Πυκνό πρόγραμμα επαφών με ξένους επενδυτές έχει σήμερα και αύριο στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με στόχο να παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία και να μετρήσει αντιδράσεις με βάση την πρόθεση της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει σύντομα μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν την αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά μιας «δοκιμής» ακόμη και στο τέλος Ιουλίου με συντονιστή και κύριο ανάδοχο την Rothschild.
To σενάριο αυτό φαίνεται προς το παρόν να διχάζει. Από τη μια πλευρά η πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου θα δώσει για ένα διάστημα τέλος στην αβεβαιότητα που υπήρχε τους προηγούμενους μήνες αλλά ο αστάθμητος παράγοντας έρχεται στις 27 Ιουλίου. Αυτή είναι η ημερομηνία κατά την οποία το ΔΝΤ θα καταθέσει προς έγκριση στο διοικητικό του συμβούλιο το πρόγραμμά του για την Ελλάδα συνοδευόμενο από Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) η οποία όλοι γνωρίζουν ότι θα κρίνει ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο.
Το πόσο σκληρή θα είναι αυτή η έκθεση έχει σημασία. Ως εκ τούτου υπάρχουν φωνές μέσα στην κυβέρνηση που λένε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να πιέσει για μια καλύτερη απόφαση του ΔΝΤ, η οποία ωστόσο ίσως να χρειαστεί χρόνο και κυρίως νέες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων μετά τις γερμανικές εκλογές.
Κάπου εκεί, π.χ. τον Νοέμβριο, τοποθετούν την επιθυμητή ημερομηνία εκείνα τα στελέχη που αντιμετωπίζουν το ζήτημα πιο συντηρητικά. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος όλων είναι ο ίδιος: το επιτόκιο της έκδοσης να είναι χαμηλότερο από αυτό των δύο εκδόσεων επί κυβέρνησης Σαμαρά για να κερδηθούν οι εντυπώσεις. Με βάση ωστόσο τα δεδομένα όπως η απώλεια του QE και η μη ύπαρξη σφραγίδας βιωσιμότητας ΔΝΤ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα επιτευχθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το 2014 το ΔΝΤ θεωρούσε το χρέος βιώσιμο. Έτσι, οι μοναδικές επαφές της Ελλάδας με τις αγορές στη μνημονιακή εποχή έγιναν στις ακόλουθες ημερομηνίες:
1. Στις 9 Απριλίου του 2014 με 5ετές ομόλογο και την άντληση 3 δισ. ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%.
2. Στις 10 Ιουλίου του 2014 με 3ετές ομόλογο αντλήθηκε 1,5 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3,5%.
Δύσκολη η τρίτη αξιολόγηση
Από την άλλη πλευρά, αν καθυστερήσει η κυβέρνηση κινδυνεύει να μπλεχτεί στα «δίχτυα» της τρίτης αξιολόγησης που θα αρχίσει το φθινόπωρο και αναμένεται πολύ δύσκολη. Οι βασικοί λόγοι είναι ότι θα συμμετάσχει πια ως ισότιμος εταίρος το ΔΝΤ (παρότι δεν θα βάζει λεφτά) και το γεγονός ότι το βάρος θα πέσει στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στις ΔΕΚΟ (μέσω του υπερταμείου) κάτι που προκαλεί… «αλλεργία» σε ορισμένους υπουργούς της κυβέρνησης.
Πέραν αυτών το ΔΝΤ, όπως φάνηκε και στο σχέδιο του μνημονίου του που έχει δημοσιευθεί από το «Πρώτο Θέμα», εξακολουθεί να εκτιμά ότι το 2018 η Ελλάδα δεν θα πιάσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και ότι δεν θα ξεπεράσει το 2,3%. Αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή παραμένει ο κίνδυνος το Ταμείο να πιέσει για νέα μέτρα για την επόμενη χρονιά που θα συμπεριληφθούν στον Προϋπολογισμό που θα καταρτιστεί το φθινόπωρο. Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται σε αυτή την περίπτωση είναι το πακέτο των περικοπών που ήδη ψηφίστηκαν για τις συντάξεις να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2018 αντί για το 2019. Από την άλλη πλευρά βέβαια δεν είναι λίγες οι φορές που το Ταμείο έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του.
Έρχεται η δόση ως τις 7 Ιουλίου
Εν τω μεταξύ, παρά τη μικρή καθυστέρηση στη γερμανική Βουλή, η κυβέρνηση δεν αναμένει εκπλήξεις για την εκταμίευση των πρώτων 7,7 δισ. ευρώ από τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup. Στις 29 Ιουνίου συνεδριάζει το Euro Working Group ενώ την Τετάρτη 5 Ιουλίου το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει τη δόση με βάση το αναθεωρημένο τεχνικό μνημόνιο (SMoU). Tα χρήματα αναμένονται στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας την Πέμπτη 6, ή την Παρασκευή 7 Ιουλίου.
Πηγή: protothema.gr