Στη διάθεση της κυβέρνησης δήλωσε ότι παραμένει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας για την στήριξη της οικονομίας.
Παρά το γεγονός ότι η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν αρνητική, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ειρωνεύτηκε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ μπερδεύονται ξανά με τους λογαριασμούς», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανήλθε και σε δήλωση του έδωσε διευκρίνισες.
«Καλούμε την κυβέρνηση να εμπλακεί σε μια σοβαρή συζήτηση γύρω από την ολοκληρωμένη πρόταση που καταθέσαμε. Η πρώτη αντίδραση εκ μέρους του κυρίου Πέτσα, παρά τον τόνο, θέλω να ελπίζω ότι δείχνει ψήγματα τέτοιας διάθεσης. Σε σχέση με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο από την πρότασή μας ότι δεν μιλάμε για αναστολή αλλά για κάλυψη για όσο διάστημα κρατάει η κρίση. Άρα δεν υπάρχει ζήτημα κόστους αναστολής τους», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε: «Σε σχέση με τις φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και την περαιτέρω παράταση των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Πέτσας γνωρίζει πολύ καλά ότι η αναστολή αυτών δεν οδηγεί σε μείωση εσόδων συνολικά αλλά σε αναστολή της είσπραξής τους. Αυτό μάλιστα αναφέρεται και στο κείμενο του προγράμματός μας.
Για αυτό και το ποσό αυτό, δεν αθροίζεται ούτε προφανώς στα 12 δις των εγγυήσεων ούτε όμως στα μέτρα ύψους 14 δις που προτείναμε, καθώς τα χρήματα αυτά δεν θα είναι με την μορφή απλής διευκόλυνσης πληρωμών, αλλά καθαρών, μη επιστρεπτέων παροχών του κράτους προς του πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Ακόμη και αν ο κ. Πέτσας και η ΝΔ ήθελαν να τα προσθέσουν επικαλούμενοι λόγους προσωρινής ρευστότητας, ο κ. Σταϊκούρας αλλά και τα άξια στελέχη της δημόσιας διοίκησης μπορούν να τους διαβεβαιώσουν ότι αυτή η ρευστότητα υπάρχει. Άλλωστε μιλάμε για διαθέσιμα άνω των 40 δις ενώ η πρόταση μας για δημοσιονομική παρέμβαση είναι 14,3 δισ.
Στο ζήτημα της διάρκειας η απάντηση είναι πάλι προφανής. Μέχρι τον Μάιο είναι η κοστολόγηση της κάλυψης των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Για κάθε επιπλέον μήνα που παραμένουν αναγκαστικά κλειστές οι επιχειρήσεις το κόστος αυξάνει κατά 2,7 δισ. κόστος που θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να αναλάβει το κράτος γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πολλαπλάσιο, τόσο για τους εργαζόμενους όσο όμως και για την οικονομία συνολικότερα. Η συνολική δε διάρκεια του προγράμματος είναι τουλάχιστον για 6 μήνες. Με άλλα λόγια η δέσμη μέτρων που προτείνουμε είναι το ελάχιστο των μέτρων που πρέπει να ληφθεί για αυτό το διάστημα. Το λέμε λοιπόν για ακόμη μια φορά. Η χώρα έχει ανάγκη άμεσα ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Για να μην σταματήσει η κοινωνία και η οικονομία. Γιατί αν γίνει αυτό θα χρειαστούν πολύ περισσότερα μέτρα για την επανεκκίνηση τους. Για κάθε άλλη διευκρίνηση παραμένω στην διάθεσή σας».
Τι πρότεινε ο Τσίπρας για το «Μένουμε Όρθιοι»
Μιλώντας χθες για το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι» ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι το δίλημμα είναι εάν η κρίση θα αντιμετωπιστεί «με γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα ή όταν τελειώσει η πανδημία θα αντικρίσουμε συντρίμμια και θα μπούμε σε νέες περιπέτειες».
Στην συνέντευξη μίλησε και η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η οποία ανέφερε ότι το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» στοχεύει στο «να διατηρήσουμε στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση του κορονοϊού το εισόδημα των πολιτών και την ποιότητα των σχέσεων εργασίας, καθώς και να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους από εκεί που σταμάτησαν όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση. Η πολιτική αυτή στόχευση βρίσκεται στον αντίποδα του προγράμματος και των παρεμβάσεων της ΝΔ ιδίως σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς.
Η αναστολή συμβάσεων εργασίας και η εκ περιτροπής απασχόληση είναι δύο επιλογές της κυβέρνησης που οδηγούν στα εξής αποτελέσματα: τη δραματική αύξηση της ανεργίας αλλά και τη δραματική συρρίκνωση των μισθών. Στην πραγματικότητα το νέο εργατικό δίκαιο της κυβέρνησης είναι το δίκαιο της απορρύθμισης και της κατεδάφισης των μισθών.
Την ίδια ώρα οι επισφαλώς εργαζόμενοι και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι μένουν εντελώς ακάλυπτοι ακόμα και από το πενιχρό επίδομα των 530 ευρώ τον μήνα. Ήταν αόρατοι για αυτή την κυβέρνηση υπό κανονικές συνθήκες, γίνονται σήμερα δύο φορές αόρατοι».
Από την πλευρά του ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού θα επιτευχθεί μόνο αν λάβουμε ισχυρά και οριζόντια μέτρα τώρα. Μόνο αν αποφύγουμε τη λογική της αδράνειας ή του «βλέποντας και κάνοντας» που ακολουθεί η ΝΔ σε αντίθεση με όσα δρομολογούν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Απαιτείται ένα σχέδιο Ηρακλής για τις επιχειρήσεις, ένας μηχανισμός παροχής άμεσης ρευστότητας και εγγυήσεων, ύψους 12 δισ. ευρώ.
Οι εγγυήσεις ύψους 2 δισ. που δρομολογεί η κυβέρνηση κρίνεται ως αδιανόητα μικρή παρέμβαση σε σχέση με τις ανάγκες αλλά με όσα κάνουν οι άλλες χώρες. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, προχωρά σχέδιο εγγυήσεων ύψους 13 δισ. ευρώ.
Προτείνουμε ένα πρόγραμμα άμεσης ενίσχυσης των ελληνικών επιχειρήσεων, ύψους 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. θα διοχετευτούν στον Τουρισμό μέσω επιδόματος διακοπών».