Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην Ιδιωτικοποίηση βρίσκονται μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικοί χώροι μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ το οποίο περιλαμβάνει 24 «δράσεις» ιδιωτικοποιήσεων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται το ακίνητο των Θερμοπυλών αλλά και το καμπινγκ των Καμμένων Βούρλων. Συγκεκριμένα, με την απόφαση του ΚΑΣ το περασμένο καλοκαίρι αποχαρακτηρίστηκε έκταση που περιλαμβάνει τις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών, δύο ξενοδοχεία που σήμερα φιλοξενούν πρόσφυγες, ένα κτίριο που στεγάζεται η διοίκηση κι ένα εκκλησάκι.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας επιδίωξη του ΤΑΙΠΕΔ είναι να παραχωρηθεί αυτή η έκταση σε επενδυτές, οι οποίοι, κάτω από “προϋποθέσεις”, θα την δομήσουν και θα την αναδιαμορφώσουν με στόχο να αναβαθμίσουν τα ξενοδοχεία, να προχωρήσουν σε κέντρο υδροθεραπείας αλλά και σε σειρά άλλων επικερδών δραστηριοτήτων.
Για ιδιωτικοποίηση μέσα στους επόμενους μήνες οδεύουν ΕΛΠΕ, κρατικά ακίνητα και μαρίνες Ρόδου και Μυκόνου, ενώ «τρέχουν» οι διαδικασίες και για την Εγνατία Οδό, το «Ελ. Βενιζέλος» και τη ΔΕΠΑ.
Στο ΦΕΚ περιλαμβάνονται 24 «δράσεις» ιδιωτικοποιήσεων, για τα εξής περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου:
- 1. Ελληνικό
- 2. 10 Οργανισμοί Λιμένος
- 3. ΕΕΣΣΤΥ (ROSCO)
- 5. Μαρίνες
- 6. Εγνατία Οδός
- 7. Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ)
- 9. Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ)
- 10. Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ)
- 11. Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ)
- 12. Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Ν. Καβάλα
- 13. Ακίνητα Αφάντου Ρόδου
- 14. Ακίνητα σε Ηλεκτρονικές Δημοπρασίες vii και viii
- 15. Ακίνητο Castello bibelli Κέρκυρας
- 16. Γηπεδική έκταση στο Δήμο Μαρκοπούλου
- 17. Ακίνητο ΞΕΝΙΑ και Ιαματική Κύθνου
- 18. Ακίνητο λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων
- 19. Ακίνητο camping Καμμένων Βούρλων
- 20. Ακίνητο Θερμοπυλών
- 21. Ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου
- 22. Ακίνητο πρώην κυριότητας ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης
- 23. Πρώην εργοστασιακοί χώροι έργου ζεύξης Ρίου- Αντιρρίου ΑΒΚ 314
- 24. Πρώην ακίνητο EOMMEX, στις οδούς Κορύζη και Θράκης, στον Ταύρο (Δήμος Ταύρου- Μοσχάτου).
Δείτε εδώ το αναθεωρημένο πρόγραμμα
[embeddoc url=”https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2019/02/adp-deke-mbrios2018.pdf” download=”all”]
Απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα είχαν σταθεί στο ΚΑΣ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Βάσω Λέβα, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Λαμίας, και η δημοτική Σύμβουλος επίσης του Δήμου Λαμίας Μαρία Αντωνίου. Στο ΚΑΣ είχαν παρευρεθεί για την προάσπιση του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών ο Παναγ. Λαφαζάνης Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε και η Δέσποινα Σπανού μέλος του Π.Σ της ΛΑ.Ε, οι οποίοι και κατήγγειλαν ως μέγα σκάνδαλο και πλήγμα στην ιστορική και πολιτιστική παράδοση της χώρας την απόφαση του ΚΑΣ, η οποία ελήφθη αιφνιδιαστικά, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια ενημέρωση και συζήτηση επί του θέματος.
Η ανακοίνωση που είχε εκδώσει για το θέμα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων:
“Το Δ.Σ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στη συνεδρίασή του της 27ης Ιουλίου 2018, συζήτησε το ζήτημα της επικείμενης οριοθέτησης αρχαιολογικών ζωνών προστασίας στον μεγάλης ιστορικής σημασίας κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών, που αναμένεται να συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η ανάγκη καθίσταται επιτακτική δεδομένων και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ακινήτου των ιαματικών πηγών εντός της υπό συζήτηση περιοχής (πρώην ιδιοκτησίας του ΕΟΤ).
Ο αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς ιστορικούς τόπους της χώρας, αφού περιλαμβάνει το πεδίο μιας από τις πιο σημαντικές μάχες της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής ιστορίας. Περικλείεται από δύο στενά, το Δυτικό, που βρίσκεται 4 χλμ. από τον Ασωπό ποταμό, στο σημείο όπου τοποθετείται και η Αρχαία Ανθήλη, και το Ανατολικό, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη των Αλπηνών. Το μεσαίο στενό ή η μεσαία πύλη, είναι η τοποθεσία όπου το 480 π.Χ. έλαβε χώρα η περίφημη μάχη των Θερμοπυλών.
Το προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο των Ιαματικών Πηγών Θερμοπυλών εμπίπτει, αρχαιολογικά στην αρχή του μεσαίου στενού (ή μεσαίας πύλης), όπου υπήρχαν θερμά λουτρά, τα οποία οι ντόπιοι ονόμαζαν Χύτρους, στην θέση όπου βρίσκονται σήμερα οι εγκαταστάσεις των λουτρών Θερμοπυλών. Οι ιαματικές πηγές ήταν αφιερωμένες στον Ηρακλή και μάλιστα στην περιοχή υπήρχαν ιερό και βωμός αφιερωμένα στον ήρωα. Σε αυτή τη θέση εκτιμάται ότι έλαβε χώρα η τελική μάχη της τρίτης ημέρας των εχθροπραξιών, κατά την οποία έπεσε ο Λεωνίδας. Στην ίδια περιοχή υποστηρίζεται ότι βρίσκονται οι ομαδικοί τάφοι των Περσών.
Είναι πρόδηλο πως η ιστορική σπουδαιότητα του χώρου, καθώς και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερου κάλλους φυσικό τοπίο, συμπεριλαμβανομένων των ιαματικών πηγών, τον καθιστούν ένα μοναδικό πεδίο που χρήζει αυξημένης μέριμνας και προστασίας, στο σύνολό του. Δεδομένου δε ότι το ιστορικό και φυσικό τοπίο –μόνο από τα γνωστά πεδία ιστορικών μαχών- δεν έχει καταστραφεί από τη δόμηση, η απόλυτη προστασία του αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να διατηρηθεί το φυσικό τοπίο αναλλοίωτο από νέες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, όπως. άλλωστε προβλέπουν και οι σχετικές διεθνείς συμβάσεις (Σύμβαση της Φλωρεντίας, Μνημόνιο της Βιέννης). Πρέπει να σημειωθεί ότι, από τα πεδία μαχών των περσικών πολέμων, που υπήρξαν τόσο καθοριστικοί για την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού, οι Θερμοπύλες είναι το μόνο αναλλοίωτο χωρίς μεγάλης κλίμακας ανθρώπινες επεμβάσεις, γεγονός που καθιστά την προστασία του ύψιστο καθήκον των ελληνικών αρχών.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την πεποίθηση πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες αντιλαμβάνονται το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί και θα φυλάξουν τις Θερμοπύλες και το ιστορικό τους τοπίο ενεργώντας τα δέοντα.
Για τους παραπάνω λόγους, ζητά την εφαρμογή της αρχαιολογικής νομοθεσίας με τη θέσπιση ζωνών απολύτου προστασίας, καθώς και την ανάληψη κάθε πρωτοβουλίας που θα αναδείξει το ιστορικό γεγονός και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα ως ένα σύνολο σύμφωνα με τον χαρακτήρα των Θερμοπυλών ως προστατευόμενου ιστορικού τόπου”.
Το θέμα της εκποίησης του αρχαιολογικού χώρου και των ιαματικών πηγών των Θερμοπυλών πήγε και… Βουλή!
Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την εκποίηση του αρχαιολογικού χώρου και των ιαματικών πηγών των Θερμοπυλών, είχαν καταθέσει τον περασμένο Ιούλιο στην βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Γιάννης Γκιόκας.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
«Ένα έγκλημα μεθοδεύεται το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με τη δημοτική και περιφερειακή διοίκηση Λαμίας και Στερεάς Ελλάδας αντίστοιχα και αφορά την πώληση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, του αρχαιολογικού χώρου και των ιαματικών πηγών της περιοχής Θερμοπυλών – Καλλιδρόμου.
Συγκεκριμένα, το παραπάνω ακίνητο μεταβιβάστηκε το 2013 στην εταιρεία ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ και σήμερα, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, προωθείται η πώλησή του, στο πλαίσιο συνολικότερης επένδυσης που αφορά τη λουτρόπολη Καμμένων Βούρλων, την ιαματική πηγή Κονιαβίτη και την ιαματική πηγή Θερμοπυλών.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση της ιαματικής πηγής Θερμοπυλών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επένδυση και να αλλάξουν οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, μεθοδεύεται ο κατακερματισμός του αρχαιολογικού χώρου του κειμένου ακινήτου και η δόμησή του σε τμήματα που κανονικά χρήζουν απολύτου προστασίας, με δεδομένο ότι αποτελεί τον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της ιστορικής μάχης των Θερμοπυλών.
Είναι χαρακτηριστικές, άλλωστε, οι συναντήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με την παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Λαμιέων, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων και του ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ.
Η παραπάνω εξέλιξη αποδεικνύει το πώς εννοεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνολικά την “ανάπτυξη” και την “αξιοποίηση” της δημόσιας περιουσίας: Παράδοση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων και ιαματικών πηγών, σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αφού πρώτα, διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις συνειδητά τα απαξίωσαν και τα στέρησαν από τον ελληνικό λαό.
Στον τομέα του ιαματικού τουρισμού, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του ελληνικού λαού, δεδομένης της θεραπευτικής ιδιότητας των ιαματικών πηγών, καραδοκούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Είναι ενδεικτική η σχετική Ημερίδα που οργανώθηκε πρόσφατα από το Enterprise Greece και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ και της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα και σχετίζεται και με τη συγκεκριμένη επένδυση στη Φθιώτιδα.
Όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα να θυσιαστεί το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής, στο βωμό των κερδών των διαφόρων επενδυτών. Για αυτόν το λόγο άλλωστε, από το 2013, που ξεκίνησε η συγκεκριμένη διαδικασία, υπήρξαν αντιδράσεις κατοίκων και μαζικών φορέων, με τη συμμετοχή τότε και εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα πρωτοστατούν στην πραγματοποίηση της εκποίησης.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
– Τι μέτρα θα πάρουν, προκειμένου να μην εκποιηθεί και να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει αδόμητος στο σύνολό του ο αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών και να μην προχωρήσει ο κατακερματισμός της προστασίας του.
– Τι μέτρα θα πάρουν, προκειμένου να μην προχωρήσει η εκποίηση των ιαματικών πηγών της περιοχής και να αξιοποιηθούν από το Δημόσιο, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος».