Τουρκία: H ολική επαναφορά των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω Ελλάδας και Κύπρου, εξοργίζει τον Ερντογάν

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Ενδεικτικό των τελευταίων εξελίξεων αλλά κυρίως των τάσεων στην πολιτική και στρατιωτική ελίτ στην Ουάσινγκτον είναι το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «The Hill» με τον τίτλο, «Ο εξοπλισμός της Κύπρου είναι το επόμενο βήμα για την αποτροπή Πούτιν και Ερντογάν»

Εξω φρενών με τις ΗΠΑ είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνειδητοποιώντας ότι ο ίδιος, λόγω της σύμπλευσης του με τη Ρωσία, δεν περιλαμβάνεται στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά τον αποκλεισμό της Αγκυρας από τα αμερικανικά οπλικά συστήματα, την αεροπορική υπεροχή «made in USA» της Πολεμικής Αεροπορίας και τη σταθερή θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αδιαμφισβήτητη ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ήρθε να ολοκληρώσει το νέο πλαίσιο στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, που αλλάζει συνολικά τους συσχετισμούς ισχύος στην περιοχή μας. Μπορεί βέβαια ο Τούρκος πρόεδρος να ζητά την ανάκληση της απόφασης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την Κύπρο όμως αυτό, που πραγματικά τον τρομάζει είναι η ριζική αλλαγή του κλίματος, που διαπιστώνει ότι συντελείται στις ΗΠΑ. Η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία σε συνδυασμό με τη θεαματική αναβάθμιση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων διαμορφώνει τις νέες ισορροπίες σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο υπό το πρίσμα της μεταβολής των γεωστρατηγικών δεδομένων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

-Advertisement-

Ενδεικτικό των τελευταίων εξελίξεων αλλά κυρίως των τάσεων στην πολιτική και στρατιωτική ελίτ στην Ουάσινγκτον είναι το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «The Hill» με τον τίτλο, «Ο εξοπλισμός της Κύπρου είναι το επόμενο βήμα για την αποτροπή Πούτιν και Ερντογάν», που υπογράφει ο αντιναύαρχος ε.α Μαρκ Φοξ, πρώην αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ και μέλος του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής (JINSA). Ο Αμερικανός ναύαρχος χαρακτηρίζει την Κύπρο ως «κρίσιμο εταίρο για την αποτροπή της ρωσικής και τουρκικής επιθετικότητας» αναφέροντας ουσιαστικά πως αυτή η απόφαση, για τη λήψη της οποίας χρειάστηκαν να περάσουν 35 χρόνια, σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό του Ισραήλ και της Ελλάδας σηματοδοτεί την ολική επαναφορά των ΗΠΑ στην α;νατολική Μεσόγειο.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

«Η ολοένα και πιο αμφισβητούμενη περιοχή φιλοξενεί τεράστιες υπεράκτιες ενεργειακές ανακαλύψεις και βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Με την κυβέρνηση Μπάιντεν να λαμβάνει τη σημαντική απόφαση να άρει την απαγόρευση των όπλων για ένα χρόνο, η Ουάσινγκτον μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα αυτής της ζωτικής σημασίας περιοχής παρέχοντας στην Κυπριακή Δημοκρατία τα απαραίτητα αμερικανικά όπλα». Οπως σημειώνει ο Μαρκ Φοξ, «το μόνο, που πέτυχε η απαγόρευση των όπλων ήταν να ωθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία προς τη Ρωσία υπονομεύοντας ταυτόχρονα την ικανότητα της να προάγει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο… Καθώς η περιοχή γίνεται όλο και πιο αμφισβητούμενη λόγω των υπεράκτιων ανακαλύψεων φυσικού αερίου και ως επίκεντρο του παγκόσμιου στρατηγικού ανταγωνισμού, η Κύπρος είναι ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ ενάντια στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας και την αναξιόπιστη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι της Αμερικής προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτηση τους από τη ρωσική ενέργεια, η ανάπτυξη οδών φυσικού αερίου μέσω της Μεσογείου είναι ολοένα και πιο σημαντική. Ωστόσο, η τουρκική επιθετικότητα εμποδίζει την ανάπτυξη εμπορικών και ενεργειακών έργων στην περιοχή».

Επισημαίνοντας ότι «οι εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες» αλλά και ότι ο Τούρκος πρόεδρος εξαπολύει πλέον ευθείες απειλές για επίθεση κατά της χώρας μας ο Αμερικανός ναύαρχος κάνει λόγο για «σοφή απόφαση» της αμερικανικής διπλωματίας αναφορικά με την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. «Τα τελευταία χρόνια επισκέφτηκαν πολλές φορές τα κυπριακά λιμάνια ρωσικά πλοία και Κύπριοι αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως τονίσει την ανάγκη να έχουν καλές σχέσεις με τη Μόσχα. Ρωσικά πλοία ελλιμενίστηκαν σε κυπριακά λιμάνια τουλάχιστον οκτώ φορές μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Νοεμβρίου 2021. Από την απρόκλητη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Κύπρος άλλαξε τη στάση της αναφορικά με τις σχέσεις της με το ρωσικό στρατό. Τον Μάρτιο η Κύπρος ανέστειλε τη χρήση των κυπριακών λιμανιών από τη Ρωσία. Κανένα ρωσικό πλοίο δεν έχει επισκεφθεί κυπριακό λιμάνι από τον Νοέμβριο του 2021. Η απόφαση της Λευκωσίας να ακυρώσει τις ρωσικές επισκέψεις στα λιμάνια της ικανοποιεί τουλάχιστον προσωρινά τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό της απαγόρευσης των πωλήσεων αμερικανικών όπλων στην Κύπρο».

- Advertisement -

Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις και «για να δοθεί κίνητρο στο συνεχιζόμενο δυτικό προσανατολισμό της Κύπρου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να τη βοηθήσουν γρήγορα να αντικαταστήσει τα παλιά ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα, τα άρματα μάχης T-80, τα συστήματα αεράμυνας Tor-M1 και BUK και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με αμερικανικά ή δυτικά όπλα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει επίσης να διερευνήσει τον εφοδιασμό της Κύπρου με πλοία παράκτιας περιπολίας και άλλο ναυτικό εξοπλισμό για την υπεράσπιση των χωρικών υδάτων και των υπεράκτιων ενεργειακών πόρων. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε ένα πρώτο βήμα προς την ενίσχυση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο αντιστρέφοντας την αποτυχημένη απαγόρευση των πωλήσεων όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο ο τερματισμός της απαγόρευσης των όπλων για να δημιουργήσει θετικές εξελίξεις. Τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να εμπλακούν πλήρως στην περιοχή ενισχύοντας την ασφάλεια του εταίρου τους με τα απαραίτητα όπλα».

reader.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *