Τσίπρας: Λύση για το χρέος τώρα, εκλογές το 2019

Πάνος Κατσώνης
By Πάνος Κατσώνης Add a Comment
8 Min Read

Στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές και εταίρους για άμεση ρύθμιση του χρέους επέμεινε με δραματικούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο εσωτερικό μέτωπο κατήγγειλε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μιντιακό πραξικόπημα για την πτώση της κυβέρνησής του, με αιχμή το θέμα των καναλιών, αλλά διαμήνυσε ότι ο νόμος για το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα εφαρμοστεί και ζήτησε να σταματήσουν οι πιέσεις προς τους δικαστές. Παράλληλα ο πρωθυπουργός, παραδεχόμενος μεν ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή, διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Μιλώντας ο κ. Τσίπρας για την υπόθεση του χρέους, ήταν εμφανής η αγωνία του για τη στάση των εταίρων.

Επιχείρησε να δώσει την αίσθηση της σύντομης εξόδου από την κρίση, εκτιμώντας ότι η χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη, έστω και μικρή, όμως ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι απλώς να ανακάμψει η οικονομία, αλλά να απογειωθεί. Για το λόγο αυτό η ρύθμιση του χρέους πρέπει να γίνει τώρα, αφού, σύμφωνα με την αφήγηση του πρωθυπουργού, αφενός η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και άρα το ίδιο πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά, και αφετέρου ο χρόνος της απόφασης έχει την ίδια σημασία, όση και το περιεχόμενο της λύσης.

- Advertisement -

«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τη δύσκολη συμφωνία και το ίδιο περιμένουμε να τηρήσουν τη συμφωνία και οι δανειστές. Παρελκύσεις, καθυστερήσεις δεν θα ανεχθούμε. Έχουμε ισχυρές συμμαχίες, αυτοί που επιδιώκουν αναβολές αισθάνονται πια μόνοι» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να ρυθμιστεί όχι μόνο ηθικά απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και για το συμφέρον της Ευρώπης».

«Ο χρόνος επίλυσης ενός προβλήματος είναι εξίσου σημαντικός και με το περιεχόμενο της λύσης» τόνισε και εξήγησε: «Μας λένε καλοπροαίρετα μήπως βάζετε ψηλά τον πήχη και μας ζητούν να περιμένουμε τις γερμανικές εκλογές. Η βιασύνη μας δεν έχει να κάνει με την «εσωτερική κουζίνα», αλλά γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο ζήτημα».

Επικαλέστηκε δε τα λάθη της Ευρώπης σε οικονομικό και προσφυγικό πρόβλημα, που έχουν οδηγήσει στην άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες: «Οι εταίροι μας στην Ευρώπη έχουν αντιμετωπίσει τις κρίσεις, την οικονομική και προσφυγική, με καθυστέρηση και αμηχανία. Και τις επιπτώσεις της καθυστέρησης τις βιώνει σήμερα η Ευρώπη, με την άνοδο ακραίων δυνάμεων, που απειλούν πολλές χώρες με αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση. Άρα τώρα είναι η κρίσιμη ώρα, γιατί η λύση έχει να κάνει και με την Ευρώπη, η διαρκής μετάθεση οδηγεί σε αποτυχίες, αλλά και τραγωδίες ολόκληρη την Ευρώπη»

Μιντιακό προξικόπημα

Αναφερόμενος στην εσωτερική σκηνή ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ολοκληρωτικό πόλεμο παραπληροφόρησης, μία μεταμοντέρνα μορφή μιντιακού διαρκούς πραξικοπήματος» που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, μετά τον διαγωνισμό για τα τηλεοπτικά κανάλια. «Προσπαθούν να ρίξουν μία εκλεγμένη κυβέρνηση» ισχυρίστηκε και τόνισε ότι «όσο εντείνουν τον πόλεμο λάσπης και παραπληροφόρησης, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, μας πεισμώνουν, δεν θα κάνουμε πίσω». Επικαλέστηκε δε την ιστορική φράση του Ηλίας Ηλιού «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα» και ξεκαθάρισε ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί στη χώρα και για όλους». Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα οξύς στο σημείο αυτό: «Οι μέρες της αφθονίας είναι παρελθόν. Ολιγάρχες και καναλάρχες θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι πολίτες, κανένα χατίρι, καμία διευκόλυνση κάτω από το τραπέζι». Μάλιστα αναφέρθηκε και στη δικαστική μάχη για τον αμφιλεγόμενο νόμο: «Οι πιέσεις προς τους δικαστές από την ελίτ να τελειώνουν εδώ. Ούτε η δικαστική, ούτε η εκτελεστική εξουσία θα επιτρέψουν τη θεσμική εκτροπή».

Ειδικά για το ΕΣΡ κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση «να συμβάλουν στη συγκρότησή του, ώστε με πολιτική συναίνεση για να υπάρξει μετάβαση στη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα των νόμιμων αδειοδοτημένων καναλιών». Και διαμήνυσε ότι «είναι πασιφανές ότι η δημοκρατία ούτε μπλοκάρεται, ούτε μποϊκοτάρεται, οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν».

Σημειωτέον ότι λίγο νωρίτερα είχε προειδοποιήσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρέπει να επιτρέψουν «την παλινόρθωση του παλιού και φθαρμένου συστήματος, γιατί αυτό θα γύριζε για να πάρει εκδίκηση»!

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι «όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά. Στην οικονομία, στην κοινωνία, το μέτωπο με τη διαφθορά, τον αθλητισμό» και δεσμεύτηκε να συνεχιστεί η μάχη της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών..

Προσφυγικό και Τουρκία

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο πρωθυπουργός αποδοκίμασε αρνητικές συμπεριφορές απέναντι στους πρόσφυγες. «Αισθάνομαι περήφανος γιατί παρά τις μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως στο Ωραιόκαστρο, γιατί αυτό τον χρόνο σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο κέντρο της Ευρώπης που χτίζουν φράχτες, ρίχνουν δακρυγόνα, στην Ελλάδα έδειξαν σε όλη την Ευρώπη το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και υπερασπίστηκαν πανανθρώπινες αξίες. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε όμως, λύσεις στο επόμενο διάστημα».

Με αφορμή το προσφυγικό, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να επιμείνει σε συνεννόηση με την Τουρκία. «Πήραμε ρίσκα, επιλέξαμε την πολιτική της συνεννόησης από την πολιτική των λεονταρισμών» σημείωσε και γενίκευσε αυτή την προσέγγιση, έχοντας προφανώς κατά νου τις τελευταίες προκλήσεις με την Άγκυρα. «Πιστεύω ότι μόνο μέσα από το διάλογο με την Τουρκία μπορούν να βρεθούν λύσεις προς όφελος των δύο λαών» τόνισε και ειδικά για το Κυπριακό είπε ότι «στηρίζουμε αταλάντευτα τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης. Όταν ζητάμε δίκαιη λύση για το κυπριακό τη ζητάμε για όλο τον κυπριακό λαό».

Στήριξη στους «Καρανίκες»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του, αλλά και στους συνεργάτες και συμβούλους των υπουργών, σπεύδοντας να τους υπερασπιστεί έναντι των κριτικών που διατυπώνονται και οι οποίοι «βάλλονται από τον Τύπο», όπως είπε. Επισήμανε ότι με μικρούς μισθούς συμβάλλουν τα μέγιστα στο κυβερνητικό έργο και βοηθούν στο να κερδηθούν πολλές μάχες.

Για το κόμμα

«Ο πόλεμος είναι μπροστά», είπε ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε «μπορούμε να κερδίσουμε τις μάχες χωρίς να ρίξουμε το βάρος στο κόμμα;», απαντώντας ο ίδιος αμέσως ότι «προϋπόθεση γι αυτό είναι να ρίξουμε το βάρος στο Κόμμα. Είναι δυνατό να έχεις Κόμμα ανοικτό στην κοινωνία και ταυτόχρονα ριζοσπαστικό; Το παράδειγμα του Κόρμπιν στη Βρετανία το επιβεβαιώνει. Χρειαζόμαστε περισσότερη συντροφικότητα και αλληλεγγύη, περισσότερη διάθεση για προσφορά και ίσως και λιγότερες φιλοδοξίες. Έχουμε τη δύναμη να φτάσουμε στην κορυφή και να νικήσουμε. Έχουμε εμπιστοσύνη στις ιδέες και τις αξίες μας γι’ αυτό και θα νικήσουμε» κατέληξε.

Πηγή: Protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *