Ο πόνος από το τσίμπημα της μέλισσας μπορεί να είναι από πολύ ήπιος έως και πολύ ισχυρός.
Στις περισσότερες και ιδιαίτερα στις ήπιες περιπτώσεις μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και να θεραπεύσετε τον πόνο με φυσικό τρόπο στο σπίτι. Άλλωστε, όταν το πρήξιμο που προκαλείται δεν είναι πολύ έντονο, συνήθως φεύγει σε λίγες ημέρες χωρίς θεραπεία.
Καλό είναι ωστόσο να γνωρίζετε πώς μπορείτε να μειώσετε την ενόχληση και να επιταχύνετε την διαδικασία της επούλωσης.
Πριν χρησιμοποιήσετε το οτιδήποτε για να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα, θα πρέπει να εντοπίσετε το κεντρί της μέλισσας.
Χρησιμοποιήστε μια γάζα για να το μαζέψετε ή αλλιώς αφαιρέστε το ξύνοντάς το με τα νύχια σας. Μην το πιέσετε με τα δάχτυλά σας για να βγει και μη χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκι φρυδιών. Οι μέλισσες τσιμπούν μία φορά και αφήνουν το κεντρί τους στο δέρμα. Άμα το αφαιρέσετε θα προστατεύσετε το δέρμα σας από το να ερεθιστεί περισσότερο.
Δείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο και τον πόνο:
Βάλτε πάγο
Αμέσως μετά το τσίμπημα πλύντε την περιοχή ώστε να αφαιρεθεί όσο δηλητήριο έχει μείνει στο δέρμα. Στη συνέχεια εφαρμόστε τον πάγο για να επιδράσει στο πρήξιμο. Κρατήστε τον λίγα λεπτά πάνω στο τσίμπημα και επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί.
Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια
Ορισμένα αιθέρια έλαια έχουν αντισηπτικές, αντιβακτηριακές ή αντιμυκητιακές ιδιότητες.
Υπάρχουν πολλά έλαια στο εμπόριο που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Κάποια από αυτά είναι το έλαιο του τεϊόδεντρου, της αμαμηλίδας, της λεβάντας, του θυμαριού και του δενδρολίβανου.
Πριν από την εφαρμογή, φροντίστε να το αναμείξετε με ένα συμβατικό λάδι, όπως το ελαιόλαδο. Η αναλογία είναι μία σταγόνα αιθέριου ελαίου για κάθε τέσσερις ή πέντε σταγόνες συμβατικού λαδιού.
Να είστε σίγουροι όμως ότι δεν έχετε κάποια αλλεργία, καθώς τα αιθέρια έλαια μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες αντιδράσεις στα ευαίσθητα δέρματα.
Αλόη
Η αλόη (aloe vera) και το τζελ της είναι ένα φυτό που ενυδατώνει το δέρμα. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2015, το εκχύλισμα της αλόης έχει και αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μπορείτε να το εφαρμόσετε στο δέρμα μετά το τσίμπημα για να μειωθεί το πρήξιμο και για να προστατευτείτε από περαιτέρω μόλυνση.
Λοσιόν με καλαμίνα
H καλαμίνα (calamine) χρησιμοποιείται από πολλού για την ανακούφιση από τη φαγούρα και μπορεί επίσης να συμβάλει και στη μείωση του πόνου ή του κνησμού που προκαλείται από το τσίμπημα της μέλισσας.
Μέλι
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, το μέλι έχει ευεργετικές ιδιότητες ενάντια στο τσίμπημα της μέλισσας.
Περιέχει ουσίες που καταπολεμούν τη φλεγμονή έτσι ώστε να μειωθεί το πρήξιμο. Οι φυσικοί αντιβακτηριακοί του παράγοντες βοηθούν στην πρόληψη της λοίμωξης και στην ταχεία επούλωση. Για αυτό και ορισμένοι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα χρησιμοποιούν εκχυλίσματα μελιού στα τραύματα.
Απλώστε μια μικρή ποσότητα, αλλά προσοχή. Να βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο. Δεν θέλετε να προσελκύσετε κι άλλες μέλισσες!
Πολλοί έχουν προτείνει την μαγειρική σόδα, το μηλόξιδο και την οδοντόκρεμα ως φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης του τσιμπήματος της μέλισσας, ωστόσο δεν υπάρχει καμία επιστημονικά αποδεδειγμένη έρευνα για τις θεραπευτικές ιδιότητες αυτών των προϊόντων στο δέρμα.