Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός «χτυπά» πλέον ηλικίες 20-50 ετών – Το μέλλον εξαρτάται από τον εμβολιασμό

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
5 Min Read

Όπως είπε για τη χώρα μας: «τις τελευταίες 14 μέρες ένα μεγάλο κομμάτι βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο», επισημαίνοντας ιδιαίτερο κίνδυνο για τη δυτική Μακεδονία, όπου «παρουσιάζεται εκθετική αύξηση κρουσμάτων με περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα και μια εβδομαδιαία αύξηση της τάξης του 46%».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας κυμαίνεται πάνω 4% και η επιδημία τις τελευταίες εβδομάδες προσβάλει το ενεργό κομμάτι του πληθυσμού, τις ηλικίες 20 με 50 ετών. Αντίστοιχη ακριβώς εικόνα έχουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου.

«Έχουμε φτάσει περίπου τις 500 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία. Σε σχέση με τον Νοέμβριο οι εισαγωγές αφορούν περισσότερο τα νεότερα άτομα, τα οποία κατά τεκμήριο νοσούν ελαφρότερα αλλά δεν είναι άμοιρα των επιπλοκών της νόσου και δυστυχώς στις σπάνιες περιπτώσεις και του θανάτου», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Παράλληλα, σε ότι αφορά στο σύστημα υγείας τόνισε ότι δέχεται μεγάλη πίεση και «ο  αριθμός των διασωληνωμένων ανέβηκε σε επίπεδα πολύ υψηλότερα απ’ αυτά του δευτέρου κύματος στη χώρα μας.

Ιδιαίτερη προσοχή επέστησε στη Θεσσαλονίκη, όπου «τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τα δεδομένα της 1ης Απριλίου, αυξάνεται η παρουσία του ιού στα λύματα».

- Advertisement -

Αναφερόμενος στα εμβόλια ξεκαθάρισε, χρησιμοποιώντας τα λόγια του πρώην προέδρου και διευθυντού του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου των Λοιμώξεων των ΗΠΑ, Dr. Tom Frieden, ότι «τα εμβόλια δεν έχουν ζωντανό ιό, διδάσκουν την άμυνα μας πως να σκοτώσει τον ιό».

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στο παράδειγμα του Ισραήλ σημείωσε ότι «τα εμβόλια οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου καθώς και των θανάτων. Περισσότερα από 5 εκατ. άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και αυτό οδήγησε σε σημαντική μείωση της επιδημίας και των θανάτων». Ενώ, δε παρέλειψε να τονίσει ότι η εμβολιαστική προσπάθεια στο Ισραήλ άρχισε εν μέσω ενός μεγάλου επιδημικού κύματος. Παρ’ όλα αυτά η επιδημία γρήγορα ελέγχθηκε και παραμένει ελεγχόμενη στη γείτονα φίλη χώρα».

Ο Καθηγητής Επιδημιολογίας αναφέρθηκε και στα δεδομένα από επτά μελέτες τα οποία δείχνουν την πιθανότητα θρόμβωσης, η οποία κυμαίνεται έως 69% στα σοβαρά περιστατικά της νόσου. «Ποια είναι η πιθανότητα θρόμβωσης με το εμβόλιο της Οξφόρδης περίπου 1 στις 100.000 στο χειρότερο σενάριο; Ποια είναι η πιθανότητα μακροπρόθεσμων επιπλοκών από τη νόσο; Έχουμε πολύ περιορισμένη βιβλιογραφία. Θα τις ανακαλύψουμε τους επόμενους μήνες, θα δούμε περισσότερες επιστημονικές δημοσιεύσεις τη στιγμή που πολλές κλινικές  και στην Ελλάδα και στον κόσμο παρακολουθούν αυτούς τους ασθενείς μακροχρονίως. Ο υποδοχέας του ιού ο ACE 2 εκφράζεται σε εξωπνευμονικούς ιστούς και γι’ αυτό το λόγο έχουμε εκδηλώσεις της νόσου και από περιοχές που δεν τις περιμέναμε. Σας υπενθυμίζω διαταραχές της όσφρησης, την επίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου και μιας σπάνιας κατάστασης που την έχετε ακούσει να «συσχετίζεται» με το εμβόλιο της γρίπης, της περίφημης νόσου quillain barre».

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου και του εγκλεισμού λόγω των περιοριστικών μέτρων, λέγοντας: «οι ψυχικές επιπτώσεις είναι κάτι που δεν μπορώ να το αφήσω έξω από την ομιλία μου, στην οποία συμβάλλουν και τα περιοριστικά μέτρα. Ο  άνθρωπος έχει μάθει να ζει ελεύθερος».

Αναφορικά με τις θεραπευτικές επιλογές είπε ότι δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε αντιικό φάρμακο που θα χορηγούνταν στην αρχή της νόσου. «Ακόμα, ένα χρόνο μετά,  ερευνούμε ποια φάρμακα βοηθούν», είπε χαρακτηριστικά. Το μέλλον εξαρτάται από τον εμβολιασμό, είπε και τόνισε ότι η ανοσία θα επιτευχθεί σε ποσοστό 45% έως 85%  σε μια κοινωνία όπου δεν εμβολιάζονται τα παιδιά.

Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε ότι ένα χρόνο μετά σημαντικές αβεβαιότητες παραμένουν σχετικά με την πανδημία όπως αυτές που αφορούν τα κλινικά επακόλουθα της νόσου, την επιδημιολογία της τη διαγνωστική και θεραπευτική της και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την μελλοντική πορεία μας ως ανθρωπότητα, όπως οι εξελίξεις που αφορούν τον ιό, οι μεταλλάξεις, η ανοσιακή μας απάντηση, οι εμβολιασμοί και η εφαρμογή τους πλέον στην πατρίδα μας αλλά και σε μεγάλο κομμάτι του κόσμου. Φυσικά η εποχικότητα και η δημόσια συμμόρφωση με τους κανόνες ώσπου όλα αυτά να αποτελέσουν παρελθόν.

Τέλος, αναφέρθηκε και σε άλλους βασικούς ιολογικούς δείκτες, για τους οποίους υπάρχει αβεβαιότητα. Είναι το ποσοστό λοιμώξεων που είναι ασυμπτωματικές, υπολογίζεται περίπου στο 30%, η μεταδοτικότητα από ασυμπτωματικούς σε σχέση με συμπτωματικούς περίπου στο 75% και το ποσοστό μεταδόσεως πριν την έναρξη συμπτωμάτων στο 50%.

TAGGED:
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *