Μια ακόμα ευκαιρία της Ελλάδας να διεθνοποιήσει την επιθετικότητα και τις απειλές της Τουρκίας είναι η Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να προσέρχεται αποφασισμένος να «καρφώσει» τον αναθεωρητισμό του ΝΑΤΟ στους Συμμάχους – Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με πιθανό τετ α τετ Παναγιωτοπούλου – Ακάρ
Με τεκμήρια που καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας συνεχίζεται η διεθνοποίηση του αναθεωρητισμού της Τουρκίας, ο οποίος θα μπει εμφατικά στο «κάδρο» των σημερινών επαφών του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Τα εν λόγω τετ α τετ λαμβάνουν χώρα στη σκιά της νέας παράνομης συμφωνίας της Άγκυρας με την απερχόμενη κυβέρνηση της Λιβύης, την οποία έχουν ήδη καταδικάσει και οι τρεις χώρες, διαμηνύοντας ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη και ενώ η προσπάθεια ενεργοποίησης του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία έχει επιβαρύνει το κλίμα εντός της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ για την Τουρκία.
Ο Παναγιωτόπουλος εκθέτει την τουρκική επιθετικότητα σε ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – Γαλλία – Γερμανία
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στις συναντήσεις του με τους Λόιντ Όστιν, Σεμπάστιαν Λεκορνύ και Κριστίν Λάμπρεχτ, θα συνοδεύσει την ενημέρωσή τους για την έμπρακτη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας και τις απειλητικές της διαθέσεις με έναν φάκελο γεμάτο αποδεικτικά στοιχεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται από καταγραφές ραντάρ για τις διαρκείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών άνωθεν των ελληνικών νησιών αμφισβητώντας την κυριαρχία τους, μέχρι τους περίφημους χάρτες της λεγόμενης Γαλάζιας Πατρίδας που επιχειρούν να γκριζάρουν σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο ακόμα και την Κρήτη. Η Τουρκία άλλωστε εγκαλείται ήδη από την Κομισιόν για την επιθετική της στάση απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, με ρητές αναφορές στην έκθεση της για τη διεύρυνση της Ε.Ε, καλώντας την σε ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Ήδη ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε στη χθεσινή του κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τη σημασία της συνοχής και της ενότητας της Συμμαχίας ειδικά στη Νοτιοανατολική πτέρυγα, αναδεικνύοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή και καταγγέλλοντας τις διαρκείς ρητορικές ακρότητες που τινάζουν στον αέρα κάθε προσπάθεια διαλόγου από την Αθήνα.
Τετ α τετ (;) Παναγιωτοπούλου – Ακάρ
Το ενδιαφέρον φυσικά στρέφεται στο ενδεχόμενο τετ α τετ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, που αν πραγματοποιηθεί ίσως σπάσει έστω και λίγο τον πάγο στον οποίο βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ταγίπ Ερντογάν και την καθημερινή σχεδόν απειλή «θα έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα». Οι πληροφορίες θέλουν την τουρκική αντιπροσωπεία να εξέφρασε πρόθεση για μια σύντομη επαφή των δύο ανδρών στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου, αλλά μέχρι χθες το βράδυ το τοπίο δεν είχε ξεκαθαρίσει. Δεν αποκλείεται πάντως να επαναληφθεί ένας σύντομος διάλογος σαν αυτόν που είχε καταγράψει ο τηλεοπτικός φακός τον περασμένο Ιούνιο μετά την παραδοσιακή οικογενειακή φωτογραφία.
Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι προετοιμασμένος και το μήνυμα που θα εκπέμψει θα είναι η πάγια θέση της Αθήνας «στοπ στις απειλές και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας που συνιστούν κόκκινη γραμμή, ναι στο διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Κυβερνητικές πηγές άλλωστε σημείωναν πως δεν μπορεί να γίνεται μονίμως ένα βήμα μπρος και δύο πίσω, ενώ ο Πρωθυπουργός πάντως ξεκάθαρα το μήνυμα από την Έδεσσα ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή και δεν απειλείται. Παράλληλα, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ επαναβεβαιώθηκε η ψυχραιμία, η αποφασιστικότητα και η ετοιμότητα της χώρας μας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε τουρκική πρόκληση σε όλα τα επίπεδα.
Προσπάθεια Καλιν να «ξεπλύνει» το νομικό τερατούργημα με τη Λιβύη
Ο προκλητικός κατήφορος της Άγκυρας πάντως δεν έχει τέλος. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, έριξε εκ νέου χθες λάδι στη φωτιά υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα λόγου στο νέο παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη, φτάνοντας στο σημείο να συγκρίνει τα νομικά τερατουργήματα της χώρας του με την καθ’ όλα νόμιμη και απολύτως συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Αθήνα και Κάιρο πάντως βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό για κοινή αντίδραση στο σενάριο απόπειρας παραβίασης ή αμφισβήτησης της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, όπως ενημέρωσε σχετικά και ο Νίκος Δένδιας το ΚΥΣΕΑ μετά τη συνάντησή του με τον Σάμεχ Σούκρι.
Μενέντεζ στην Τουρκία: Σταμάτα την επιθετικότητα αλλιώς F-16 γιοκ
Ως προς το ζήτημα τώρα της αφαίρεσης της τροπολογίας του Μπομπ Μενέντεζ για την υπό όρους αναβάθμιση ή πώληση F-16 στην Τουρκία από τον υπό διαμόρφωση αμυντικό προϋπολογισμό της αμερικανικής Γερουσίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα μόνο στάδιο μιας μακράς διαδικασίας την κατάληξη της οποίας δεν πρέπει να προεξοφλεί κανείς. Δεδομένου ότι η αντίστοιχη τροπολογία του Κρις Πάπας έχει ενταχθεί ήδη στην εκδοχή του νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί κατόπιν διαβούλευσης μεταξύ των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, δηλαδή, Γερουσίας και Βουλής – πιθανότατα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου – τα πάντα παραμένουν ανοιχτά.
Επιπλέον, ο Μπομπ Μενέντεζ, που φαίνεται ότι θα παραμείνει ο ισχυρός Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, διατηρεί πάντα το προνόμιο του βέτο ακόμα και στην περίπτωση που συνταχθεί μία σύμβαση αμυντικού εξοπλισμού με την Τουρκία. Ο ίδιος εξάλλου κατέστησε εκ νέου σαφές χθες (μέσω twitter) με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο στην Τουρκία πως αν δεν σταματήσει την εκστρατεία επιθετικότητας, ο ίδιος ως Πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής δε θα εγκρίνει τα πολυπόθητα F-16. «Τελεία», έγραψε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η εκάστοτε τροπολογία συνιστά «μόνο ένα εργαλείο» για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.
reader.gr