Στην Ελλάδα η είδηση μεταδόθηκε από το νυχτερινό δελτίο της Κρατικής Τηλεόρασης, το οποίο περιλάμβανε εικόνες από την επίσημη ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος της σοβιετικής Ένωσης. Μια θεωρία συνωμοσίας επαναφέρουν οι Ρώσοι.
Ένα χρόνο κι ένα μήνα μετά την ανάδειξη του Γκορμπατσόφ στη θέση του ΓΓ του ΚΚΣΕ και δυο μήνες μετά το 27ο συνέδριο του κόμματος, λάμβανε χώρα το δυστύχημα στον αντιδραστήρα 4 στο Τσερνόμπιλ, από ανθρώπινο σφάλμα. Τα γεγονότα καταγράφονται στη μίνι σειρά της HBO η οποία έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές του κοινού στην ιστορία του IMDB, φτάνοντας στο 9,6/10 (ρεκόρ όλων των εποχών για τηλεοπτική σειρά).
Το “Τσερνόμπιλ” είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία, το μοναδικό που μετρήθηκε στην κατηγορία 7 της διεθνούς κλίμακας μέτρησης πυρηνικών ατυχημάτων μαζί με το δυστύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία (2011).
Στο παρακάτω βίντεο δείτε πώς εξαπλώθηκε η ραδιενέργεια πάνω από την Ευρώπη από την 26η Απριλίου μέχρι την 9 Μαΐου του 1986:
Η κυβερνητική επιτροπή που ερευνούσε το ατύχημα, με επικεφαλής τον Βαλέρι Λεγκασόβ, έφτασε στο Τσερνόμπιλ το απόγευμα της 26ης Απριλίου. Μέχρι τότε δύο άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και 52 βρίσκονταν στο νοσοκομείο. Τη νύχτα από 26 προς 27 Απριλίου, περισσότερες από 24 ώρες μετά την έκρηξη, η επιτροπή, αντιμέτωπη με πλήθος αποδείξεων για ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και αριθμό περιπτώσεων έκθεσης σε ακτινοβολία, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την καταστροφή του αντιδραστήρα και να δώσει την εντολή για εκκένωση της κοντινής πόλης του Πριπυάτ.
Η παραδοχή ήρθε επίσημα από πλευράς ΕΣΣΔ με τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου TASS.
Η εκκένωση ξεκίνησε στις 2:00μμ της 27ης Απριλίου. Για να μειωθούν οι αποσκευές, ειπώθηκε στους κατοίκους ότι η εκκένωση ήταν προσωρινή, διάρκειας περίπου τριών ημερών. Ως αποτέλεσμα, στο Πριπυάτ παραμένουν ακόμα προσωπικά αντικείμενα, ενώ οι κάτοικοι δεν επέστρεψαν ποτέ στις οικίες τους.
Στις 3 Μαΐου του 1986 ο τότε γραμματέας της κομματικής οργάνωσης Μόσχας Μπόρις Γιέλτσιν περιέγραψε το ανθρώπινο λάθος που προκάλεσε το ατύχημα.
Μέσα στις επόμενες μέρες από το πυρηνικό δυστύχημα 28 πυροσβέστες κι εργαζόμενοι στον αντιδραστήρια έχασαν τις ζωές τους λόγω συνεπειών της ραδιενέργειας.
Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη αναδεικνύει το γεγονός πως το ΚΚΕ και η Σοβιετική Ένωση υποβάθμιζαν τον κίνδυνο, ή αν θέλετε, απαντούσαν στα αντίστοιχα “δυτικά” πρωτοσέλιδα.
Η σχετική ειδησεογραφία του “Ριζοσπάστη” (αλλά και της “Πρώτης”) στηρίχθηκε αποκλειστικά σε σοβιετικές πηγές, όπως αναφέρει ο Ιός. Φυσικά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη μετέπειτα αυτοκριτική που έχει κάνει το ΚΚΕ για τη συνολική του στάση την περίοδο της Περεστρόικα.
Στην ίδια γραμμή όμως του εφησυχασμού ήταν και η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Το πρωτοσέλιδο του Βήματος όπως το αλιεύσαμε από το blog του Νίκου Σαραντάκου παρακάτω.
Ειδησεογραφικά, το πρώτο αναλυτικό ρεπορτάζ από πλευράς ΕΣΣΔ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πράβντα δέκα μέρες μετά το δυστύχημα, με την εφημερίδα να εμφανίζεται καθησυχαστική προς αποφυγή πανικού.
Οι Αμερικανοί μέσω του Τύπου παραδέχθηκαν σταδιακά πως ο αριθμός των νεκρών τις μέρες μετά την έκρηξη ήταν μονοψήφιος και όχι διψήφιος όπως γράφτηκε αρχικά, ωστόσο να σημειώσουμε εδώ πως τα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις στην υγεία με την αύξηση των καρκίνων, είναι κάτι που ακόμη δεν έχει διερευνηθεί στην ολότητά του.
Φωτογραφία του AP παρακάτω. Η Dailymail έκανε λόγο για 2.000 νεκροιύς. Στην ίδια γραμμή ήταν και οι λοιπές βρετανικές εφημερίδες.
Το ραδιενεργό νέφος πέρασε πάνω από τη χώρα μας, ενώ βάσει των επιστημονικών ερευνών φαίνεται πως και στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση της σπάνιας βρεφικής λευχαιμίας, ενώ την ίδια περίοδο παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση αμβλώσεων λόγω του φόβου επιπτώσεων στα έμβρυα.
“Από το Καρπενήσι έως την Καρδίτσα, την Κατερίνη, το Κιλκίς, από τη Θεσσαλονίκη έως τη Χαλκιδική και τη Φλώρινα οι συγκεντρώσεις του -ραδιενεργού- καισίου φτάνουν ακόμα τα 65 κιλομπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν το όριο επικινδυνότητας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν ξεπερνά τα 5 κιλομπεκερέλ” έγραφε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΕΜΠ, Σίμος Σιμόπουλος, σε έρευνα που δημοσίευαν τα Νέα την 1η Απριλίου του 2006.
Πώς ανακοινώθηκε στην Ελλάδα η έκρηξη από την ΕΡΤ:
H πολιτική αντιπαράθεση της εποχής ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποτυπώνεται και στο πρωτοσέλιδο του Ταχυδρόμου του Βόλου (10 Μαΐου του 1986). Γίνεται αναφορά και στις ομιλίες επιστημόνων σε δημαρχεία και σχολές, με τις απόψεις που διατυπώνονταν τότε να είναι αντικρουόμενες.
Δείτε και το πρωτοσέλιδο της 11ης Μαΐου από την ίδια εφημερίδα. Εδώ έχουμε την ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ενέργειας η οποία καθησύχαζε τον κόσμο, ενώ καταγράφονται και τα επεισόδια με τις συμπλοκές σε πορεία που έγινε σχετικά με τα πυρηνικά από αριστεριστές και αναρχικούς.
Οι Ρώσοι γυρίζουν τη δική τους σειρά
Σημειώνεται πως η σειρά της HBO έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρώσους με τη ρωσική κρατική τηλεόραση να ανακοινώνει χθες πως ξεκινάει τα γυρίσματα μίας δικής της σειράς για τα γεγονότα.
Η νέα σειρά βέβαια που θα προβληθεί από το NTV θα είναι ουσιαστικά η απάντηση στην παραγωγή της αντίστοιχης σειράς στην HBO.
Την σκηνοθεσία στην ρωσική έκδοση του “Chernobyl” λέγεται πως θα αναλάβει ο σκηνοθέτης Αλεξέι Μουράντοφ.
Οι Ρώσοι πέρα από τα καταγεγραμμένα και μη αμφισβητούμενα γεγονότα σκοπεύουν να προσθέσουν μία δική τους ιστορία σύμφωνα με την οποία ένας πράκτορας της CIA βρισκόταν μέσα στο Chernobyl την ημέρα της έκρηξης.
“Μία θεωρία υποστηρίζει πως οι Αμερικάνοι είχαν διεισδύσει στον πυρηνικό σταθμό, κάτι που πολλοί ιστορικοί δεν έχουν αρνηθεί. Την ημέρα της έκρηξης στον σταθμό του εχθρού ήταν παρών ένας πράκτορας του εχθρού”, είπε χαρακτηριστικά στους Times της Μόσχας, ο Μουράντοφ, ενώ πάντως δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις, παρά μόνο δημοσιεύματα με εικασίες και αμφιλεγόμενες πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν διασταυρωθεί μέχρι σήμερα.
news247