Τρεις Ρώσοι δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Δημήτρης Λάιος
By Δημήτρης Λάιος Add a Comment
5 Min Read

Τρεις Ρώσοι δημοσιογράφοι, ο Ορχάν Τζεμάλ 51 ετών, ο Αλεξάντρ Ραστοργκούγιεφ 47 ετών και ο Κιρίλ Ράντσενκο 33 ετών δολοφονήθηκαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

-Advertisement-

Ο Ορχάν Τζεμάλ είναι Ρώσος δημοσιογράφος, ο οποίος έχει εργασθεί ως πολεμικός ανταποκριτής σε διάφορα σημεία του κόσμου. Ο Αλεξάντρ Ραστοργούεγιεφ σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ. Μεταξύ των ντοκιμαντέρ που έχει κάνει είναι η ταινία «Σροκ» την οποία γύρισε μαζί με τον Αλεξέι Ποβοβάροφ και έχει ως θέμα τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ρωσία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, οι τρεις δημοσιογράφοι γύριζαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ντοκιμαντέρ για τη δραστηριότητα της «Ιδιωτικής Στρατιωτικής Εταιρείας Βάγκνερ», η οποία έστελνε μισθοφόρους στην Συρία.

Στις αρχές Ιουνίου η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, επικαλούμενη δημοσιεύμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, είχε γράψει ότι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είχε φθάσει ομάδα ενόπλων από την Ρωσία ως «προσωπικό ασφαλείας» του προέδρου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Φόστεν Αρκάντζά Τουαντέρα, αλλά και για να εκπαιδεύσουν ντόπιους στρατιωτικούς.

Η εφημερίδα είχε γράψει τότε ότι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είχαν φθάσει πέντε Ρώσοι στρατιωτικοί και 170 πολιτικοί ισντρούκτορες και πως τυπικά εργάζονταν σε δύο ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες την Sewa Security Services και την Lobaye Ltd.

Ωστόσο, όπως είχαν δηλώσει στην εφημερίδα εμπειρογνώμονες επρόκειτο για ρώσους μισθοφόρους από τη λεγόμενη «Ιδιωτικής Στρατιωτικής Εταιρείας Βάγκνερ» η οποία υποτίθεται ότι έχει σχέσεις με τον Ρώσο επιχειρηματία Γιεβγκένι Πριγκόζιν, τον οποίο χαρακτηρίζουν φίλο του προέδρου Πούτιν.

«Κάναμε μαζί ταινία για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Προχθές το βράδυ επικοινωνήσαμε μαζί τους για τελευταία φορά» δήλωσε στην ρωσική υπηρεσία του BBC ο Αντρεί Κονιάχιν, ο διευθυντής της «Κεντρικής Διεύθυνσης Ερευνών», που χρηματοδοτεί ο Ρώσος πρώην μεγιστάνας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και πολέμιος του προέδρου Πούτιν, ο οποίος ζει στην Ελβετία.

Τον θάνατο του Τζεμάλ επιβεβαίωσε στο BBC ο φίλος του, Μαξίμ Σεφτσένκο, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «ήταν ένας άνθρωπός που δεν ήξερε τι θα πει φόβος». Το θάνατο του Ορχάν Τζεμάλ επιβεβαίωσε και ο διευθυντής του δημοφιλούς ρωσικού ραδιοφωνικού σταθμού Echo Moskvi ( Ηχώ της Μόσχας) Αλεξέι Βνεδίκτοφ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πηγή στο αντιπολιτευόμενο ρωσικό κανάλι Dozd, τους τρεις δημοσιογράφους σταμάτησαν σε σημείο ελέγχου ενώ πήγαιναν από την πρωτεύουσα Μπανγκουί σε άλλη πόλη. Τι ακριβώς συνέβη είναι άγνωστο δήλωσε η ίδια πηγή , προσθέτοντας ότι τα πτώματα αναγνωρίσθηκαν.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι Ρώσοι διπλωμάτες αναχώρησαν με προορισμό τον τόπο στο οποίο εντοπίσθηκαν τα πτώματα των τριών δημοσιογράφων για αναγνώριση.

Νωρίτερα το Γαλλικό πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας, σε νομικούς και θρησκευτικούς κύκλους είχε μεταδώσει ότι τρία άτομα, πιθανόν Ρώσοι , που ήσαν διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, δολοφονήθηκαν από αγνώστου ταυτότητας ένοπλους αντάρτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατίας τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι σοροί των δολοφονηθέντων εντοπίσθηκαν σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από την πόλη Σίμπιου, πρωτεύουσα της επαρχίας Κέμο που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε ότι οι τρεις δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν χθες στις 22:00 το βράδυ, τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), σε ενέδρα που τους έστησαν ένοπλοι. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι τα θύματα είναι δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός.

Εν συνεχεία μεταδόθηκε από το πρακτορείο TASS, ότι δύο από τους τρεις δολοφονηθέντες τσαν συνεργάτες της εφημερίδας Izvestia, και δήλωση της ρωσικής πρεσβείας, η οποία ανέφερε «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι Ρώσοι, επειδή τα προσωπικά τους έγγραφα δεν εντοπίσθηκαν προς το παρόν , παρά μόνο οι δημοσιογραφικές τους ταυτότητες. Δύο εξ αυτών είναι συνεργάτες της Izvestia” αναφέρει η δήλωση της ρωσικής πρεσβείας.

Αργότερα η Izvestia διέψευσε ότι είχε συνεργάτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Μια αστυνομική πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι τοπικές αρχές εντόπισαν μια ρωσική δημοσιογραφική ταυτότητα ενός εκ των θυμάτων και αεροπορικά εισιτήρια από την Μόσχα για την Καζαμπλάνκα και από την Καζαμπλάνκα στο Μπανγκουί.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *