Tρίκαλα: 16χρονη μπήκε στο νοσοκομείο για ίωση και «έφυγε» σε 7 ημέρες

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
6 Min Read

Τραγικό ιατρικό λάθος στοίχισε τη ζωή σε μαθήτρια τον Φεβρουάριο του 2019 – Οι γιατροί δεν κατάλαβαν εγκαίρως ότι η καρδιά της είχε μαζέψει υγρό – Οι γονείς της και ο αδελφός της ζητούν με αγωγή 800.000 ευρώ. To ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, φέρνει σήμερα τα στοιχεία στη δημοσιότητα

Η 16χρονη Ευαγγελία Καπάκου, μαθήτρια της Β’ Λυκείου, μπήκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης και μετά από επτά ημέρες οι γιατροί ανακοίνωσαν στους γονείς της, έτσι απλά, ότι κόπηκε το νήμα της ζωής του παιδιού τους, καθώς η καρδιά της είχε μαζέψει υγρό, κάτι που δεν έγινε αντιληπτό από τους θεράποντες γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Τα όνειρα της 16χρονης όπως και της οικογένειάς της να προετοιμαστεί σε φροντιστήριο προκειμένου να δώσει την επόμενη χρονιά πανελλαδικές εξετάσεις, αφού μάλιστα ήταν άριστη μαθήτρια, έσβησαν μια για πάντα τον Φεβρουάριο του 2019. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι μια ίωση, όπως την παρουσίαζαν οι γιατροί, θα είχε μοιραίο τέλος για την άτυχη μαθήτρια. Ούτε η ίδια μπορούσε να φανταστεί ποιο θα ήταν το τέλος αυτής της ιστορίας όταν τις πρώτες μέρες της νοσηλείας της, που οι δυνάμεις της την κρατούσαν ακόμη, έβγαζε selfies. Ομως με το πέρασμα των ημερών ούτε καν όρθια μπορούσε να σταθεί.Οι γονείς και ο αδελφός της άτυχης 16χρονης μέσω του δικηγόρου τους Αρη Καραμπασιάδη κατέθεσαν αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Τρικάλων, διεκδικώντας αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης το ποσό των 800.000 ευρώ από το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων. Στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό αποδίδονται από την οικογένεια ολιγωρία, αμέλεια και παραλείψεις, που οδήγησαν την Ευαγγελία στον θάνατο.

Στην αγωγή καταγράφεται μέρα με τη μέρα η πορεία της υγείας της άτυχης μαθήτριας μέχρι την τραγική κατάληξη.

Την 20ή Φεβρουαρίου 2019 η Ευαγγελία δεν πήγε στο σχολείο, καθώς είχε υψηλό πυρετό (39,5 βαθμούς) και ένιωθε εξαντλημένη. Παρά τα αντιπυρετικά, ο πυρετός δεν έπεφτε και η μητέρα της την πήγε στο νοσοκομείο. Εκεί, μετά από δύο ώρες αναμονής, την εξέτασε παθολόγος και ενημέρωσε τη μητέρα ότι το παιδί θα νοσηλευτεί, καθώς έχει υψηλό πυρετό, «οφειλόμενο μάλλον σε κάποιο κρύωμα». Υπεβλήθη σε εξέταση αίματος, η οποία έδειξε ότι τα λευκά αιμοσφαίρια ήταν κάτω του φυσιολογικού (2,91/μL), και της χορηγήθηκαν ορός και αντιπυρετικά φάρμακα.

Την επόμενη μέρα αρχικά έπεσε ο πυρετός και διακόπηκε η χορήγηση ορού και αντιπυρετικών φαρμάκων, αλλά αμέσως μετά ο πυρετός άρχισε να ανεβαίνει εκ νέου, ενώ ξεκίνησαν πόνοι στον θώρακα και παρουσιάστηκε γενική κατατονία. Παρ’ όλα αυτά οι ιατροί ήταν καθησυχαστικοί και έκαναν λόγο για απλή ίωση.

φα
Η 16χρονη ανέβαζε φωτογραφίες της στα social media μέσα από το νοσοκομείο, όπου φαίνεται ότι έχει αρχίσει να πρήζεται στο πρόσωπο. Σύμφωνα με την αγωγή κατά του νοσοκομείου, οι γιατροί διαβεβαίωναν ότι το πρήξιμο είναι «αναμενόμενο και φυσιολογικό

«Μην ανησυχείτε, είναι από την ίωση»

Την τρίτη ημέρα (22.2.2019) ο πυρετός ξεπερνά τους 39 βαθμούς, παρουσιάζονται πόνοι και στο κεφάλι, ενώ άρχισε να πρήζεται, ειδικά στο πρόσωπο. Οι γιατροί και πάλι ήταν καθησυχαστικοί: «Μην ανησυχείτε, είναι από την ίωση, δεν είναι κάτι, είναι απόλυτα φυσιολογικό». Παρά τις διαβεβαιώσεις, το πρήξιμο γινόταν όλο και πιο έντονο, σε σημείο που να έχουν αλλοιωθεί τα χαρακτηριστικά του προσώπου της. Και πάλι οι γιατροί διαβεβαιώνουν ότι το πρήξιμο είναι «αναμενόμενο και φυσιολογικό» και της χορήγησαν αλοιφή (Fenistil), αλλά το πρήξιμο συνεχιζόταν.

Το βράδυ άρχισε να εμφανίζει έντονη δύσπνοια και της χορηγήθηκε οξυγόνο, ωστόσο συνεχίστηκε η πτώση των λευκών αιμοσφαιρίων. Το επόμενο πρωί η Ευαγγελία ξύπνησε με έντονους πόνους στον θώρακα και το στέρνο, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε καμία ερμηνεία από την πλευρά των γιατρών. Οταν η μητέρα της διαμαρτυρήθηκε, έλαβε την απάντηση: «Κυριακή είναι κυρία μου. Αύριο θα το δούμε».

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα (25.2.2019), από την αδυναμία δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι, ενώ της είχε διακοπεί η ούρηση. Ωστόσο, 5 ημέρες νοσηλεία, δεν είχε γίνει καρδιογράφημα, υπέρηχος καρδιάς, ούτε κάποια ειδική εξέταση για διακρίβωση της ίωσης, σημειώνεται στην αγωγή. Ολο το βράδυ της 6ης ημέρας (26.2.2019) η Ευαγγελία σφάδαζε από τους πόνους και δεν μπορούσε ούτε να αναπνεύσει. Η μητέρα ζήτησε βοήθεια και τη μετέφεραν με καροτσάκι από την Παθολογική στην Καρδιολογική Κλινική. Οπως λέει η μητέρα της, ήταν σοκαριστική η αντίδραση του καρδιολόγου όταν είδε την κόρη της και τότε «ήρθα για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την ιδέα του θανάτου».

Ο διάλογος καρδιολόγου και μητέρας δεν άφησε σχεδόν κανένα περιθώριο παρερμηνείας:

Καρδιολόγος: «Είναι πολύ αργά…».
Μητέρα«Τι εννοείτε, γιατρέ;».
Καρδιολόγος: «Το παιδί, μου ήρθε πολύ αργά».
Μητέρα«Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό;».
Καρδιολόγος: «Τα πάντα, τα χειρότερα και τα καλύτερα».

Αμέσως διασωληνώθηκε και μπήκε σε μηχανήματα υποστήριξης. Ο καρδιολόγος ενημέρωσε τους γονείς ότι έχει μαζευτεί υγρό στην καρδιά και ότι θα προσπαθήσει να το αφαιρέσει, χωρίς όμως να μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία και την ανάρρωση. Στη συνέχεια το παιδί υποβλήθηκε σε επέμβαση και τοποθετήθηκε σωληνάκι για την αφαίρεση του υγρού από την καρδιά, χωρίς όμως να καταφέρουν να αφαιρεθεί όλο. Τα ξημερώματα της επόμενης μέρας (27.2.2019) η Ευαγγελία άφησε την τελευταία της πνοή.

Σύμφωνα με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, ως αιτία θανάτου αναφέρεται «καρδιοαναπνευστική ανακοπή – καρδιογενής καταπληξία – κεραυνοβόλος μυοκαρδίτιδα». Στην αγωγή αποδίδεται παράνομη και αμελής συμπεριφορά των θεραπόντων ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, λανθασμένη διάγνωση, παράλειψη διενέργειας αναγκαίων ιατρικών εξετάσεων και ειδικά καρδιολογικών και αιματολογικών κ.λπ.

πηγή: protothema.gr

TAGGED:
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *