Τράπεζες: Οι 12 προμήθειες που περνούν από «κόσκινο»

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
6 Min Read

Πιέσεις στις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες που χρεώνουν σε καθημερινές συναλλαγές, όπως είναι για παράδειγμα οι μεταφορές χρημάτων από μία τράπεζα σε άλλη, οι αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας ή οι πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κινητής τηλεφωνίας, ασκεί η κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι οι υψηλές προμήθειες των τραπεζών επιβαρύνουν σημαντικά την ελληνική κοινωνία και στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει με τους τραπεζίτες, απέστειλε λίστα με προμήθειες οι οποίες θα πρέπει να επαναξιολογηθούν από την κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Το ζήτημα έχει μπει στο τραπέζι, μαζί με το αίτημα της κυβέρνησης για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών έναντι της αύξησης των επιτοκίων, την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού αλλά και την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων. Οι δύο πλευρές θα έχουν και πάλι συνάντηση σε δύο εβδομάδες. 

Συγκεκριμένα, οι τραπεζικές προμήθειες που μπαίνουν στο μικροσκόπιο είναι οι εξής:

1. Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.

- Advertisement -

2. Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).

3. Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.

4. Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

5. Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.

6. Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.

7. Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).

8. Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.

9. Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.

10. Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.

11. Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).

12. Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η κυβέρνηση παρουσίασε τη λίστα αυτή στις τράπεζες, ζητώντας να αξιολογηθεί από κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Πραγματικά, σε καθημερινές συναλλαγές, όπως είναι τα εμβάσματα, η ελληνική τραπεζική αγορά είναι ακριβή, καθώς η διαδικασία επιβαρύνεται με χρέωση που καθιστά τη μεταφορά χρημάτων για μικροποσά μια ασύμφορη διαδικασία.

Το κόστος για μεταφορές ποσών από λογαριασμό σε λογαριασμό όταν παρεμβαίνει πάνω από μια τράπεζα, δηλαδή από την τράπεζα Α στην τράπεζα Β, χρεώνεται με 1,5 ευρώ και φθάνει έως και 5 ευρώ ακόμη και για μικρά ποσά, ενώ αν πρόκειται για τράπεζα του εξωτερικού, η χρέωση ξεκινάει από 12 ή 15 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσό, όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η διατραπεζική μεταφορά χρημάτων είναι σχεδόν μηδενική.

Επιπλέον από τον μακρύ κατάλογο των χρεώσεων που δημοσιεύουν στις ιστοσελίδες τους οι τράπεζες, γίνεται σαφές ότι η πληρωμή λογαριασμών, όπως σε επιχειρήσεις ενέργειας, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κ.ά. ποικίλλει από τράπεζα σε τράπεζα και κυμαίνεται από 0,5 έως 2 ευρώ ανάλογα με το τιμολόγιο και τη συμφωνία που έχει κάνει η τράπεζα με την κάθε εταιρεία, με συνέπεια η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων να αθροίζει ένα υπολογίσιμο ποσό, ανάλογα με τον αριθμό των συναλλαγών που κάνει ο καθένας μέσω του H/Y ή του κινητού του.

Μητσοτάκης: Οι τράπεζες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί

Νωρίτερα, στο θέμα των τραπεζών και την ανάγκη στήριξης των δανειοληπτών στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι τράπεζες «πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, πρέπει να στηρίξουν δηλαδή τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς έχουν υψηλή κερδοφορία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων».

Όπως είπε, μια τέτοια κίνηση θα ήταν προς όφελος και των ίδιων των τραπεζών, πέρα από την επιβεβλημένη στήριξη που πρέπει να πρσφέρουν στα νοικοκυριά που δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης για τα στεγαστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πρέπει να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού και αντίστοχια να ανέβουν τα επιτόκια των καταθέσεων.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία. «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια θετική λύση για τους δανειολήπτες και τους καταθέτες, αλλά και τις ίδιες τράπεζες που έχουν στηριχθεί πολύ», είπε.

Παίρνοντας τον λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής: «Πρόεδρε η χώρα μετά από τις τρεις αλλεπάλληλες κρίσεις, την οικονομική, την περίοδο της πανδημίας και την κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το τεράστιο πρόβλημα στην ενέργεια, πραγματικά είναι σε δύσκολη κατάσταση. Καλά είναι τα θετικά νέα αλλά όλοι ξέρουμε και ανησυχούμε για το χειμώνα που έρχεται, για την περίοδο που έρχεται και ο πρώτος είναι ο χειμώνας. Και βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα πέφτει στα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Εκεί πρέπει να δοθεί όλη η προσπάθεια νομίζω να στηριχθούν αυτά τα κομμάτια της κοινωνίας που κυρίως είναι συμπολίτες μας αλλά και όπως είπατε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη στήριξης, και νομίζω θα είναι σημαντικός ο ρόλος που θα κληθούν να παίξουν οι τράπεζες, έστω και πιεζόμενες αν μου επιτρέπετε να το πω, ελπίζω ότι θα το κάνουν. Η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα προβλήματα που ανακύπτουν και η στήριξη στην κοινωνία νομίζω ότι τελικά θα είναι σε όφελος και της οικονομίας σε βάθος χρόνου. Φυσικά το ενδιαφέρον όλων είναι το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας μας».

Πηγή: moneyreview.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *