Τσακαλώτος: Πρόσθετα μέτρα προκαταβολικά ζητούν οι θεσμοί για μετά το 2018

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read

Mήνυμα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να μην πετύχουν συμβιβασμό στην πλάτη της Ελλάδας, έστειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα του 27ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Την ίδια στιγμή, παραδέχθηκε ότι οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα να νομοθετήσει εκ των προτέρων επιπρόσθετα μέτρα. «Δεν είναι τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική να μας ζητούν να νομοθετήσουμε από τώρα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2019-2020», τόνισε ο υπουργός εκτιμώντας ότι ο συμβιβασμός ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές μπορεί να γίνει, αλλά όχι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.

-Advertisement-

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι διαφορές ΔΝΤ και ΕΕ θα λυθούν στις πλάτες μας.

Ουσιαστικά, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ ζητεί προκαταβολικά τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2019-2020 εφόσον ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ.

«Εμείς και το ΔΝΤ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεωρούμε ότι πολύ δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. Μας λέει το ΔΝΤ ότι κάτι τέτοιο κάνει κακό για την οικονομία. Το ΔΝΤ όμως προσθέτει ότι αν εσείς συμφωνήσετε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% εμείς θα σας αναγκάσουμε να πάρετε περισσότερα μέτρα. Αντί να τα βάλουν με τους μεγάλους της Ευρώπης τα βάζουν με την Ελλάδα που είναι σε αδύναμη θέση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

- Advertisement -

Ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε μάλιστα στην κατάθεση μιας νέας πρότασης, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον γερμανό ομόλογό του, ο οποίος την τελευταία περίοδο σημειώνει κατ’επανάληψη ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα.

Αν το πρόβλημα είναι η ανταγωνιστικότητα, τότε ας συμφωνήσουμε σε μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ και η ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι η διαφορά του 1% του ΑΕΠ θα ξοδευτεί μόνο για ελάφρυνση φόρων και εισφορών προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο μέτρο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

-Advertisement-
=Advertisement=

Η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί

Αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος, δεν θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές στα τέλη του 2017- αρχές του 2018, υπογράμμισε ο υπουργός οικονομικών.

Αναφερόμενος στο σκέλος των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και τα εργασιακά, ο υπουργός επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται εντός του πλαισίου που περιγράφει το μνημόνιο του 2015 και οι καλύτερες πρακτικές στην ΕΕ.

Παρ’ όλο που έχουν κάνει πολλά για να βοηθήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τα εργασιακά εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου, εκτός των καλύτερων πρακτικών, υπογράμμισε. Εχουν χρέος προς τους ευρωπαίους πολίτες, να μην θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει και μειωμένα δικαιώματα.

H συζήτηση για τα πλεονάσματα ως το 2018

Ο υπουργός σημείωσε ότι όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018, διαπιστώθηκε στις διαπραγματεύσεις ένα κενό, λόγω του Ελάχιστο Εγγυημένου Εισοδήματος που ξεκινά το 2017. Οι διαδοχικές συζητήσεις έχουν μειώσει σε λιγότερο από 0,1% του ΑΕΠ τη διαφορά μας, σημείωσε.

 

 

 

thetoc

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *