Ιδόιαίτερα αποκαλυπτικός για την εξάπλωση του κορονοϊού ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον “χάρτη” του ιού στην χώρα μας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε χθες το απόγευμα πως υπάρχουν 48 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, και συνολικά έφτασαν τα 743. Σημείωσε -πάντως- ότι η λίστα του θανάτου μεγαλώνει, καθώς οι νεκροί στην χώρα μας είναι πια 20, με μέση ηλικία τα 75 έτη.
Στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Τσιόδρας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, “οι πρώτες 100.000 περιπτώσεις κορονοϊού εμφανίστηκαν εντός δύο μηνών, οι πιο πρόσφατες 100.000 εντός 4 ημερών“.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι θα πρέπει καθημερινά να τηρούμε τους βασικούς κανόνες: Το συχνό πλύσιμο των χεριών, την κάλυψη τυχόν βήχα ή φταρνίσματος με τον αγκώνα μας ή το χαρτομάντιλο. Να μην αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Να κρατάμε μια απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο ο ένας από τον άλλον όσο μένουμε στο σπίτι και φυσικά να μένουμε στο σπίτι με τυχόν ήπια συμπτώματα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός λοιμωξιολόγος: “Άνθρωποι με πολύ ελαφρά συμπτώματα είναι φορείς και διαδίδουν τον ιό… Για τους ανθρώπους που μένουν στο σπίτι και εμφανίζουν συμπτώματα, σας παρακαλώ να δείτε στο διαδίκτυο τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και για το πώς πρέπει να παρακολουθείτε την υγεία σας, σε συνεργασία πάντα με τον γιατρό σας, και φυσικά σε ποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία η επικοινωνία με το γιατρό σας, η προσεκτική παρακολούθηση από το γιατρό, ιδιαίτερα σε καταστάσεις αυξημένου κινδύνου.
Ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία και φυσικά, μπορεί να υπάρχουν και σοβαρά κρούσματα σε νέους ανθρώπους. Είναι μεγάλης σημασίας ώστε να αποφύγουμε περαιτέρω προβλήματα στην υγεία μας, αλλά και στο σύστημα υγείας“.
Σχετικά με την πορεία του κορονοϊού και τις ηλικίες που πλήττει, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε εκ νέου για τον κορονοϊό: “Είναι ένας ιός που προσβάλει κατά τεκμήριο άτομα τα οποία ανήκουν σε ηλικίες των 18 με 64, γιατί δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό αλλά αυτά τα άτομα είναι τα κατ’ εξοχήν άτομα που περνούν ελαφρά τη νόσο... Είναι ένας νέος ιός και δεν υπάρχει ανοσία σε κανέναν μας. Όλοι κινδυνεύουμε. Απλά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο οι νέοι άνθρωποι, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο οι ηλικιωμένοι και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα”.
Τι είπε για την απώλεια όσφρησης
Συνεχίζοντας ο κ. Τσιόδρας στάθηκε στα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το πόσους… επισκέφθηκε ο κορονοϊός, τονίζοντας πως και η απώλεια όσφρησης είναι μια περίπτωση άτυπης συμπτωματολογίας.
“Μόνο μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν τους επόμενους μήνες ποιος έχει περάσει τον ιό και ποιος όχι.
Σε αντίθεση με κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου με μαθηματικές μας εκτιμήσεις πέρασε τον ιό μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στις περισσότερες χώρες του κόσμου αυτό δεν ισχύει. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για τις ελαφρές περιπτώσεις του ιού και άτυπη συμπτωματολογία”, τόνισε.
Και συνέχισε χαρακτηριστικά: “Άνθρωποι με τέτοια συμπτωματολογία μπορεί να έχουν τον ιό όπως παραδείγματος χάριν άτομα με διάρροια, ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές. Ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση. Το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλειας ή υπολειτουργίας της αίσθησης της όσφρησης εμφανίζεται μετά από μια ίωση ή λοίμωξη του αναπνευστικού.
Στην Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμφανίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού. Ενώ διάσημος μπασκετμπολίστας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανοσμία σαν το μοναδικό χαρακτηριστικό με το οποίο εμφανίστηκε η νόσος”.