Θεαματικές επιδόσεις τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα σε σύγκριση με πέρυσι παρουσιάζει ο τουρισμός φέτος στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των τουριστικών φορέων στην Ελλάδα περί «πρωταθλητισμού» της γείτονος την φετινή τουριστική σεζόν.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου το σύνολο των ξένων επισκεπτών για την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου του 2019 σημείωσε διψήφιο ποσοστό αύξησης, κατά 13,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ξεπερνώντας τα 18 εκατ. έναντι των 15,97 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2018.
Πρόκειται για τις διεθνείς αφίξεις με κάθε μέσο, είτε πρόκειται για αεροπορικές, για οδικές ή ακόμη (τις κατά πολύ λιγότερες) θαλάσσιες αφίξεις. Με την καλοκαιρινή σεζόν να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο πήχης για το σύνολο του έτους έχει ανέβει σε σύγκριση με τα σχεδόν 40 εκατ. των διεθνών αφίξεων του 2018, με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας να εκτιμά διψήφιο ποσοστό ανόδου για τη φετινή χρονιά.
Εντυπωσιακά είναι και τα νούμερα ανά προορισμό με την Κωνσταντινούπολη να έχει κάνει το απόλυτο …comeback με αύξηση επισκεπτών στο πρώτο εξάμηνο κατά 37,5%, προσεγγίζοντας τα 6,8 εκατ.. Οι Ρώσοι είναι αυτοί που επισκέφθηκαν φέτος τη γείτονα περισσότερο (είναι η πρώτη εθνικότητα με πάνω από 2,7 εκατ. αφίξεις στο +15% έναντι του 2018) και ακολουθούν Γερμανοί, με 1,8 εκατ. αφίξεις και διψήφια αύξηση, κατά 10%, Βούλγαροι, Βρετανοί και Ιρανοί.
Πάνω από 12 εκατ. οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα
Την ίδια στιγμή μικτή είναι η εικόνα των αφίξεων στην Ελλάδα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με άνοδο στις αεροπορικές, πτώση ωστόσο στις οδικές αφίξεις. Το σύνολο των διεθνών αεροπορικών και οδικών αφίξεων ξεπέρασε στο πρώτο εξάμηνο τα 12,1 εκατ.
Αρνητική είναι η εικόνα όσον αφορά τον οδικό τουρισμό στη χώρα μας φέτος: Την περίοδο Ιανουαρίου-Iουνίου του 2019, καταγράφηκαν 4 εκατ. οδικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -11,7% ή κατά 537 χιλ. επιβάτες. Το 2019 όλοι οι μήνες καταγράφουν μείωση με τον Ιανουάριο να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση κατά 26,5% ή κατά 167 χιλ. αφίξεις.