Τουρκία: Ο Ερντογάν εμφανίζει ως «απειλή» την Ελλάδα για να παζαρέψει τα F-16 μέσω ΝΑΤΟ – Κινητικότητα στην Άγκυρα

LamiaNow News Add a Comment
6 Min Read

Την κλασική τακτική του παζαριού συνεχίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το ΝΑΤΟ για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας προκειμένου να πάρει τα F-16 πριν τις εκλογές στην Τουρκία – Σταθερή η θέση της Αθήνας που ετοιμάζει τις δικές της κινήσεις στη «σκακιέρα»

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται στην Τουρκία η στρατηγική της έντασης με την Ελλάδα, κάτι που, πλέον, φαίνεται με συγκεκριμένο στόχο και σκοπό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι σύμβουλοί του εμφανίζουν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, την Ελλάδα σαν μια χώρα που είναι έτοιμη να επιτεθεί με διττό στόχο και σκοπό. Αφενός να «κερδίζει» την κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας ενόψει, μάλιστα, και των εκλογών και αφετέρου, να χρησιμοποιεί αυτή τη δήθεν επιθετικότητα της Ελλάδας προκειμένου μέσω ΝΑΤΟ και κυρίως της διεύρυνσης που επιχειρεί η Συμμαχία, να συνεχίσει τα παζάρια του για τα F-16.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε πως Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών κατέφθασε χθες στην Άγκυρα, για κρίσιμες συνομιλίες στο υπουργείο Άμυνας με επίκεντρο το «φλέγον» για την Τουρκία ζήτημα της αγοράς F-16. Αμερικανοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με βασικό θέμα το αν και το πώς θα πάρει η Άγκυρα τα αμερικανικά μαχητικά F-16. Σήμερα θα πάει στην τουρκική πρωτεύουσα και ο Σουηδός πρωθυπουργός προκειμένου να πείσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πει το «Ναι» για την ένταξη της χώρας του αλλά και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, πάντως, όλο αυτό το σχέδιο θα μείνει «παγωμένο» μέχρι τις εκλογές τον Ιούνιο του 2023, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόκειται να πει «ναι» στην ένταξη στο ΝΑΤΟ για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, γιατί θα φαινόταν σαν μια μεγάλη υπαναχώρηση και θα έκανε ζημιά στο προφίλ του. Άρα, ο μόνος τρόπος για να κρατάει ζεστό το θέμα είναι δήθεν να το βάζει σε δεύτερη μοίρα, προτάσσοντας ως βασικό ζήτημα την υποτιθέμενη επιθετικότητα της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Ερντογάν άλλωστε φροντίζει να συντηρεί το θέμα ψηλά στην ατζέντα. Ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα ξεπερνά το 85% και η οικονομική κρίση απειλεί να τον καταβροχθίσει. Διαφημίζοντας τη δοκιμή του τουρκικής κατασκευής βαλλιστικού πυραύλου Tayfun ο τούρκος πρόεδρος μίλησε (A Haber) για τον «πύραυλο που τρέλανε τους Ελληνες» υποσχόμενος βελτίωση του βεληνεκούς του και φροντίζοντας να υπογραμμίσει ότι «η Αθήνα είναι εντός της εμβέλειάς του».

Επέμεινε δε και στο θέμα των γεωτρήσεων, επαναφέροντας στην ατζέντα την απειλή ενός τουρκικού γεωτρύπανου ή σεισμογραφικού, αυτή τη φορά επικαλούμενος τις συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης, και δη το τελευταίο μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες. Στο ίδιο πλαίσιο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που υπενθύμισε το casus belli και διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ούτε ένα μίλι επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, πέραν των έξι που ισχύουν σήμερα, στο Αιγαίο. Από κοντά και τα τουρκικά ΜΜΕ που συνεχίζουν και την φιλολογία περί ανάπτυξης των πυραυλικών συστημάτων Gezgin με εμβέλεια που όπως υποστηρίζουν θα ξεπερνά τα 800 χιλιόμετρα και Cenk που χαρακτηρίζεται από τα μυστικά συστήματα που ετοιμάζει η τουρκική βιομηχανία.

Η στάση της Αθήνας και το πιθανό σενάριο «ατυχήματος»

Σε αυτές τις συνθήκες τούρκοι αναλυτές και διπλωμάτες δηλώνουν πως ένα «θερμό επεισόδιο» δεν θα το ήθελε ο Ερντογάν – αυτή τη στιγμή -, ένα «ατύχημα» ωστόσο σε συνθήκες ακραίας ρητορικής και πόλωσης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ένα επεισόδιο με αιχμή το μεταναστευτικό ή με αφορμή ένταση με ψαράδες θεωρείται από αρκετούς το πιθανότερο σενάριο.

Παράλληλα, στον «παραλογισμό» της Τουρκίας αναφέρθηκαν τη Δευτέρα κατά τη συνάντηση τους οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Δένδιας και Ιωάννης Κασουλίδης, θέλοντας να περιγράψουν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις με την παράλληλη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων, από την πλευρά της Άγκυρας. Και αυτά την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην προχωρήσει η Ελλάδα στην πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, λόγω της μεγάλης γεωπολιτικής, στρατηγικής και ενεργειακής σημασίας του. Ενώ την ίδια στιγμή επιβεβαιώθηκαν και πληροφορίες για έναρξη γεωτρήσεων νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την ExxonMobil.

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ πολύ περισσότερο γιατί στην παρούσα συγκυρία δεν βλέπαμε το λόγο να πουληθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε κάποιον ξένο επενδυτή» είπε ο πρωθυπουργός στον Ant1 και αποκάλυψε πως «ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

reader.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version