Τρομοκρατία: Ξυπνάνε μνήμες 1975-1988 – Φόβοι για «ελληνικό Μπατακλάν»

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Ο ρόλος του πολέμου στην Ουκρανία στη στοχοποίηση της Ελλάδας από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τον φόβο ότι μπορεί να υπάρξει νέο «λουτρό» αίματος από κάποιο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα και πως η χώρα μας μετά από 35 χρόνια είναι ξανά στο επίκεντρο τέτοιου είδους επιθέσεων εκφράζουν έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

-Advertisement-

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ», Βασίλη Λαμπρόπουλου, η Ελλάδα μπαίνει για πρώτη φορά στο στόχαστρο από το καλοκαίρι του 1988 και τη σφαγή με 13 νεκρούς στο κρουαζιερόπλοιο «City Of Poros» στον Σαρωνικό.

Μάλιστα όπως ανέφερε ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» κάποιοι φοβούταν για το ελληνικό «Μπατακλάν», καθώς σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., παρότι τα τελευταία χρόνια υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για παρουσία εκατοντάδων Αράβων, τρομοκρατών, τζιχαντιστών κ.λπ. στη χώρα μας – ως διαμετακομιστικό κέντρο και μόνο–, δεν υπήρχε κανένα σαφές στοιχείο για μακελειό επί ελληνικού εδάφους.

Μάλιστα ο αστυνομικός συντάκτης μιλώντας στην εκπομπή του MEGA, «Live News», η Ελλάδα, ούτε την εποχή των επιθέσεων τζιχαντιστών αλλά ούτε και της Αλ Κάιντα είχε ποτέ αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα με ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση στο έδαφός της.

- Advertisement -

Ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 20024 που υπήρχε ο φόβος χτυπήματος και είχαν ληφθεί τεράστια μέτρα ασφαλείας, δεν είχε εκφραστεί ποτέ κάποια ανησυχία ή ανακαλυφθεί κάποιο σχέδιο για επίθεση στη χώρα μας.

Ενδεικτικό γι’ αυτό όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ», είναι πως ακόμα κι ο οργανωτής του μακελειού στο Παρίσι (σ.σ.: με στόχους το Μπαντακλάν, το στάδιο της γαλλικής πρωτεύουσας) Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ είχε διαμείνει σε διαμέρισμα στα Σεπόλια, χωρίς καμιά ένδειξη ότι θα ετοίμαζε οποιαδήποτε επίθεση στην Ελλάδα. Η ίδια πρόθεση για αποφυγή επίθεσης στην Ελλάδα – λόγω των καλών παραδοσιακά σχέσεών μας με χώρες της Μέσης Ανατολής – διαπιστώθηκε και για δεκάδες άλλους τζιχαντιστές που εντοπίστηκαν την τελευταία οκταετία στη χώρα μας.

Ωστόσο η εξάρθρωση του δικτύου των τρομοκρατών μετά τη σύλληψη των δύο υπηκόων του Πακιστάν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Υάκινθος» της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, εντόπισε για πρώτη φορά κάποιου είδους σχέδιο, έστω και σ’ αυτήν την πρωτόλεια μορφή που να στοχοποιεί τη χώρα μας.

Αυτό δημιουργεί έκδηλη ανησυχία για ελληνικά «Μπατακλάν» κι άλλες παρεμφερείς πολύνεκρες επιθέσεις όπως έχουν συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ισπανία κι άλλες χώρες.

Ο ρόλος του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος σημείωσε πως αυτό συνδέεται μάλλον με τις κακές σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί με τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και έτσι η Ελλάδα μπαίνει πλέον στο στόχαστρο του ρωσοϊρανικού άξονα, με ένοπλες οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ να μην εξαιρούν τη χώρα μας.

«Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προβληματίζονται για τη στρατολόγηση από αραβικά, ένοπλα δίκτυα αλλοδαπών που είναι «αχαρτογράφητοι» από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες, χωρίς ποινικό μητρώο και με δέλεαρ μεγάλα χρηματικά ποσά για κάθε θύμα τους», προσθέτουν «ΤΑ ΝΕΑ». Πρόκειται το επικίνδυνο φαινόμενο με μισθοφόρους εκτελεστές αλλοδαπούς στην Ελλάδα, οι οποίοι στρατολογούνται για να κάνουν επίθεση και δεν μπορούν να εντοπιστούν ούτε πριν ούτε μετά.

Αντίστοιχες περιπτώσεις επιλογής αλλοδαπών «μισθοφόρων» έχουν υπάρξει στην Κύπρο, στην Τουρκία, ενώ έχουν διατυπωθεί σχετικές υπόνοιες για δράση της ίδιας οργάνωσης στην Ολλανδία και στο Ντουμπάι.

Μάλιστα με το Ντουμπάι φέρεται να συνδέεται και ο 30χρονος «εγκέφαλος» του τρομοκρατικού δικτύου από την Τεχεράνη, καθώς εντοπίστηκε ότι χρησιμοποιούσε κινητό με αριθμό Ντουμπάι.

Όσον αφορά τους δύο συλληφθέντες, σύμφωνα με νέα στοιχεία, τα χρήματα που θα λάμβαναν για την επίθεση, θα πήγαιναν σε συγγενείς τους το Πακιστάν.

Επίσης σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες υπάρχουν αναφορές για «τυφλά» τρομοκρατικά χτυπήματα. «Θα ανοίξουμε την πόρτα και θα σκοτώσουμε τρεις», αναφέρει χαρακτηριστικά μία συνομιλία, αφήνοντας περιθώριο για πολλές ερμηνείες

Φόβοι για μνήμες 1975-1988

Την περίοδο 1975-1988 στη χώρα μας σημειώνονταν αλλεπάλληλες αιματηρές επιθέσεις μεταξύ ξένων ενόπλων με κύριο άξονα την ένοπλη ομάδα Μαύρος Σεπτέμβρης του διαβόητου άραβα εξτρεμιστή Αμπού Νιντάλ, η οποία είχε δύναμη 1.000 ανδρών, είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον τέσσερις ένοπλες επιθέσεις στην Ελλάδα, με πλέον αιματηρή στις 11 Ιουλίου 1988 στο «City Of Poros».

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Τρομοκρατική επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο «City of Poros»

Σημειώνεται ότι στις 19 Απριλίου 1991 σημειώθηκε έκρηξη βόμβας στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Βότση 12-14 στην Πάτρα, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους.

Η βόμβα είχε εκραγεί στα χέρια του Παλαιστινίου Αχμέτ Χασικέχ στην Πάτρα, με αποτέλεσμα τον θάνατο έξι ανθρώπων, εκ των οποίων οι πέντε εργαζόμενοι σε ταχυδρομικό ταμιευτήριο ή περαστικοί. Στόχος των τρομοκρατών ήταν η τοποθέτηση της βόμβας στο αγγλικό προξενείο και σε παρακείμενη ναυτιλιακή εταιρεία στην Πάτρα κι υπήρξε πρόωρη έκρηξη. Η επίθεση αυτή αποδόθηκε σε αυτόνομη ομάδα της ισλαμικής τζιχάντ.

in.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *