Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί: Δεύτερη γεώτρηση ξεκινά ο «Πορθητής»– Στέλνουν και το Γιαβούζ

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

«Η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα 3.000 μέτρα, στόχος μας είναι να φτάσει στα 5.500», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ – Reuters: Οι Ευρωπαίοι διαπιστώνουν ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ και προειδοποιούν με κυρώσεις

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει συστάσεις προς την Τουρκία για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, όχι απλά επιβεβαιώνει ότι ο «Πορθητής» έχει κάνει γεώτρηση, αλλά ότι ήδη προχωρά και σε δεύτερη!

-Advertisement-

Ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι την Πέμπτη θα ξεκινήσει την κάθοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε, ότι ο «Πορθητής» έχει κάνει ήδη μία γεώτρηση και προχωρά στη δεύτερη στο τεμάχιο Φινίκε-1».

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανέφερε επίσης ότι την Πέμπτη θα ξεκινήσει την κάθοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο όπως είπε θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή που η «ΤΔΒΚ» εξουσιοδότησε την ΤΡΑΟ, σύμφωνα με την εφημερίδα  «Πολίτη» της Κύπρου.

«Το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου. Αυτή τη στιγμή η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα τρεις χιλιάδες. Στόχος μας είναι να φτάσει στα 5-5.500 μέτρα μέσα σε 100-120 ημέρες. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στο στόχο μας. Άλλωστε το έχουμε πει από την αρχή. Δεν υπάρχει εγγύηση για το τι θα βρούμε. Αν δεν κάνουμε γεώτρηση δεν είναι δυνατόν να το ξέρουμε. Φυσικά και έχουμε ελπίδες. Στην ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν το λένε», είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Reuters: Προειδοποίηση στην Άγκυρα από τους Ευρωπαίους

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, μόνο μια προειδοποίηση προς την Άγκυρα θα προβλέπει η ανακοίνωση του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ «Ελλάδα και Κύπρος λένε ότι θα μπορούσαν να ζητήσουν κυρώσεις από την ΕΕ προς την Τουρκία αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να κινείται για την ώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Η διατύπωση που χρησιμοποιείται στο προσχέδιο της απόφασης είναι ότι “η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση” ενώ η Άγκυρα θα καλείται να σταματήσει τις “παράνομες” γεωτρήσεις».

Το Reuters προσθέτει, επίσης, ότι «η Κύπρος απειλεί με άσκηση βέτο σε κάθε συμφωνία για μελλοντική διεύρυνση εκτός αν η ΕΕ σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις τουρκικές γεωτρήσεις».

Διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters αναφέρουν΄οτι «η Κύπρος αναζητά μια πιο ξεκάθαρη απειλή ότι αν η Άγκυρα δεν δεχθεί να αλλάξει τακτική, η ΕΕ θα μπορούσε να διακόψει τις συνομιλίες για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, στο δικαίωμα των Τούρκων πολιτών να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς προηγούμενη θεώρηση βίζα αλλά και περικοπή χρηματοδότησης προς την Τουρκία».

=Advertisement=

Bloomberg: Πάγωμα της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

-Advertisement-

Πληροφορίες του Bloomberg ανέφεραν τη Δευτερα ότι η πρώτη επίσημη κοινή ανακοίνωση που θα εκδοθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα επιβεβαιώνει το κλείσιμο της πόρτας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία. «Δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας», αναγράφει. Επισημοποιείται δηλαδή το «πάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν μπει στον πάγο εδώ και αρκετό καιρό και, μάλιστα, και από τις δύο πλευρές. Παρόλα αυτά, δεν μειώνεται η βαρύτητά μιας επίσημης τέτοιας παραδοχής, η οποία- έστω και προσχηματικά- σχετίζεται με αυτό που ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτηρίστηκε «θαλάσσια εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ». «Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ», απαντάει με ανακοίνωση του το τουρκικού ΥΠΕΞ.

Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται είναι αν θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Πρακτικά μέτρα αποτροπής κατά της Άγκυρας που θα πονέσουν την ήδη λαβωμένη οικονομία της.

Η Βρετανία, πάντως, δεν μοιάζει διατεθειμένη για κάτι τέτοιο. Παρασκηνιακά συναινεί με μία φραστική κλιμάκωση, προωθώντας, όμως, την άποψη να μην παρθούν «κανενός είδους κυρώσεις». Και αυτό παρά την εισβολή στην ΑΟΖ κράτους-μέλους της ΕΕ! Την άποψη αυτή υιοθετεί η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. Αξίζει να δούμε τί στάση θα κρατήσει το Βερολίνο και το Παρίσι. Να θυμίσουμε ότι η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας απαιτεί ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να φανεί αν θα καρποφορήσουν ή θα ναυαγήσουν όλες οι διπλωματικές προσπάθειες και οι παρασκηνιακές πιέσεις εκ μέρους της Λευκωσίας και της Αθήνας. Να δοκιμαστεί, δηλαδή, το «δόγμα του κατευνασμού», το οποίο τηρείται τόσο από την Κύπρο, όσο και από την Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από το Λουξεμβούργο ότι «έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής». Γνωρίζει και ο ίδιος ότι έχουμε φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή. Στο σημείο όπου μία θεωρητική καταδίκη δεν αρκεί. Να θυμίσουμε ότι από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση. Το αυτί του Ταγίπ Ερτογάν, όμως, δεν ίδρωσε.

Παρασκηνιακά διεξάγεται μια σκληρή μάχη προκειμένου να υπερβούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την θεωρία και να περάσουν στην πράξη: διασύνδεση των κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας με το ζήτημα των παραβιάσεων της Κυπριακής ΑΟΖ και νομικές συνέπειες στις εταιρειες και στα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις. Βασικό επιχείρημα της ελληνικης πλευράς είναι ότι το ζήτημα αυτό υπερβαίνει την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς έχει να κάνει με τη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ.

Η Τουρκία, όμως, επισης εργάζεται πυρετωδως από το παρασκήνιο. Παίζει το χαρτί του κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ. Παρεμβαίνει δηλαδή προς κράτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που έχουν και καθεστώς μέλους της ΕΕ και ούτε λίγο ούτε πολύ απειλεί ότι σε περίπτωση που συμφωνήσουν με μέτρα θα υπάρξουν αντίποινα.

protothema
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *