Τσακρής: “Πιστεύουμε στα μέτρα και τις μάσκες” – Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα αν τα τηρήσουμε

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
5 Min Read

Υπέρ των μέτρων προφύλαξης, υγιεινής και αποστασιοποίησης ως μονόδρομου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, τάσσονται πλέον όλοι οι επιστήμονες, οι οποίοι περνούν ισχυρό μήνυμα, ότι εάν τα τηρήσουμε με ευλάβεια θα δούμε σύντομα τα κρούσματα στη χώρα μας να μειώνονται δραστικά.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Εάν τηρήσουμε τα μέτρα, όπως λένε, όχι μόνο δεν θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά ενδέχεται να έχουμε ακόμη και μείωση πριν από τον ερχόμενο δύσκολο χειμώνα.

Μετά την επιστροφή και των τελευταίων παραθεριστών, η τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης, η χρήση της μάσκας, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και τα αντισηπτικά μπορούν να συμβάλλουν -μαζί με την αποφυγή επαφής με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες- να μην εξαπλωθεί περαιτέρω η πανδημία του κορονοϊού. Επίσης, τα κρούσματα, τα σοβαρά περιστατικά και οι θάνατοι μπορεί να υποχωρήσουν και να δούμε μείωση όλων των επιδημιολογικών δεικτών.

Θ. Τσακρής: “Τα μέτρα δουλεύουν – εξαφανίστηκαν οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες”

- Advertisement -

“Υπάρχουν αποδείξεις ότι τα μέτρα δουλεύουν”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θανάσης Τσακρής. Αναφέρει ότι στα ελάχιστα “καλά του κορονοϊού” συγκαταλέγεται η δραματική μείωση άλλων ιογενών ασθενειών του καλοκαιριού. Αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τον καθηγητή, στην αυξημένη ευαισθητοποίηση των πολιτών και την προσήλωσή της πλειοψηφίας στην τήρηση των μέτρων.

“Εγώ περιμένω, ότι περισσότερο και από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης που θα αρχίσει τον Οκτώβριο, πιο πολύ να βοηθήσουν οι μάσκες και τα μέτρα”, τονίζει ο καθηγητής και συμπληρώνει:

“Αν δείτε φέτος το καλοκαίρι δεν είχαμε καθόλου ιογενείς γαστρεντερίτιδες. Υποχώρησαν πολλά νοσήματα του καλοκαιριού και οι αναπνευστικές λοιμώξεις που συνήθως εμφανίζονται το καλοκαίρι. Τα μέτρα είναι κάτι που έπρεπε ούτως ή άλλως να τα παίρνουμε στη Δημόσια Υγεία. Κι ήρθε ο COVID-19 να μας τα θυμίσει, όπως π.χ. το πλύσιμο των χεριών. Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες μεταδίδονται συνήθως με τα χέρια, δηλαδή, όταν δεν πλένουμε τα χέρια μας. Εγώ δεν είδα τέτοια περιστατικά φέτος, καθόλου στην κλινική πράξη. Και πολύ λιγότερες αναπνευστικές λοιμώξεις”

Ματίνα Παγώνη: “Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου ίσως και να δούμε μείωση της πανδημίας στην Ελλάδα”

Με αυστηρή προσήλωση στα μέτρα, μετά και την επιστροφή και των τελευταίων εκδρομέων -και το απαραίτητο 14ημερο αποστασιοποίησης τους από τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους- ενδέχεται να υπάρξει σημαντικός περιορισμός στα ημερήσια κρούσματα. Αυτό δηλώνει στο iatopredia.gr, η κα. Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και συντονίστρια διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννήματος».

“Τα μέτρα είναι μονόδρομος και πρέπει να τα τηρήσουμε. Μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την ανοδική τάση των κρουσμάτων. Ίσως κι αυτή η μείωση των τελευταίων ημερών, που τα κρούσματα έπεσαν από τα 200, να είναι το πρώτο δείγμα ότι τα μέτρα αποδίδουν. Θα πρέπει να περιμένουμε μία δύο εβδομάδες ακόμα κι ίσως μετά τις 15 Σεπτεμβρίου να είναι καλύτερα τα πράγματα. Πρέπει πάση θυσία να μειώσουμε τους αριθμούς, για να είμαστε ασφαλείς μπαίνοντας στον χειμώνα”, αναφέρει η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τον τελευταίο μήνα στη χώρα μας, ίσως και να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των ημερήσιων διαγνωστικών τεστ, αναφέρει ο καθηγητής κ. Θανάσης Τσακρής:

“Η αύξηση που έχουμε σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στους πολλούς ελέγχους. Γι’ αυτό και βρίσκουμε πλέον τόσους πολλούς ασυμπτωματικούς. Πολλοί είναι αυτοί που γύρισαν από τις διακοπές τους και υποβλήθηκαν σε τεστ, ή οι εργοδότες ζήτησαν από τους εργαζόμενούς τους να υποβληθούν σε τεστ. Πολλοί πήγαν μόνοι τους ιδιωτικά, εκτός από τις συντονισμένους ελέγχους του ΕΟΔΥ. Οπότε φαντάζεστε πόσα πολλά τεστ έχουν γίνει. Ωστόσο, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη πάλι καλά είμαστε, να το παραδεχθούμε κι αυτό”, καταλήγει ο καθηγητής.

πηγή: iatropedia.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *