Μια πιο υγιεινή διατροφή με λιγότερο – ή καθόλου – κρέας δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία, αλλά και στους πολύτιμους φυσικούς πόρους, ισχυρίζεται νέα μελέτη
Το νερό που απαιτείται για την παραγωγή της ανθρώπινης τροφής, είναι κατά 11% έως 35% λιγότερο αν η διατροφή γίνει πιο υγιεινή με λιγότερο κρέας, 33% έως 35% λιγότερο αν το κρέας αντικατασταθεί από ψάρια και όσπρια, ενώ η εξοικονόμηση νερού φθάνει το 35% έως 55% αν η διατροφή γίνει αμιγώς χορτοφαγική (ούτε κρέας, ούτε ψάρια, με φυτικά αντί για ζωικά λίπη).
Η νέα μελέτη είναι η πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε εθνικό επίπεδο πάνω στη σχέση διατροφής-κατανάλωσης νερού. Ως «αποτύπωμα νερού» θεωρείται ο συνολικός όγκος του γλυκού νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των τροφών.
Ενδεικτικά, το ημερήσιο αποτύπωμα νερού λόγω παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων είναι 3.861 λίτρα ανά κεφαλή στη Γαλλία, 2.929 λίτρα στη Γερμανία και 2.757 λίτρα στη Βρετανία. «Οι ποσότητες αυτές είναι τεράστιες, αν συγκριθούν με την κατανάλωση νερού στα σπίτια» δήλωσε ο ερευνητής του JRC δρ Ντέιβι Βάνχαμ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ