Τσίπρας: Κάναμε μια δύσκολη επιλογή με αντάλλαγμα το εξιτήριο από την επιτροπεία

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Για δύσκολη πολιτική επιλογή η οποία όμως ισοδυναμεί με εξιτήριο από την επιτροπεία των δανειστών έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο την τεχνική συμφωνία και τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση και το κυβερνητικό έργο.

-Advertisement-

Ως προς το κυβερνητικό έργο, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης , ανοίγει μεν το δρόμο για μια διετία σταθερής αναπτυξιακής πορείας αλλά δεν αρκεί από μόνο του για να έρθει η ανάπτυξη . Αντιθέτως, χρειάζεται και σκληρή δουλειά από κυβερνητικής πλευράς. Κεντρική θέση στην επόμενη μέρα έχει η προσπάθεια για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας στον μέσο όρο της ΕΕ αλλά και η προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων. Ο πρωθυπουργός έκλεισε την εισήγησή του με την προσωπική δέσμευση να επισκεφθεί, από την ερχόμενη εβδομάδα, « κάθε Υπουργείο ξεχωριστά για να λάβω σαφή εικόνα περί των πεπραγμένων αλλά και του σχεδιασμού» στέλνοντας το μήνυμα «τα κεφάλια μέσα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της ψήφισης των προαπαιτούμενων που αφορούν τα έτη 2019 – 2020, μετά τη λήξη του προγράμματος δηλαδή, κάνοντας λόγο για «νομοθετημένη δέσμευση» η οποία θα τηρηθεί στο βαθμό που θα τηρήσουν και οι δανειστές τη δέσμευσή τους όσον αφορά τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Τα μεσοπρόθεσμα θα ανοίξουν «καθαρό διάδρομο δεκαετίας»

- Advertisement -

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα» και σημείωσε πώς «μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μάη, θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Σε σχέση με το τι αναμένει η Ελλάδα για το χρέος, τόνισε πως αυτό «είναι μία λύση για το χρέος που θα δημιουργεί ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας για την ελληνική οικονομία και παράλληλα θα καλύπτει τόσο τους Ευρωπαίους όσο και το ΔΝΤ.  «Η Ελλάδα» είπε «έχει κάνει όσα της αναλογούν και μένει πλέον όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πειθαρχήσουν στις αποφάσεις του περασμένου Μάη».

Και πρόσθεσε ότι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος είναι η βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Παράλληλα, επέρριψε τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις κυρίως στο ΔΝΤ και τις απαιτήσεις του που «έχουν κοστίσει στην ελληνική οικονομία και πρέπει γρήγορα νακαλύψουμε το χαμένο έδαφος».

«Σε αδιέξοδο ο Μητσοτάκης, μπορεί να μεταβάλει τη στάση του για τα αντίμετρα»

Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο έδωσε περιθώριο λίγων ημερών να αλλάξει στάση ως προς την ψήφιση των θετικών μέτρων που θα προωθηθούν σε ξεχωριστό άρθρο. Όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται ενώπιον ενός αδιεξόδου που δημιούργησε ο : «Είτε θα αρνηθεί να ψηφίσει τα θετικά μέτρα και θα επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη όταν καταψήφισε την παροχή της εφ άπαξ 13ης σύνταξης. Είτε θα τα ψηφίσει, αναγνωρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα όχι απλά δεν αποτελούν ψίχουλα αλλά μια ουσιαστική στήριξη προς τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις».

Επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου σε 5 άξονες

Αναφορικά με το κυβερνητικό έργο ο πρωθυπουργός απάλλαξε των ευθυνών τους τους υπουργούς υπογραμμίζοντας ότι η διαπραγμάτευση «δέσμευσε χρόνο και φαιά ουσία από τα περισσότερα υπουργεία, που υπό συνθήκες ομαλότητας θα μπορούσαν να παράξουν πολύ πιο αποτελεσματικά, έργο».

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλοθι και πως πρέπει να αρχίσει να ξεδιπλώνεται ο στρατηγικός σχεδιασμός που αφορά όχι μόνο τη διετία που απομένει ως τις εκλογές αλλά και το μετά διάστημα.

Αναφερόμενος στους άξονες του κυβερνητικού έργου στους οποίους θα δοθεί έμφαση στο εξής, απαρίθμησε 5 βασικές κατευθύνσεις:

την αύξηση των θέσεων εργασίας και η σταδιακή μείωση της ανεργίας στα επίπεδα του μ.ο. της ΕΕ σε μια πενταετία.

το ζήτημα των επενδύσεων.

την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους

τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Καλλικράτης)

τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Κλείνοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί ένα προς ένα τα υπουργεία για να ενημερωθεί για το σχεδιασμό τους και πως το χρονοδιάγραμμα των επισκέψεων έχει ήδη καταρτιστεί από τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη.

 

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *