Το στίγμα που θέλησε να δώσει ο πρωθυπουργός και από το βήμα της συνέντευξης Τύπου στα ΜΜΕ στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, το μεσημέρι της Κυριακής είναι ότι η κυβέρνηση με μια χείρα βοηθείας και από τους θεσμούς θα αφήσει πίσω της τα μνημόνια και με φιλοαναπτυξιακό – φιλοεπενδυτικό και ταυτόχρονα φιλοεργασιακό «πρόσημο» θα προχωρήσει στην επόμενη μέρα.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε για ακόμη μια φορά ότι η φιλοδοξία του δεν είναι να αντιγράψει κανέναν (όπως τον Ανδρέα Παπανδρέου για τον οποίο ρωτήθηκε με αφορμή το γνωστό άρθρο) αλλά να είναι ο επικεφαλής μιας συλλογικής προσπάθειας για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια.
Παρόλο που παραδέχτηκε αστοχίες και λάθη σε ορισμένες περιπτώσεις, πχ, στις εκτιμήσεις για τα χρονοδιαγράμματα ο πρωθυπουργός αξιολόγησε συνολικά το έργο της κυβέρνησης ως θετικό πολλώ δε μάλλον που η κυβέρνηση αυτή όπως είπε δε λειτουργεί με όρους κανονικούς αλλά πολλές αποφάσεις τις συζητά με τους εταίρους.
Πάντως, εξαγγελίες με χαρακτήρα παροχών σε ευρείες κοινωνικές ομάδες και κυρίως φορολογούμενους το καλάθι δεν είχε ούτε σήμερα, με τον πρωθυπουργό να παραπέμπει για καλύτερες μέρες στον μέλλον, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επανάληψη της χορήγησης μερίσματος στους συνταξιούχους από το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως συνέβη τον Δεκέμβριο του 2016, ωστόσο σημείωσε η κυβέρνηση είναι προσεκτική – παρόλο που όπως είπε τα στοιχεία δείχνουν πώς το πλεόνασμα είναι ήδη πάνω απ’ τον στόχο – και θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις όταν θα έρθει η ώρα.
Για μείωση ΕΝΦΙΑ: Το 2020 και βλέπουμε
Σχετικά με τις δυνατότητες για φοροελαφρύνσεις ουσιαστικά έδειξε προς το 2020 όπου κατά κανόνα εντάσσονται στο πλαίσιο των αντίμετρων που ψήφισε η κυβέρνηση αντισταθμιστικά προς τα μέτρα επιβάρυνσης του 2019 – 2020. Απαντώντας στην ερώτηση του «Π» για τον ΕΝΦΙΑ σημείωσε ότι έχει ψηφιστεί μείωση της συνολικής επιβάρυνσης για το 2020, ωστόσο η προοπτική θέλει κουβέντα καθώς το πού θα κατανεμηθεί το δημοσιονομικό περιθώριο δεν είναι κάτι που έχει αποφασίσει ακόμη το οικονομικό επιτελείο. Τόνισε ότι υπάρχουν πιο άδικοι φόροι και πώς ο φόρος αυτός παραμένει άδικος για τη μικρή ιδιοκτησία, αλλά όχι για την μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε θα υπάρξει προσπάθεια να αποκατασταθεί το επόμενο διάστημα η ισορροπία στην αγορά ακινήτων την οποία επηρεάζει ο ΕΝΦΙΑ ειδικά σε περιπτώσεις μικροϊδιοκτητών (σημείωσε ότι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ)με την προσπάθεια για σύγκλιση μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών, που είναι στην ατζέντα της 3ης αξιολόγησης. Επίσης μίλησε και για ψηφισμένες φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, οι οποίες και αυτές εντάσσονται στο πακέτο των αντίμετρων του 2020.
Το θετικό οικονομικό κλίμα… ασπίδα στον κίνδυνο καθυστέρησης της αξιολόγησης
Αναφορικά με τα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος και της τρίτης αξιολόγησης ο πρωθυπουργός απέστειλε τα μηνύματά του στο ΔΝΤ λέγοντας ότι στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους είναι στην ίδια πλευρά με το Ταμείο, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό πρέπει ύστερα από δύο χρόνια να αποφασίσει αν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Δεν μπορούμε άλλο να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου το Ταμείο είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από το πρόγραμμα. Πάντως, σημείωσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί και μάλιστα παρεμβαίνει στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με το ενδεχόμενο της αποχώρησης του Ταμείου από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Δεδομένου ωστόσο ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει μετά τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης (που χρειάζεται 2 – 3 μήνες) και άρα μετά το τέλος της 3ης αξιολόγησης ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτή θα ολοκληρωθεί ταχύτατα και πως η κυβέρνηση επιδεικνύει αποφασιστικότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Επέρριψε δε τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στους δανειστές (φωτογραφίζοντας ως βασικό υπεύθυνο το ΔΝΤ). Επικαλέστηκε την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας (πιστοληπτικές αξιολογήσεις, δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, επενδυτικό ενδιαφέρον) ως ασφαλιστική δικλείδα απέναντι στις καθυστερήσεις ελέω πιέσεων από την πλευρά του ΔΝΤ. «Αυτή τη φορά έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες να αμυνθούμε» σημείωσε και πρόσθεσε, «έχουμε την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των καλόπιστων εταίρων».
Σταθερότητα τώρα – Εκλογές το 2019
Μάλιστα, απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ακόμη κι αν η τρίτη αξιολόγηση δεν κυλήσει κατ’ευχήν: «δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε» τόνισε, και έστειλε το μήνυμα ότι βάζει πάνω απ’ όλα το την ανάγκη της χώρας για σταθερότητα κι εμπιστοσύνη».
Ρεκόρ επενδύσεων με ΣΥΡΙΖΑ
Οι επενδύσεις ήταν ένα από τα βασικά πεδία για το οποία θέλησε να στείλει φιλικά σήματα ο πρωθυπουργός. Επιτέθηκες στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης λέγοντας πώς αυτοί που σήμερα κουνούν το δάχτυλο στην κυβέρνηση είναι εκείνοι που οδήγησαν στην μεγαλύτερη αποεπένδυση στη χώρα, τα προηγούμενα χρόνια, ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2016 σημειώθηκε ρεκόρ επενδύσεων το οποίο αναμένεται να ξεπεραστεί το 2017. Σημείωσε, περαιτέρω, πώς στον τομέα αυτό υπάρχουν διαφορές με τη ΝΔ καθώς η κυβέρνηση θέλει επενδύσεις αλλά ταυτόχρονα σέβεται τα εργασιακά και το περιβάλλον, ενώ επενδύει όσοι στην ένταση εργασίας αλλά στην ένταση γνώσης. Ως βασικό προωθητικό βήμα για τις επενδύσεις ανέδειξε την Task Force με επικεφαλής τον ίδιο, ενώ στηλίτευσε την αδράνεια που επικρατεί στο Δημόσιο σε αυτό το πεδίο – μίλησε για το φόβο της υπογραφής – και διαβεβαίωσε για ανάληψη δράσης ώστε να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και να απλοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες.
Κεντροαριστερά: Ναι στις συγκλίσεις, αλλά με πολιτικό πρόγραμμα
Στο πολιτικό επίπεδο, αναφέρθηκε σκωπτικά στις διαδικασίες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς λέγοντας πως προβληματίζει το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί ενός κόμματος πριν προσδιοριστεί ο ιδεολογικός προσανατολισμός και η πολιτική κατεύθυνση. Συγκατένευσε στην ανάγκη πολιτικών συγκλίσεων – επικαλέστηκε ως προς αυτό, την απλή αναλογική -ωστόσο επέρριψε τις ευθύνες για την μη επίτευξή τους εως τώρα στο θολό στίγμα της κεντροαριστεράς.
Στο δίλημμα μεταξύ κεντροαριστεράς και Πάνου Καμμένου ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ λέγοντας ότι ούτε στέλεχος του ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη υπήρξε, ούτε κυκλοφορούσε με στυλιάρια. Δεν ανήκει στην αριστερά αλλά ούτε και στην ακροδεξιά είπε, ήταν πάντα ένας βουλευτής της ΝΔ. Χαρακτήρισε τη συνεργασία μαζί του έντιμη και ειλικρινή.