Του Κωνσταντίνου Π. Τσαμαδιά / Επί τέλους! Ας συζητήσουμε με στοιχεία

Lamianow.gr 9 comments
4 Min Read

Πριν από λίγες ημέρες, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s αξιολόγησε την ελληνική οικονομία. Και την αναβάθμισε.

Αυτό δεν άρεσε σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και σε κάποιους συμπατριώτες μας (πχ στον κ. Αθανάσιο Μιχελή). Όπως και κατά περιόδους ρέπουν σε αφορισμούς, για προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ.

Του Κωνσταντίνου Π. Τσαμαδιά / Ομότ. Καθηγητή Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Άρχισαν λοιπόν το γνωστό τροπάριο.

Λεκτικές προσπάθειες απαξίωσης.

Στρέβλωση της πραγματικότητας.

Αυθαίρετες αξιολογικές κρίσεις.

Τους προτρέπω, λοιπόν, να διαβάσουν τον πίνακα που παρουσιάζει την διαχρονική εξέλιξη των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας, με τη χώρα εντός της Ευρωζώνης, από τους τρεις κυριότερους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Τα στοιχεία του πίνακα αποκαλύπτουν τα κάτωθι:

  1. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με Πρωθυπουργό τον κ. Κώστα Καραμανλή και Υπουργούς Οικονομικών τους κκ Γεώργιο Αλογοσκούφη και Ιωάννη Παπαθανασίου, σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης (Μάρτιος 2004 – Σεπτέμβριος 2009), διατήρησε, ουσιαστικά, τα αρκετά καλά επίπεδα αξιολόγησης: Α-, Α1, και Α, που παρέλαβε από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ Σημίτη.

Και τούτο παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση της περιόδου 2007-2010.

Θυμίζω δε ότι στις 5 Οκτωβρίου του 2009 που παρέδωσε την Κυβέρνηση, το κόστος δανεισμού της χώρας ήταν πολύ χαμηλό (spread 132 μ.β).

  1. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου και υπουργό οικονομικών τον κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, από τον Δεκέμβριο του 2009, πυροδότησε με τις πολιτικές κινήσεις της την κατάρρευση των αξιολογήσεων, όπως και την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού..
  2. Επί της Κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ και συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, υπό τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, με Πρωθυπουργό τον κ. Αντώνη Σαμαρά, Υπουργό Οικονομικών τον κ. Ιωάννη Στουρνάρα και Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα (Ιούλιος του 2012 – Δεκέμβριος του 2014) οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας, από τους διεθνείς οίκους, βελτιώθηκαν, όπως βελτιώθηκαν και τα επιτόκια δανεισμού..
  3. Επί της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με Πρωθυπουργό τον κ. Αλέξη Τσίπρα και Υπουργούς Οικονομικών τους κκ Ιωάννη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία κατά τα έτη 2015, 2016, 2017 χειροτέρευσαν και στη συνέχεια κατά τα έτη 2018 και το πρώτο εξάμηνο του 2019, βελτιώθηκαν και επανήλθαν στο ίδιο ή ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο από αυτό στο οποίο παρελήφθησαν.
  4. Επί της Κυβέρνησης της Ν.Δ (από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα). με Πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και Υπουργό Οικονομικών τον κ Χρήστο Σταϊκούρα (από ένα σημείο και με Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών τον κ Θεόδωρο Σκυλακάκη), υπάρχει βελτίωση των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους.

Και τούτο, εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Επιπροσθέτως, δε, διαπιστώνεται και θεαματική μείωση του κόστους του δημόσιου δανεισμού (μείωση των επιτοκίων δανεισμού).

Συμπέρασμα: Κατά τα 20 τελευταία χρόνια, οι τρείς διακυβερνήσεις της ΝΔ, δεδομένων των δύο παγκόσμιων οικονομικών κρίσεων, είχαν μαζί με την τριετία 2001-2003 της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ υπό τον κ Σημίτη, τις καλλίτερες επιδόσεις, αναφορικά με την εξέλιξη των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας από τους εξειδικευμένους διεθνείς οίκους.

Και βεβαίως με όση αξία αυτές έχουν.

Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία.

Αυτή είναι η αλήθεια,

Αν θέλουμε να την υπηρετήσουμε και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα του  δημόσιου διαλόγου, οφείλουμε να εξοστρακίσουμε τις ψυχικές και πολιτικές μιζέριες, τις στρεβλώσεις της πραγματικότητας, τις σκόπιμες και  ατεκμηρίωτες προσωπικές κρίσεις.

Share This Article
9 Comments
  • Να δω τι θα πείτε όταν θα επιστρέψει η “κανονικότητα ” και θα πρέπει ο προϋπολογισμός να γυρίσει σε 3,5% πλεόνασμα. Ζείτε νυχτωμένοι και παραδίδεται καμμένη γη…Αλλά έτσι είναι τα αλησβερίσια ,έτρεξες να στηρίξεις αμέσως τον φίλο σου τον χήτο(χρήστο).

  • Έχετε δίκιο κ. Τσαμαδια… Και ο Σύριζα επίσης… Η Ελλάς ΑΕ πάει καλά, αλλά ο λαός φτωχαινει…Αυτό το μαγικό, μόνο οι επιφανείς οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν. Τώρα δε με τα απανωτά lockdowns να δείτε τις αξιολογήσεις που θα ερθουν εκ μέρους των μικρό επαγγελματιών.

  • Δεν ξέρω αν ο κ. καθηγητής θυμάται τον ανεκδιήγητο επίτροπο κ. Αλμούνια ο οποίος μετά τον καταποντισμό της Ελλάδας τόλμησε να ψελλίσει:”Εμείς στείλαμε επιστολές- προειδοποιήσεις στην Ελλάδα (επί κυβερνήσεως Ν.Δ) για την κατάσταση της οικονομίας της αλλά κανείς δεν τις έλαβε υπ’όψη του”.Αυτά βέβαια τα είπε στα μουλωχτά χωρίς δημοσιότητα κατόπιν εορτής γιατί και στις Βρυξέλλες υπερισχύει το κομματικό συμφέρον. Κύριε Τσαμαδιά έχετε διαβάσει έγκυρα και σοβαρά περιοδικά του εξωτερικού που αναφέρονται στις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας η διαβάζετε μόνο τα παραπολιτικά΄και ακούτε μόνο όσα ΜΜΕ σας συμφέρουν.Επίσης ξέρετε πολύ καλά ότι οι αξιολογήσεις των Διεθνών οίκων εμπεριέχουν και ένα ποσοστό (μεγάλο;) πολιτικών σκοπιμοτήτων. Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας ρωτήσω κ.Τσαμαδιά οι πολιτικοί της Ν.Δ δεν υπέρβαλαν ποτέ στον πολιτικό τους λόγο όταν ήταν αντιπολίτευση;

  • Εγώ θ΄απαντήσω στον Κο Καθηγητή πρώτα μ΄ένα απόσπασμα απ΄τον Πρόλογο της Κριτικής της Πολιτικής Οικονομίας του Μαρξ για το ρόλο της Επιστήμης:
    ”Η σκιαγράφηση αυτή για την πορεία των μελετών μου στο πεδίο της Πολιτικής Οικονομίας έχει σκοπό ν’ αποδείξει, μονάχα, ότι οι απόψεις μου, ανεξάρτητα από το πώς θα τις κρίνει κανείς και από το πόσο λίγο συμπίπτουν με τις συμφεροντολογικές προκαταλήψεις των κυρίαρχων τάξεων, είναι το αποτέλεσμα ευσυνείδητης και μακρόχρονης έρευνας. Στην είσοδο, όμως, της επιστήμης, όπως και στην είσοδο της κόλασης, πρέπει να αναγραφεί το αίτημα:
    Qui si convien lasciare ogni sospetto;
    Ogni vilta convien che qui sia morta.
    («Εδώ πρέπει να αφήσεις κάθε υποψία κάθε ποταπότητα, εδώ πρέπει να πεθάνει». (Δάντη: «H Θεία Κωμωδία», σημ. συντ.)

    Και δεύτερο – με βάση την ….άδεια τσέπη μας: ”…..ο κόσμος υποφέρει και πεινά κι εσείς τα ίδια παραμύθια…..”

  • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΣΑΜΑΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΑ. ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • Ως απάντηση των σχολίων που με αφορούν στην παραπάνω ανάρτηση του κ. Τσαμαδιά, επισημαίνω τα παρακάτω
    Με το πρόσφατο σχόλιό μου στο f.b (10-11-20), σχετικό με την αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας μας από τον οίκο Moody’s, δεν εξέφρασα κάποια δυσαρέσκεια, όπως εσφαλμένα μου αποδίδεται, αλλά κάποια ερωτήματα προς προβληματισμό. Και είναι αυτά που διαχωρίζουν δυο θεμελιακά αντίθετες απόψεις: Η άποψη που προτάσσει την κοινωνία έναντι της οικονομίας και επομένως ως δείκτες της οικονομίας βλέπει και ενδιαφέρεται πρώτιστα για την ανεργία, την αύξηση μισθών και μεροκάματων, τη λαϊκή κατανάλωση κλπ και η άποψη που προτάσσει την οικονομία έναντι της κοινωνίας και ως δείκτες βλέπει πρώτιστα τις αξιολογήσεις οίκων, την άνοδο του χρηματιστηρίου, τη βελτίωση των οικονομικών των τραπεζών κλπ. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν παραβλέπει οικονομικούς δείκτες, απλά τους ιεραρχεί διαφορετικά. Σχολίασα λοιπόν πως ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την οικονομία της χώρας μόλις ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τον πλειστηριασμό από τις τράπεζες ακόμη και της πρώτης κατοικίας. Προφανώς δεν ήταν το μοναδικό δεδομένο, προηγήθηκε η αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, δεδομένο ενδιαφέρον κι αυτό, γι’ τους διεθνείς οίκους και κυρίως τα συμφέροντα που εκφράζουν.
    Θαν. Μιχελής

  • Όπως βλέπουμε στην Ελλάδα οι αριθμοί ευδοκιμούν, αλλά η πλειονότητα των Ελλήνων βρίσκεται στο όριο ή κάτω απ’ αυτό, της φτώχειας.
    Εκτός από τους αριθμούς, βέβαια, ευδοκιμούν οι τράπεζες, οι εταιρίες τηλεφωνίας και οι αλυσίδες μάρκετ…
    “Εθνικοαγωνιστής”

  • Ολα καλά, και τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Καθηγητής κανείς δεν έχει λόγο να τα αμφισβητήσει, αφού προέρχονται άλλωστε από έναν καθηγητή . Αλλά έχουμε μια ερώτηση προς τον κ. Καθηγητή και τους γύρω του. Ποιός ανέδειξε και πότε τον πρώην βουλευτή του Συριζα σε πολιτικό στέλεχος κάνοντάς τον κάποτε Διευθυντή Εκπαίδευσης; Ήρεμα ρωτάμε..

  • Περιέργως(;), μόλις νομοθετήσατε το πτωχευτικό εξάμβλωμα … ουπς!!!! αναβάθμιση από Moodies της “δανειοληπτικής δυνατότητας”-τουτέστιν, καινούργια θαλασσοδάνεια για την δολίως χρεωκοπημένη μπανανία, τους αρπακόλλες κρατικοδίαιτους-golden boy’s-με τις επενδύσεις μέσω υπεράκτιων στο London City, στις Παρθένες Νήσους, στην Ελβετία, στο Λουξεμβούργο, στα Σ. Αραβικά Εμιράτα κλπ. και τις τελειωμένες παρατράπεζες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version