Του Παναγιώτη Ιακωβή / Ένα συνηθισμένο λάθος

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: 5 Comments
4 Min Read

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο Καθηγητής Τσιόδρας είναι ένας Επιστήμονας υψηλού κύρους και σοβαρότητος, με απολύτως εξειδικευμένες και άριστες σπουδές, ακριβώς επί του αντικειμένου που χειρίζεται : Την πανδημία κορωνοϊού. Η τακτική που ακολουθεί με τις οδηγίες του η Ελληνική Πολιτεία, είναι αυτή που προβλέπεται από την διεθνή επιστημονική πρακτική. Η αυστηρότητα τήρησης των μέτρων αυτών, καθιστά την Ελλάδα πρωτοπόρα στον περιορισμό της Επιδημίας. Οφείλουμε όλοι μας να συνταχθούμε με πειθαρχία και σοβαρότητα πίσω από την Επιστήμη.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιακωβης lamianow
Του Παναγιώτη Ιακωβή/ Επεμβατικού Καρδιολόγου & Διδάκτορος Πανεπιστημίου Αθηνών

Είναι φυσικό σε μια ελεύθερη κοινωνία να ακούγονται πολλές διαφορετικές φωνές και γνώμες επί ενός θέματος και είμαι ο τελευταίος που θα δυσανασχετούσα με αυτό. Οι Επιστήμονες, όμως, έχουμε διπλή ευθύνη όταν εκφέρουμε μια άποψη. Η φτωχή μας χώρα, μας σπούδασε από το υστέρημά της όχι μόνο για να υπηρετούμε τα προσωπικά μας συμφέροντα, αλλά κυρίως για να υπηρετούμε την Επιστήμη και τους Συμπολίτες μας. Άλλωστε, ένα χαρακτηριστικό του Επιστήμονα, είναι ότι αυτοπεριορίζεται και εκφέρει άποψη μόνο για αυτά που έχει σπουδάσει. Αν κάτι δεν το γνωρίζει καλά, είτε σιωπά, είτε συντάσσεται με τους Ειδικούς επί του θέματος. Αν επιθυμεί να ασκήσει κριτική επί μιας Επιστημονικής άποψης, τότε δημοσιεύει τα στοιχεία που έχει στα αντίστοιχα επιστημονικά έντυπα. 

Για παράδειγμα, διακινείται η εντελώς εσφαλμένη άποψη ότι στην Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την Πανδημία με έλεγχο σχεδόν στο σύνολο του πληθυσμού για να βρούμε τους «θετικούς» στον κορωνοϊό.  Κάτι τέτοιο φαίνεται εύλογο με την πρώτη ματιά, αφού θεωρεί κανείς, ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε πλήρη καταγραφή των «θετικών» και έτσι πιο πλήρη αντιμετώπιση. Ακόμα και Επιστήμονες μπορούν να πέσουν σε αυτή την ευλογοφανή παγίδα.

Συστήνουν έλεγχο του γενικού πληθυσμού. Δηλαδή να βγούμε στις πλατείες , τρόπος του λέγειν, να κάνουμε «τεστ κορωνοϊού» σε όλους τους Συμπολίτες μας. Παρασυρμένοι από την απλοϊκή σκέψη ότι δήθεν έτσι θα έχουμε μια καλύτερη και πιο πλήρη εικόνα της καταστάσεως. Όμως, κάνουν λάθος. Διότι έτσι θα σπαταλήσουμε πολύτιμους πόρους, μέσα και προσωπικό που είναι απολύτως απαραίτητα αυτές τις ώρες για τη φροντίδα των βαρέως πασχόντων. Θα προκαλέσουμε, λοιπόν, μεγαλύτερο κακό. Πολλές φορές, η σπατάλη πόρων και δυνάμεων για κάτι που δεν επιφέρει απτό αποτέλεσμα, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Το «κόστος ευκαιρίας» του screening γενικού πληθυσμού για τον κορωνοϊό, θα πληρωνόταν με θανάτους και ανηλεή καταπάτηση προσωπικών δεδομένων. Η Οικονομική Επιστήμη μας βοηθά στην κατανόηση αυτής της σπατάλης δυνάμεων σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερες μετρήσεις. Χρειαζόμαστε περισσότερη αυτοπειθαρχία και φροντίδα βαρέως πασχόντων.

Οι «καλές προθέσεις» δεν αρκούν όταν θέλουμε να κάνουμε μια πρόταση. Καλό θα ήταν, αυτές οι καλές προθέσεις να συνοδεύονται και από επαρκή γνώση του αντικειμένου που πραγματεύεται κανείς. Άλλωστε, ο δρόμος για την κόλαση, είναι σπαρμένος με καλές προθέσεις, όπως τραγικά διαπιστώνουν οι φίλοι Βρετανοί και ο Πρωθυπουργός τους.

Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση της Πανδημίας. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

- Advertisement -

Ας ακολουθήσουμε τις όντως αυστηρές συστάσεις της Πολιτείας κι ας μην αποζητούμε λίγη δημοσιότητα με «προτάσεις» που στερούνται επιστημονικής βάσης και βρίθουν κινδυνολογίας.  

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
5 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *