«Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης διαπραγμάτευσης, η έξοδος στις αγορές είναι εθνικός στόχος, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις μέρες της κρίσης», δήλωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Οι συμφωνίες θα πρέπει να τηρούνται από όλους. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει εδώ και καιρό η απόφαση του ΕΕ για 66 χιλιάδες θέσεις προσφύγων που θα μεταγκατασταθούν και μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι 5,5 χιλιάδες. Επίσης, απαράδεκτο είναι να έχουμε τη Συμφωνία του Δουβλίνου και κάποιοι να έρχονται στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητάνε άλλες λύσεις», τόνισε.
«Η πλειοψηφία των κρατών μελών στήριξε τον πυρήνα των αιτημάτων μας. Οι θέσεις μας στο προσφυγικό αντανακλούνται στα σημερινά συμπεράσματα. Πρέπει να τηρήσουμε τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και στο πλαίσιο αυτό τονίσαμε πως η έννοια της ευέλικτης αλληλεγγύης είναι πρόσχημα. Τέλος, αποφασίσαμε η Ευρώπη από την μεριά της να προχωρήσουν σύντομα στα όσα έχουμε συμφωνήσει με την Τουρκία και αυτό περιμένουμε να γίνει και από την άλλη μεριά. Σε ότι αφορά το συριακό η θέση μας ήταν απολύτως σαφής, πρέπει να δουλέψουμε για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Θεωρώ θετικό πως οι ευρωπαϊκές χώρες αναλαμβάνουν ολοένα και πιο κεντρικό ρόλο σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Μετά από σημαντικές ευρωπαϊκές παρεμβάσεις επιτεύχθηκε μία κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι βομβαρδισμοί στην περιοχή. Χρειάζεται πίεση στις δυνάμεις που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Καταστήσαμε σαφές ότι δεν βοηθάει σε τίποτα να ζήσουμε σε μία Ευρώπη ψυχροπολεμικής ρητορικής.
Όσον αφορά τη Συμφωνία του Καναδά, στη συμφωνία που έγινε πριν ένα χρόνο εμείς σαν κυβέρνηση είχαμε διαφωνήσει σε αρκετά σημεία. Έτσι παρουσιάσαμε τη δική μας πρόταση με 4 βασικά σημεία», τόνισε για το θέμα της CETA ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με άλλους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
«Στο περιθώριο της Συνόδου, συναντήθηκα με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Μάρτιν Σουλτς, την Τερέσα Μέι και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σχεδόν σε όλους τους συνομιλητές μου, έθεσα την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα του ελληνικού προγράμματος. Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και αυτό που έχει ανάγκη είναι να δοθεί ένα ισχυρό σήμερα στους επενδυτές, και αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο υπάρχουν πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο ΕΚΤ και με αυτόν τον τρόπο να γίνει πόλος επενδύσεων από το 2017. Οι συνομιλητές μου κατανόησαν αυτήν την ανάγκη, γιατί κανένας δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι είναι εφικτό μέχρι τον Δεκέμβριο να έχουμε θετικές εξελίξεις και στις αρχές της νέας χρονιάς η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Έχουμε εν εξελίξει τη δεύτερη διαπραγμάτευση», τόνισε, για το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει τονίζοντας πως με την Καγκελάριο τοποθετήθηκε σε σημαντικά ζητήματα χωρίς να αναφερθούν σε άλλα πρόσωπα της γερμανικής κυβέρνησης.
Με τις δηλώσεις Ερντογάν δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πως είμαστε κοντά σε μία λύση του Κυπριακού, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εσωτερική ατζέντα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτά μπορούμε να τα συζητήσουμε μία άλλη στιγμή».
Πηγή: newsbeast.gr