Lamianow.grLamianow.gr
Notification Show More
Font ResizerAa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚEΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    ΕΛΛΑΔΑShow More
    kaklama | Lamianow.gr
    Κατάργηση της ζωντανής μετάδοσης των Εξεταστικών Επιτροπών θα εισηγηθεί ο Νικήτας Κακλαμάνης
    foitites 1 | Lamianow.gr
    Διαγράφονται 280.000 αιώνιοι φοιτητές, 35.000 ζήτησαν παράταση σπουδών
    xeiropedes | Lamianow.gr
    Κέρκυρα: Χειροπέδες σε 26χρονο που ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα – Οδηγούσε μεθυσμένος
    kairos 3 | Lamianow.gr
    Καιρός Πρωτοχρονιά: Αλλαγή χρόνου με κρύο, παγετό και ισχυρούς ανέμους – Χιόνια και σε ημιορεινές περιοχές
    ivan | Lamianow.gr
    Κρατούμενος ο τράπερ Ivan Greko, επέβαινε σε κλεμμένο όχημα
  • ΣΠΟΡ
    ΣΠΟΡShow More
    f53f8471 mikezambidis | Lamianow.gr
    Μιχάλης Ζαμπίδης: Έριξε… βόμβα ο Iron Mike! Επιστρέφει στα ρινγκ 10 χρόνια μετά την αποχώρησή του
    b55ebf23 christoforakis | Lamianow.gr
    Ολυμπιακός: «Έχουν διαλυθεί τα πάντα στο ΣΕΦ – Πηγαίνουμε γύρω γύρω για προπονήσεις»
    202512261516263009 | Lamianow.gr
    Aναβλήθηκε για την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου ο αγώνας Μαρούσι – Παναθηναϊκός
    tentoglou pagkosmio | Lamianow.gr
    Μίλτος Τεντόγλου: Το χριστουγεννιάτικο Q&N και η αποκάλυψη για το χειρότερο δώρο
    tete 2 1 1200x675 1 | Lamianow.gr
    Ο Παναθηναϊκός διαψεύδει για Τετέ: Είναι βασικό στέλεχος και δεν παραχωρείται δανεικός
  • TOP STORIES
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Font ResizerAa
Lamianow.grLamianow.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης
Search
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • FEATURED
  • TOP STORIES
  • ADVERTORIAL SECTION
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+) Ιστορίες
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • EDITORIAL
  • CHECK IT
  • ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΤΕΧΝΕΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • ΜΠΑΣΚΕΤ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΣΠΟΡ
  • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Lamianow.gr
  • ΥΓΕΙΑ
  • Επικοινωνία
Have an existing account? Sign In
Follow US
© 2025 Lamianow.gr / All Rights Reserved.

Home - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Τσίπουρο, το νέκταρ του Νοέμβρη / Του Ηλία Προβόπουλου

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Τσίπουρο, το νέκταρ του Νοέμβρη / Του Ηλία Προβόπουλου

Lamianow.gr
ByLamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Follow:
Νοέ 30, 2021 @ 14:19
Δεν υπάρχουν Σχόλια
Share
5 Min Read
SHARE

Στάζουν ακόμη οι σωλήνες των καζανιών σε όλες τις περιοχές της χώρας, όπου καλλιεργούνται αμπέλια, και οι άνθρωποι φτιάχνουν εκτός από κρασί και τσίπουρο. Πολλά σπίτια γιορτάζουν το μέγα γεγονός της απόσταξης με ωραίο τρόπο και καλούν φίλους και γνωστούς να συμμετάσχουν στην παρέα και, δίπλα στο καζάνι που αχνίζει και τη φωτιά που πυρώνει, δοκιμάζουν το πρωτοστάλαγμα και εκτιμούν αναλόγως την παραγωγή.

-Advertisement-
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Παλιότερα ήταν μια περιπέτεια η απόσταξη των τσίπουρων και τούτο γιατί πάντα κάποιος θα ήθελε να ελέγξει την παραγωγή.  Aυτό έβαζε σε μια σειρά ανατρεπτικών σκέψεων τους παραγωγούς οι οποίοι, ούτως ή άλλως, πάντα γοητεύονταν από την παρανομία και δεν έχαναν ευκαιρία να την κάνουν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως πριν η πολιτεία επιβάλλει τέλη, οι εκκλησίες είχαν προλάβει και είχαν στην ιδιοκτησία τους τα περισσότερα καζάνια τα οποία νοίκιαζαν στους ενδιαφερόμενους κι έτσι γέμιζαν το παγκάρι τους. Όσοι δε δεν ήθελαν να πληρώσουν στην εκκλησία (του χωριού συνήθως ή του κοντινού μοναστηριού), εύρισκαν τίποτα παλιοκάζανα και χώνονταν στα ρέματα που είχαν τρεχούμενο νερό. Mέσα σε καλύβες έκαναν την παράνομη απόσταξη αλλά αν τους ανακάλυπταν πλήρωναν ακριβά την πράξη τους και το τσίπουρο, αντί να τους γλυκάνει το στόμα, τους φαρμάκωνε.

Αυτά τα πράγματα όμως αποτελούν παρελθόν και σήμερα οι περισσότερες αποστάξεις γίνονται με σύγχρονα καζάνια τα οποία δεν θέλουν συνέχεια γάνωμα και οι μέθοδοι που ακολουθούνται αποδίδουν ωραία τσίπουρα. Πολλοί παραγωγοί, μάλιστα, θέλοντας να βγάλουν καλύτερο προϊόν, προχωρούν σε διπλές αποστάξεις, προσεκτικό φιλτράρισμα και φυσικά το αποθηκεύουν στα κατάλληλα δοχεία από πλαστικό ή γυαλί. Φροντίζουν επίσης να έχουν εκπληρώσει και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο Ταμείο για να μπορούν να το διακινήσουν ελεύθερα και, ανάλογα τώρα με την ποιότητά του, το προτιμούν τα καλά τσιπουράδικα.

Σε ορισμένες περιοχές οι παραγωγοί , και ειδικά στην ανατολική Θεσσαλία, του βάζουν και γλυκάνισο ενώ αντιθέτως στην περιοχή της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας το προτιμούν σκέτο και, αναλόγως με τη γεύση, συνοδεύεται και από τους σχετικούς μεζέδες οι οποίοι στο παρελθόν είχαν να κάνουν και με τα εποχικά προϊόντα του κάθε τόπου. Στην περιοχή της Άρτας δε, παράγουν τσίπουρο από την ποικιλία σταφυλιών «φράουλα» ή «ζαμπέλα» το οποίο θεωρείται κορυφαίο και εκτιμάται πολύ από τους ντόπιους και τους φίλους τους!

-Advertisement-
ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΛΑΜΙΑΣ

Υπήρξε μια μακρά περίοδος, αυτή που αναστοχαζόμενοι σήμερα αποκαλούμε περίοδο της επιπόλαιης ευημερίας, κατά την οποία η κατανάλωση τσίπουρου περιορίστηκε εξαιτίας της εξάπλωσης των εισαγόμενων αλκοολούχων ποτών σε κάθε γωνιά και μαγαζί της χώρας. Τελευταία, λόγω και της κλιμακούμενης οικονομικής στενότητας, η κατανάλωσή του αυξήθηκε πράγμα το οποίο ώθησε στη συστηματοποίηση της παραγωγής και από αρκετές ποτοποιίες. Αλλά η χάρη που έχει το παλιό καζάνι στην καλύβα του αμπελουργού που έχει κοντά τρεχούμενο νερό, είναι άλλο πράγμα. Όσοι έχουν ζήσει τέτοιες στιγμές δύσκολα ξεχνάνε τη μικρή γιορτή του Νοέμβρη που στηνόταν για μερόνυχτα σε κάθε χωριό.

Στη φωτογραφία, στο καζάνι του Λάμπρου Τσαντήλα, με τον ίδιο και την γυναίκα του Σταυρούλα το 2009, το οποίο λειτουργεί αδιάλειπτα για περισσότερο από μισό αιώνα στο χωριό Αμάραντος Καρδίτσας και σταμάτησε πριν από δυο χρόνια όταν ο μπάρμπα Λάμπρος ακολούθησε στους ουρανούς τη γυναίκα του κι έτσι έκλεισε μια εποχή για το χωριό… 

ilias provopoylos | Lamianow.gr

Ο Ηλίας Γ. Προβόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μεγάλη Κάψη της Δυτικής Φθιώτιδας. Έγινε δημοσιογράφος και εργάστηκε επί πολλά χρόνια και αποκλειστικά στις εφημερίδες, κυρίως στην «Ελευθεροτυπία» από τις στήλες της οποίας οργάνωσε και προέβαλλε μια ειδική αρθρογραφία με τον τίτλο «Μικρές Πατρίδες» για την ελληνική περιφέρεια και τους ανθρώπους της καθώς και για την Αθήνα, τα τελευταία χρόνια. Συνεχίζει να γράφει και να δημοσιεύει φωτογραφίες με την ίδια θεματογραφία στο actimon.blogspot.com ενώ εκδίδει και βιβλία που έχουν σχέση με την τοπική ιστορία.

nextdeal.gr

OI AERATOI

TAGGED:Featured
Share This Article
Facebook Email Copy Link Print
ByLamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Previous Article μπ | Lamianow.gr Οδηγός έπαιξε… ξύλο με αστυνομικό στη Λάρισα
Next Article trikala xionia 3011 | Lamianow.gr Τρίκαλα: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στο Περτούλι – Άκρως χειμωνιάτικο το τοπίο
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.

Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.

- Advertisement -
Ad imageAd image
Weather
15°C
Lamia
clear sky
15° _ 8°
55%
2 km/h
Κυ
15 °C
Δε
14 °C
Τρ
16 °C
Τε
9 °C
Πε
7 °C
Stay Connected
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow
Google NewsFollow
ThreadsFollow

You Might Also Like

vardousia | Lamianow.gr
FeaturedΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαρδούσια Όρη: Από ασφυξία ο θάνατος των 4 ορειβατών – Η χιονοστιβάδα και η μοιραία απόφαση που τους στοίχισε τη ζωή

agora 1 | Lamianow.gr
TOP STORIESΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά σήμερα Κυριακή 28/12 – Τι ώρα κλείνουν τα σούπερ μάρκετ

4929834 1024x683 1 | Lamianow.gr
FeaturedΒΟΙΩΤΙΑ

Διορία μέχρι την Πρωτοχρονιά δίνουν οι αγρότες – Ποια μπλόκα ανοίγουν τον δρόμο για διάλογο με την κυβέρνηση

Lamianow.grLamianow.gr
Follow US
©Lamianow.gr / 2025 - All Rights Reserved.
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης