Του Κωνσταντίνου Π. Τσαμαδιά / Λαμία: και όμως κάτι ουσιαστικό κινείται

"Στην περιοχή μας, πρέπει να εμπεδωθεί ως κανόνας, ότι προηγείται η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, που φέρνει μακροχρονίως πλούτο, απασχόληση και ευημερία και ακολουθούν τα «θεάματα». "

Στη Λαμία, ξεκίνησαν τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Πληροφορική και Υπολογιστική Βιοϊατρική». 

Στις ροές «Πληροφορική και Τεχνολογία Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση» και «Πληροφορική με Εφαρμογές στην Ασφάλεια, στη Διαχείριση Μεγάλου Όγκου Δεδομένων και στην Προσομοίωση», διδάσκω το μάθημα: «Οικονομική της Εκπαίδευσης – Έρευνας – Καινοτομίας».

Στην πρώτη συνάντηση-μάθημα με τους περίπου 100 μεταπτυχιακούς φοιτητές διαπίστωσα ότι μεταξύ αυτών οι αρκετά περισσότεροι ζουν σε περιοχές, πέραν της Π.Ε Φθιώτιδας.

Την Κύπρο, την Κρήτη, Νησιά του Αιγαίου και του Ιουνίου. την Ήπειρο, τη Θράκη, τη Μακεδονία και τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας.

Το γεγονός αυτό μου προκάλεσε έκπληξη, αλλά και ιδιαίτερη ικανοποίηση.

- Advertisement -

Ανάλογα συμβαίνουν, σε μικρότερη κλίμακα, και με τα νέα μεταπτυχιακά προγράμματα της πανεπιστημιακής δομής. 

Πτυχιούχοι, δηλαδή, διάφορων Πανεπιστημίων της χώρας, επέλεξαν ελευθέρως να κάνουν τις Μεταπτυχιακές Σπουδές τους στην Πανεπιστημιακή δομή, στη Λαμία.

Αυτό δείχνει ότι η δομή αυτή διευρύνει την ακαδημαϊκή απήχησή της.

Εδραιώνεται στη συνείδηση των πτυχιούχων της χώρας.

Δικαιώνεται, συνεπώς, πλήρως, η πρωτοβουλία όσων προ ετών αποφάσισαν την ίδρυση του ΜΠΣ, το οργάνωσαν, και με πενιχρά μέσα το λειτούργησαν.

Η Λαμία και η ευρύτερη περιοχή, από αυτή την εξέλιξη, προφανώς, αποκομίζουν ποικίλα οφέλη (αγοραία, μη αγοραία), θετικές εξωτερικότητες και διαχυτικές επιδράσεις.

Η εξέλιξη αυτή επιβάλλει σε όλες τις πλευρές να εντείνουμε τις  προσπάθειες σε όλες τις διαστάσεις.

Από την πλευρά των Πανεπιστημιακών και των άλλων εργαζομένων στη δομή, με στόχο την προώθηση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας του ακαδημαϊκού έργου (έρευνα, διδασκαλία, σύνδεση με περιφερειακή κοινωνία και οικονομία)  και συνακόλουθα την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού κύρους.

Παράλληλα, στη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή έχουμε χρέος να αντιληφθούμε τη δυνητική συμβολή της πανεπιστημιακής δομής στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και να τη στηρίξουμε ποικιλοτρόπως και κυρίως επί της ουσίας.

Σαφώς, όπως επανειλημμένα έχω σημειώσει, δεν σημαίνει, ότι πρέπει να είμαστε μονοδιάστατοι.

Όμως, είναι ξεκάθαρο ότι το δάκτυλο της επιστήμης και της παγκόσμιας εμπειρίας, δείχνει έναν ισχυρό ήλιο. 

Ελπίζω ότι δεν θα συμπεριφερόμαστε ως αφελείς, που επί μακρόν παρασυρόμαστε, ώστε να χαζεύουμε με τα δάκτυλα, που ως επί το πλείστον δείχνουν «θεάματα».

Στην περιοχή μας, πρέπει να εμπεδωθεί ως κανόνας, ότι προηγείται η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, που φέρνει μακροχρονίως πλούτο, απασχόληση και ευημερία και ακολουθούν τα «θεάματα». 

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *