Τρόικα: Λύση εδώ και τώρα για ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια και φορολογία

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια και – από σήμερα – νέο φορολογικό νομοσχέδιο, προβλέπει το πρόγραμμα της τρόικας, η οποία έχει βάλει στόχο να δρομολογήσει όλα τα δύσκολα θέματα μέχρι και το τέλος της άλλης εβδομάδας, που θα βρίσκεται στην Αθήνα για να συνυπογραφεί το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2016.

Στόχος των δανειστών είναι να κλείσουν στον ελάχιστο δυνατό χρόνο οι εκκρεμότητες του Οκτωβρίου που αφορούν επιμέρους θέματα όπως το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, οι αλλαγές στις 100 δόσεις, οι τιμές των γενοσήμων και η ολοκλήρωση των αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών και την ηγεσία του ΤΧΣ.

Παράλληλα, βέβαια, θέλει να βάλει στο τραπέζι και τα προαπαιτούμενα της επόμενης φάσης. Η αναπροσαρμογή του ιδιωτικού πτωχευτικού δικαίου, όπως λέγεται στην γλώσσα του μνημονίου, η αλλαγή του νόμου Κατσέλη που θα οδηγήσει σε μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών είναι κρίσιμο μεν αλλά επιμέρους θέμα στο κεφάλαιο της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που υπολογίζονται σήμερα στα 107 δισ. ευρώ.

Η νέα πρόταση της κυβέρνησης για προστασία ακίνητης περιουσίας από 150.000 έως και 180.000 ευρώ (από 200.000 που πρότεινε πριν) και το εισοδηματικό όριο των 20.000 για τον άγαμο μέχρι 30.000 ευρώ για οικογένεια με παιδιά θεωρείται ότι θα κλείσει την διαφορά με τους δανειστές και θα καταλήξει σε συμφωνία.

- Advertisement -

Μετά την χθεσινή πεντάωρη συνάντηση με την «τρόικα» ο κ. Σταθάκης μίλησε για «συνολική στρατηγική» αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων. Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει και τον τρόπο εκκαθάρισης των επιχειρηματικών δανείων, αλλά και τις διαδικασίες με τις οποίες σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα κρίνουν για το αν ένα δάνειο θα μπορεί να «πρασινίσει» μέσω αναχρηματοδότησης ή θα πρέπει να προχωρήσει σε διοικητικά μέτρα.

Επίσης, θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα συσταθεί τελικά η «Κακή Τράπεζα» του Δημοσίου (Bad Bank) και ποιος θα είναι ο ρόλος της σε σχέση με τις τέσσερις μεγάλες Τράπεζες στην εκκαθάριση δανείων.

Μένει επίσης να αποφασιστεί αν και πως θα λειτουργήσει ο θεσμός του συμβούλου εκκαθάρισης «κόκκινων» δανείων για τις τράπεζες, ο οποίος στην Ισπανία οδήγησε σε μαζικές εξώσεις.

Ασφαλιστικό

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι το ασφαλιστικό από όπου η τρόικα έχει γράψει στο τεφτέρι της εξοικονόμηση 3,5 δισ. για την διετία 2015 -2016. Κατά την χθεσινή πρώτη συνάντηση των δανειστών με τους εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας παρουσιάστηκε η ελληνική πρόταση με την δημιουργία δύο ταμείων, ενός που θα συγχωνεύσει όλα τα ταμεία κύριας και ενός δευτέρου που θα συγχωνεύει όλα τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης (το τελευταίο είναι και μνημονιακή δέσμευση).

Υπάρχει ακόμη σε ισχύ το εναλλακτικό σενάριο συγχώνευσης κύριας και επικουρικής σύνταξης, ώστε να περιοριστούν οι μειώσεις που μοιραία θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Η γενική κατεύθυνση είναι η ενοποίηση των εισφορών από εργοδότες και εργαζόμενους και ένα ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους κοντά στο 60%.

Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας του συστήματος εξετάζονται νέοι φόροι αλλά και μερίδιο από τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων του νέου ταμείου.

Νέο Φορολογικό

Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα συζητηθούν και οι νέες αλλαγές στη φορολογία. «Πυρήνας» των αλλαγών είναι οι νέες κλίμακες φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών που σχεδιάζει να φέρει το ΥΠΟΙΚ με στόχο την αναδιανομή των φορολογικών βαρών.

Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και για μια πιο σταδιακή φορολόγηση των κινητών αξιών (μετοχές, αμοιβαία), αλλά και των υπολοίπων εισοδημάτων όπως τα ενοίκια. Μαζί θα έρθει και το σχέδιο για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και το καθεστώς για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Το πακέτο θα συμπληρώνεται και με ένα νέο πλέγμα ρυθμίσεων προς κατεύθυνση της αύξησης της φορολογικής συμμόρφωσης .

Το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Ένα από τα θέματα στα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει πρόοδο και μάλιστα σύντομα θα είναι και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει μείνει στην σκιά των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση έχει μείνει στο θέμα σε μια σύσταση μιας ομάδας δράσης η οποία αξιολογεί ακίνητη περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ που θα μπορούσε να περάσει στο νέο ταμείο.

Επείγει, όμως, ένας νόμος με τον οποίο θα ορίζεται σαφώς η σύσταση και λειτουργία του ταμείου, οι αρμοδιότητες και κυρίως ποια θα είναι η επιρροή των δανειστών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Enoikonomia.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *