Τσίπρας: Αναμετρηθήκαμε με την Ιστορία, αναλάβαμε ιστορικές ευθύνες

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Tags: Add a Comment
13 Min Read

«Ένας χρόνος Αριστερά, ένας χρόνος μάχη. Προχωράμε». Σ’ αυτό το σύνθημα συνοψίστηκε η ομιλία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση στο Τάε Κβο Ντο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

-Advertisement-

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε πολλά μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να συσπειρώσει τους βουλευτές του ενόψει της ψηφορίας για το ασφαλιστικό. Παράλληλα, επιτέθηκε ονομαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας ότι θα μείνει για πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση.

Μιλώντας για το Ασφαλιστικό τόνισε ότι «δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τα “μπλοκάκια” με τις… γραβάτες”, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του “κινήματος της γραβάτας”.

Τσίπρας: Αναμετρηθήκαμε με την Ιστορία, αναλάβαμε ιστορικές ευθύνες

“Προχωράμε στις αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, προκειμένου να προστατευτούν οι νέοι επιστήμονες και τα χαμηλά εισοδήματα. Στόχος μας είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο αγώνας για την αλλαγή δεν είναι θεωρίες σε βιβλία, αλλά καθημερινή πράξη, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην αποψινή του ομιλία στην κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στη διάρκεια του περασμένου χρόνου, «αναμετρηθήκαμε με την Ιστορία και αναλάβαμε ιστορικές ευθύνες για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια Αριστερά».

- Advertisement -

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συγκρουστήκαμε με το συντηρητικό κατεστημένο που επιμένει δογματικά σε συνταγές λιτότητας και ισχυρίζεται πως δεν φταίνε οι συνταγές αυτές, αλλά η εφαρμογή τους.

Εξέφρασε την περηφάνια του «που δώσαμε μάχες για να τελειώνουμε με ό,τι μας έφερε ως εδώ».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μάχη εναντίον της ολιγαρχίας και της διαπλοκής και υπογράμμισε ότι «δεν θα γίνουμε όμηροι ούτε των εκβιαστών ούτε των οργανωμένων συμφερόντων».

Αναφέρθηκε στις παγίδες που στήθηκαν στη χώρα και τόνισε ότι «τις αποφύγαμε χάρις στη στήριξη του λαού που μας έδωσε τη νίκη σε τρείς εκλογικές μάχες σε λιγότερο από ένα χρόνο».

«Πήραμε ευθύνες μεγαλύτερες από το μπόι μας. Είμαστε περήφανοι που δώσαμε αυτές τις ιστορικές μάχες, που δώσαμε ανάσα αξιοπρέπειας, που συγκρουστήκαμε με ένα συντηρητικό κατεστημένο στην Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων της χρονιάς που πέρασε.

«Η παρουσία σας σήμερα αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας και μάχης για να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια για να δώσουμε πνοή και όραμα στον ελληνικό λαό. Ο αγώνας για την αλλαγή δεν είναι θεωρία στα βιβλία, αλλά πράξη καθημερινή», τόνισε.

«Είμαστε περήφανοι που πατάμε γερά στα πόδια μας και δίνουμε τη μάχη για να τελειώσουμε μ’ αυτό το παλιό κατεστημένο της ολιγαρχίας και της διαπλοκής. Πορευόμαστε με στόχο και αυτοπεποίθηση και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα θα φύγει μπροστά, δεν πρόκειται να παραμείνει όμηρος όλων αυτών», πρόσθεσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Στην αρχή μας εκβίαζαν με την απειλή της ρευστότητας και όταν είδαν ότι δεν υποχωρούσαμε, τότε μας απείλησαν με το Grexit. Καταφέραμε να αποφύγουμε αυτές της παγίδες χάρη στον ελληνικό λαό. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν εκείνη του δημοψηφίσματος, όπου ορισμένες δυνάμεις επιδίωκαν την κοινωνική καταστροφή. Ο λαός έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει, είναι ακόμη μπροστά μας. Η Ευρώπη, ένα χρόνο μετά, δεν είναι ίδια. Η σπορά που ρίξαμε γονιμοποιείται και ήδη έχουμε τους πρώτους καρπούς αυτής της εξέλιξης» είπε, παραπέμποντας στις πολιτικές εξελίξεις στον ευρωπαϊκό Νότο.

«Αμετανόητοι και δογματικοί προσπαθούν να στήσουν σενάρια εκτροπής και επιχειρούν να ρίξουν μία κυβέρνηση που εξελέγη πριν από τέσσερις μήνες. Όσο και αν παλεύουν, η κυβέρνηση αυτή θα προχωρήσει και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Θα κλείσει η αξιολόγηση και θα έρθει η ρύθμιση του χρέους. Θα κουραστούν κάποιοι να βρίσκονται στις θέσεις της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε.

Ο αγώνας για την αλλαγή δεν είναι θεωρίες σε βιβλία, αλλά καθημερινή πράξη, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην αποψινή του ομιλία στην κεντρική εκδήλωση στο Τάε Κβο Ντο,με προμετωπίδα το σύνθημα: «Ένας χρόνος Αριστερά, Ένας χρόνος μάχη. Προχωράμε».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συγκρουστήκαμε με το συντηρητικό κατεστημένο που επιμένει δογματικά σε συνταγές λιτότητας και ισχυρίζεται πως δεν φταίνε οι συνταγές αυτές, αλλά η εφαρμογή τους.

Εξέφρασε την περηφάνια του «που δώσαμε μάχες για να τελειώνουμε με ό,τι μας έφερε ως εδώ».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μάχη εναντίον της ολιγαρχίας και της διαπλοκής και υπογράμμισε ότι «δεν θα γίνουμε όμηροι ούτε των εκβιαστών ούτε των οργανωμένων συμφερόντων».

Αναφέρθηκε στις παγίδες που στήθηκαν στη χώρα και τόνισε ότι «τις αποφύγαμε χάρις στη στήριξη του λαού που μας έδωσε τη νίκη σε τρεις εκλογικές μάχες σε λιγότερο από ένα χρόνο».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ορισμένοι εκ των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ και κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές που διοργάνωναν την καμπάνια του «Ναι» στο δημοψήφισμα του περασμένου έτους, «τώρα είναι εναντίον των μέτρων»

«Αυτοί που μας οδήγησαν ως εδώ, και παραδόθηκαν αμαχητί στις ορέξεις των δανειστών, πρέπει να δώσουν απαντήσεις».

Έκανε λόγο για προσπάθεια επανασυσπείρωσης αυτών των δυνάμεων με στόχο να γυρίσει η χώρα πίσω, στην εποχή της «ανομίας και της αυθαιρεσίας της ολιγαρχίας και των καναλαρχών».

Σημείωσε ότι αυτές οι δυνάμεις προσπαθούν να μετατρέψουν την πρώτη αξιολόγηση σε εργαλείο εκβιασμού της κυβέρνησης και τις εγκάλεσε ότι κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ στο θέμα του Ασφαλιστικού.

Τόνισε ότι «κάποιος θα είναι ή με τις κινητοποιήσεις ή με το ΔΝΤ», ενώ αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, τον κάλεσε να διευκρινίσει αν είναι «με τα μπλόκα ή με το ΔΝΤ».

Επίσης, απηύθυνε τα ερωτήματα: ποιά είναι η πρόταση αυτών των δυνάμεων για το Ασφαλιστικό «που οι ίδιοι κατέστρεψαν», ποιά είναι η πρόταση για τους αγρότες «που αυτές οι δυνάμεις φτωχοποίησαν».

Ασφαλιστικό

Με αυτό το δίπολο να διατρέχει το πνεύμα μεγάλου μέρους της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε εκτενείς συγκρίσεις της τωρινής συμφωνίας με εκείνη που προτεινόταν πριν από το δημοψήφισμα, αλλά και με τα δύο πρώτα μνημόνια, καθώς επίσης και των δεσμεύσεων που θα εφάρμοζε η κυβέρνηση Σαμαρά εάν δεν εκλεγόταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ή τι θα γινόταν με μια κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. “Είναι τουλάχιστον θράσος να ακούει κανείς σήμερα τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για τον ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν χρέωσε τη χώρα με τη διαπραγμάτευση του”, είπε.

 

Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει ευθέως ποια είναι η πρόταση του για το ασφαλιστικό «που λεηλάτησαν 40 χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις» και να επιλέξει εάν θα είναι με τις κινητοποιήσεις των αγροτών ή με το ΔΝΤ και ποια είναι η πρόταση του για τους αγρότες που “αυτοί φτωοποίησαν”. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες, διαχωρίζοντας εκείνους που εκπροσωπούν τις αυθεντικές αγωνίες του αγροτικού κόσμου από κάποιους αγροτοσυνδικαλιστές που κάνουν τώρα τους επαναστάτες ενώ είχαν δώσει αγώνα για την καμπάνια του “Ναι”, όπως και ορισμένοι εκ των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ.

 

Σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων και σε κάθε περίπτωση κάλεσε όλους να αναλάβουν την ευθύνη τους γι’ αυτό το μείζον εθνικό θέμα, διατυπώνοντας το δίλημμα: «ή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ή κατάρρευσή του».

 

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ανοικτός στον διάλογο με τους αγρότες, “είμαστε έτοιμοι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ευελιξίας και κάθε διαπργματευτικό περιθώριο” είπε για να σημειώσει ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να διατηρήσει αλώβητο το ύψος των σημερινών συντάξεων, προτείνοντας το βάρος της αναγκαίας αλλαγής να το μοιραστούμε όλοι και όχι να πέσει πάλι στους αδύναμους. Έθεσε το ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη αν θέλει ή όχι τη μικρή αύξηση των εργοδοτικών ειςφορών. Είπε ότι προχωρούν ήδη οι αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, επιστήμονες μέσα από διάλογο μαζί τους, ότι δεν θα βάλει η κυβέρνηση στο ίδιο τσουβάλι τους απλούς γιατρούς, δικηγόρους, τους πολιτικούς μηχανικούς με τους ιδιοκτήτες δικηγορικών εταιρειών, κατασκευαστικών και ιδιοκτητών θεραπευτηρίων. Διευκρίνισε ότι το φορολογικό δεν εμπεριέχεται στα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. Είπε ότι για τη φορολόγηση των αγρότων θα ισχύσει το 2016 ό,τι το 2015, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί να προστατέψει το εισόδημά τους, ότι την επόμενη 5ετία υπάρχει η δυνατότητα για 20 δισ κοινοτικών επιδοτήσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση και πως το ζήτημα είναι η δίκαιη και η παραγωγική διανομή αυτών των πόρων. Είπε ότι στις κινητοποιήσεις η πλειοψηφία των αγροτών παίρνουν πολύ μικρότερες επιδοτήσεις από τα έξοδά τους, εμείς γι’ αυτούς νοιαζόμαστε, αυτούς θέλουμε να προστατεύσουμε, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα αν θα έδινε τη μάχη η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη να προστατέψει τις συντάξεις των συνταξιούχων που έχουν δει μειώσεις 40% τα τελευταία 4 χρόνια και είπε ότι ο κ. Βρούτσης είχε δηλώσει προεκλογικά ότι εάν γίνει υπουργός Εργασίας θα έφερνε πρόταση για οριζόντια μείωση κατά τουλάχιστον 30% των συντάξεων και πλήρη εξαφάνιση των επικουρικών. “Ε λοιπόν την ίδια πρόταση έφερε ο Κατρούγκαλος τώρα;”, είπε καταδεικνύοντας το μέγεθος της διαφοράς. Είπε ότι η ΝΔ δεν θα έδινε καμία μάχη από αυτές που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ διότι “η ιδεολογία τους είναι αυτά που πιστεύουν οι δανειστές και το ΔΝΤ”.

Είπε ότι αυτοί που λεηλάτησαν τη χώρα και παραδόθηκαν αμαχητί στις ορέξεις των δανειστών κουνούν το δάχτυλο στην κυβέρνηση και ότι η συμμαχία του “ΝΑΙ” παίζει ξανά τα ρέστα της για να μας γυρίσουν πίσω στα χρόνια της διαφθοράς, των καναλαρχών, της αναμονίας, “τους βλέπουμε να προσπαθούν να μετατρέψουν την πρώτη αξιολόγηση σε εργαλείο πολιτικού εκβιασμού της κυβέρνησης πλάι στους πιο αντιδραστικούς κύκλους της Ευρώπης, να κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ για θέματα όπως το ασφαλιστικό και να κάνουν με υποκρισία ότι δήθεν στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των επαγγελαμτικών ομάδων. “Δεν γίνεται όμως να είσαι και με τις κινητοποιήσεις και με το ΔΝΤ. Γιατί κ. Μητσοτάκη δεν γίνεται να είσαι και με τα μπλόκα και με το Ταμείο”

Τόνισε ότι αντίθετα με όσα έπραξε ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εισάγει νομοσχέδιο-τομή για τη δημόσια διοίκηση, με το οποίο τερματίζεται το ρουσφέτι και η κομματοκρατία.

«Θα το στηρίξει ο κ. Μητσοτάκης και τα Ποταμίσια εξαπτέρυγα;» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης, είπε ότι «μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ξεπληρώνουν γνωστά γραμμάτια».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τόνισε ότι το Κοινοβούλιο θα πάρει αποφάσεις και πως ο διαγωνισμός για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες θα διεξαχθεί.

«Ελπίζω να συναινέσει η ΝΔ, αλλιώς θα έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα» είπε ο πρωθυπουργός.

 

πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *