Τσίπρας: Αμοιβαία επωφελής η συμφωνία με την Cosco

Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Ως αμοιβαία επωφελή χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία με την Cosco, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV2 , την πρώτη ημέρα της πενθήμερης επίσκεψής του στο Πεκίνο.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας. Η Ελλάδα είπε, είναι σε στρατηγική θέση και γίνεται πύλη εισαγωγής εμπορευμάτων αλλά και πολιτιστική πύλη.

Ανέφερε, επίσης, τα ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια που εκπονεί η Ελλάδα, αλλά και στις δυνατότητες συνεργασίας στον τουρισμό και τον πολιτισμό. Αναφέρθηκε επίσης στη μακρά πολιτισμική παράδοση, κοινό χαρακτηριστικό των δύο λαών.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα αποφάσισε να γίνει μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων για τη δυνατότητα χρηματοδότησης ελληνικών επενδύσεων σε ασιατικές χώρες και ασιατικών στην Ελλάδα. Υπάρχει επίσης προοπτική να συνεργαστεί η Ελλάδα και με την τράπεζα των Brics.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας- Θεσμών και στο θέμα της μείωσης του χρέους είπε ότι «τα δύσκολα είναι πίσω μας. Ο ελληνικός λαός έδειξε αντοχή και υπομονή. Έκλεισε η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση. Για πρώτη φορά ανοίγει δρόμος για τη μείωση του χρέους, προϋπόθεση για την επενδυτική εμπιστοσύνη». Ανέφερε ότι το Β΄ εξάμηνο του 2016 η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, πως υπάρχει εκτίμηση για 3% το 2017 και ότι όραμα της κυβέρνησης είναι η σταθερή επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα αποφάσισε να γίνει μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων για τη δυνατότητα χρηματοδότησης ελληνικών επενδύσεων σε ασιατικές χώρες και ασιατικών σε Ελλάδα. Υπάρχει επίσης προοπτική να συνεργαστεί η Ελλάδα και με την τράπεζα των Brics.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας- Θεσμών και στο θέμα της μείωσης του χρέους είπε ότι «τα δύσκολα είναι πίσω μας. Ο ελληνικός λαός έδειξε αντοχή και υπομονή. Έκλεισε η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση. Για πρώτη φορά ανοίγει δρόμος για τη μείωση του χρέους, προϋπόθεση για την επενδυτική εμπιστοσύνη». Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι καλυμμένη και δεν την επηρεάζει τυχόν καθυστέρηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Για το Brexit ανέφερε ότι η ακραία λιτότητα δεν βοήθησε ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη και τόνισε πως η βαθειά πολιτική κρίση στην Ευρώπη προκαλεί άνοδο του απομονωτισμού και του ευρωσκεπτικισμού. Εκτίμησε ότι η επίπτωση του Brexit θα είναι μικρότερη στην Ευρώπη απ’ ότι στη Βρετανία και τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή πορείας. Η Ευρώπη, είπε, πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, με δημοκρατία, αλληλεγγύη, συνοχή. Παλεύουμε ανέφερε για λαϊκή κυριαρχία και αλληλεγγύη. Η συνεισφορά μας θα είναι καθοριστική, ανέφερε και ζήτησε σεβασμό στο δικαίωμα των λαών για αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι περήφανη που απένανι στο προσφυγικό ρεύμα ανέδειξε το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, την ώρα που άλλοι γύριζαν την πλάτη. Η Ελλάδα, υπογράμμισε, είναι ασφαλής χώρα, εξαιρετικός προορισμός για τους Κινέζους πολίτες. Και αν και μικρή χώρα, έχει ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και των ανθρωπίνων αξιών.

Στόχος της αποστολής η αναβάθμιση των σχέσεων με Κίνα

Με δεσμεύσεις για επενδύσεις στις υποδομές, την ενέργεια, το real estate και τις ψηφιακές τεχνολογίες φιλοδοξεί να γυρίσει ο πρωθυπουργός από το πενθήμερο ταξίδι του στην Κίνα. Στην αποστολή συμμετέχουν, από την κυβέρνηση, οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υφυπουργός Δημήτρης Μάρδας, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Την ελληνική αποστολή συμπληρώνουν περισσότεροι από 40 επιχειρηματίες καθώς και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Κίνα βρίσκονται στελέχη από εταιρείες όπως: Aegean Airlines, Εθνική Πανγαία, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΤΕΜΕΣ, ΝΕΛ, Δωδώνη κ.α.

Την Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας,  Zhang Dejiang και στην συνέχεια θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Li Kegiang. Οι δύο τους θα υπογράψουν κοινή δήλωση με την οποία θα διακηρύσσουν την αναβάθμιση και επέκταση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Xi Jinping.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα πραγματοποιηθούν δεκάδες επαφές με κινέζικες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ κατά το επιχειρηματικό φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις και θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις και με οικονομικούς παράγοντες μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της COSCO, o Πρόεδρος του Wanda Group ενός εκ των μεγαλυτέρων ομίλων ακινήτων του κόσμου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της HUAWEI, ο πρόεδρος της ΖΤΕ.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί από το Πεκίνο στη Σαγκάη όπου εκεί αναμένεται να έχει ακόμη σημαντικές συναντήσεις. Η πρώτη είναι με τον πρόεδρο της επενδυτικής εταιρείας Fosun η οποία συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα του Ελληνικού και στον όμιλο της Folli Follie και η δεύτερη με τον πρόεδρο της Ali Baba που είναι ίσως ο μεγαλύτερο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο με έσοδα που πλησιάζουν τα 500 δισ. δολάρια.

O Αλέξης Τσίπρας στο Twitter

Σημαντική για την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας την επίσκεψη του στην Κίνα.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version