή εάν αλλάξει η συνταγή των μνημονίων και της λιτότητας. Έθεσε το θέμα του ελληνικού χρέους, λέγοντας πως για να επιτευχθεί μία σωστή συμφωνία θα πρέπει να βρεθεί και λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι αναγκαία μία λύση που θα τελειώνει τα σενάρια για έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η πρόταση των θεσμών που του παρέδωσε ο Γιούνκερ τον εξέπληξε δυσάρεστα, λέγοντας πως δεν περίμενε πως θα του δώσουν μία πρόταση που δεν έχει λάβει υπόψιν τις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση των Θεσμών για κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια, λέγοντας πως κανείς βουλευτής δεν θα μπορούσε να ψηφίσει κάτι τέτοιο.

Ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις από τους δανειστές με εξοντωντικά μέτρα, λέγοντας πως θεωρεί πως αυτή η πρόταση ήταν μία κακιά στιγμή για την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων να τοποθετηθούν για το εάν συμφωνούν με τις προτάσεις των δανειστών.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει πληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της παρά τον στραγγαλισμό που έχουν επιβάλει οι θεσμοί στην ελληνική οικονομία. Κατηγόρησε την ΕΚΤ πως χωρίς νομικό έρεισμα επιβάλλει τον οικονομικό στραγγαλισμό, κάνοντας λόγο πως δεν είναι και ηθικό.

Για τη συμφωνία δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας πως είναι περισσότερο κοντά από κάθε άλλη φορά και επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση έμεινε όρθια στη διαπραγμάτευση. Αναφερόμενος στην πληρωμή του ΔΝΤ δήλωσε πως ο χρόνος δεν λιγοστεύει μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους υπόλοιπους.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις στα εργασιακά με νομοθετική πρωτοβουλία και με βάση τον ILO. Zήτησε ψυχραιμία τις επόμενες ημέρες που θα είναι στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση και κάλεσε και τον λαό να είναι ψύχραιμος.

 

ΠΗΓΗ

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.