Τσίπρας – Μέρκελ εναντίον Τουσκ

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
5 Min Read
Τα παιχνίδια τακτικής στην «σκακιέρα» του προσφυγικού συνεχίζονται με τον πρωθυπουργό να περνά στην αντεπίθεση. Κριτική Μέρκελ στις χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους και αναφορά στους πρόσφυγες που αποκλείστηκαν στην Ελλάδα

Με την Ευρώπη να κλείνει ερμητικά τα σύνορά της και ο βαλκανικός διάδρομος να είναι πλέον απροσπέλαστος από Σκόπια, Σερβία, Σλοβενία και Κροατία τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα 1 εβδομάδα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής μόνο καλά δεν είναι.

-Advertisement-

Ο «καυγάς» του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλτ Τουσκ, μέσω twitter, ήρθε να επικυρώσει πως το κλίμα δεν είναι καλό με τον πρωθυπουργό να μην αφήνει αναπάντητες τις «ευχαριστίες» που επέλεξε να στείλει στις χώρες που έκλεισαν τα σύνορά τους. Αυτό που φαίνεται να προβλημάτισε ιδιαιτέρως το Μέγαρο Μαξίμου είναι και το γεγονός πως λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο των Βρυξελλών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού.

«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα. Περιμένουμε ο κ. Τούσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν», ήταν η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Όπως φαίνεται ο Ντόναλντ Τουσκ «πατώντας» στην αναφορά της κοινής δήλωσης των «28» πως «οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει», έβαλε τη δική του ερμηνεία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης του προσφυγικού, που, όμως δεν βρίσκει σύμφωνη την ελληνική πλευρά.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου θέλοντας να κατευνάσουν τα πνεύματα, αυτό που δήλωναν μετά την παρέμβαση Τουσκ, είναι πως «η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά προς κάθε κατεύθυνση ώστε να είναι παραγωγική και αποτελεσματική η έκβαση της τακτικής συνόδου κορυφής».

Σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα για άλλη μια φορά ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία σε προεκλογική της δήλωση πήρε αποστάσεις από τον Πολωνό αξιωματούχο δηλώνοντας πως «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση».

Μάλιστα συμπλήρωσε πως «τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση».

Είναι προφανές πως στην κυβέρνηση επιχειρούν σε διπλωματικό επίπεδο να κάνουν την καλύτερη δυνατή διαχείριση μέχρι τις 17 Μαρτίου, όπου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί ενώπιον των 27 της Ε.Ε.

Ο Γιάννης Μουζάλας ενημέρωσε χθες το πρωί το άτυπο όργανο στη Βουλή που έχει αναλάβει τον προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου. Από σήμερα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου.

Στόχος είναι η μεταφορά των προσφύγων σταδιακά από την Ειδομένη στις νέες δομές που ετοιμάζονται προκειμένου η περιοχή να αποσυμφορηθεί και οι άνθρωποι να ζήσουν σε πολύ καλύτερες συνθήκες. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με τα παιδιά.

Συνολικά μέχρι τις 15 Μαρτίου η κυβέρνηση θέλει να έχει έτοιμες 37.500 θέσεις προκειμένου να πείσουν τον κόσμο να φύγει από την Ειδομένη. Την ίδια ώρα οι ροές από τα Τουρκικά παράλια δεν σταματούν και μόλις χθες έφτασαν στη χώρα μας 1.500 άτομα

Ο άλλος στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει να δίνει αποτελέσματα η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο προγραμματισμός επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών προβλέπει τις επόμενες τρεις ημέρες να μεταφέρει από Αθήνα, Ξάνθη και Δράμα 240 ανθρώπους. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν σταλεί ακόμα 308.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως μέσα στις επόμενες ημέρες η εικόνα θα αλλάξει, ευελπιστώντας πως τόσο η Τουρκία θα ξεκινήσει τον ουσιαστικό έλεγχο των προσφυγικών ροών, τουλάχιστον μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όσο και οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν να αποδίδουν.

Χθες δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η έγκριση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα για την κάλυψη βασικών αναγκών όπως τροφής, στέγης, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης.

 

πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *