Παιδιά που γεννιούνται με παραμορφώσεις στα αυτιά, μπορούν τώρα να αποκτήσουν ένα προσθετικό αυτί, χάρις στην τεχνολογική καινοτομία που ανέπτυξαν ερευνητές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.
Οι επιστήμονες δημιουργούν τρισδιάστατα τυπωμένα αυτιά που μοιάζουν εντελώς με τα κανονικά αυτιά. Ένα από αυτά είναι για την δίχρονη Μάια, που γεννήθηκε με μόνο ένα αυτί, εξαιτίας μιας γενετικής ανωμαλίας, που ονομάζεται μικρωτία.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πολύ πιο οικονομική από μια κοινή προσθετική επέμβαση. Τα τρισδιάστατα τυπωμένα αυτιά θα είναι διαθέσιμα στα επόμενα δύο χρόνια και αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τη ζωή των ανθρώπων που θα τα χρησιμοποιήσουν, όπως είναι για παράδειγμα η Μάια Μάλιγκαν.
«Κανένας στο παρελθόν δεν έχει φορέσει τρισδιάστατα τυπωμένα αυτιά. Το να τυπώσουμε τρισδιάστατα ένα προσθετικό αυτί, θα κοστίσει στον κόσμο λιγότερο από ένα ζευγάρι γυαλιά» επισήμανε στο Euronews η Μία Γούντραφ, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.
Το πρότζεκτ εκτυλίσσεται σε δύο φάσεις. Το πρώτο βήμα έχει να κάνει με μια βραχύχρονη αισθητική λύση. Ένα τρισδιάστατο προσθετικό αυτί που είναι φτιαγμένο από ιατρική σιλικόνη προστίθεται μαγνητικά ή με χειρουργική κόλλα. Για πιο μακροχρόνιες λύσεις, οι ερευνητές θέλουν να δημιουργούν αυτιά από κύτταρα που έχουν πάρει από τον ασθενή
Το νέο αυτό όργανο θα αναπτυχθεί σε ένα βιοαντιδραστήρα και μετά θα εμφυτεύεται στον ασθενή με την αναγκαία ακουστική τεχνολογία. Στο τέλος, θα εξελίσσεται σε ένα ζωντανό ακουστικό σχήμα.